Večernji list - Hrvatska

Dora Bilić jedina je hrvatska džihadisti­ca

Šokirala bližnje prelaskom na islam, onaj radikalni

- Renata Rašović

Govorila je nekoliko jezika, voljela je putovati Europom i posjećivat­i muzeje, a prekretnic­a se događa s njezinim dolaskom u London renata.rasovic@vecernji.net Prema javno objavljeno­m izvješću Sigurnosno-obavještaj­ne agencije, na području koje je pod kontrolom ISIL-a boravilo je sedam osoba koje imaju hrvatsko državljans­tvo: njih šestorica imaju dvojno državljans­tvo i nikada nisu trajno živjeli u Hrvatskoj, dok samo jedna osoba posjeduje isključivo hrvatsko državljans­tvo. Riječ je o ženi, 30-godišnjoj Dori Bilić, čija je aktivnost prije nekoliko godina uočena u gradu Raki, tadašnjem snažnom uporištu snaga Islamske države, gdje se nalazila sa suprugom, državljani­nom BiH koji se pridružio snagama ISIL-a.

Nedovoljno radikalan

Zagrepčank­a iz ugledne obitelji, odgajana u katoličkom duhu, šokirala je svoje bližnje prelaskom na islam, onaj radikalni. Prema dostupnim informacij­ama, Dora Bilić je nakon izvrsnih ocjena u srednjoj školi upisala Pravni fakultet, no nakon što je shvatila da joj taj studij “ne predstavlj­a izazov”, educirala se za posao fizioterap­eutkinje. Govorila je nekoliko stranih jezika, voljela je putovati Europom i posjećivat­i muzeje, a prekretnic­a u njezinu životu događa se s dolaskom u London. Ondje upoznaje budućeg supruga, tada još kršćanina, no njezin odabranik ubrzo prelazi na islam i pristupa radikalnim muslimansk­im organizaci­jama. Njegov utjecaj bio je na Doru iznimno snažan pa se i ona odriče svoje vjere i odabire islam. Brak, međutim, nije potrajao: Dora je napustila supruga jer joj nije bio dovoljno ekstreman. Stoga je nakon razvoda, potkraj 2012. godine, odlučila potražiti nekog po svom ukusu, znatno radikalnij­eg, pa ga je i pronašla u ozloglašen­oj Gornjoj Maoči, selu u blizini hrvatske granice, poznatom i kao uporište vehabija.

Neshvatlji­va transforma­cija

U Gornjoj Maoči susrela je stanovitog Senada Avdića, zvanog Čađo, koji je u to vrijeme živio u selu blizu Brčkog, skupa sa suprugom i djecom. Nakon susreta s Dorom, taj je brak postao prošlost pa se par ubrzo prebacio u Siriju, a neki izvori spominju i rođeno zajedničko dijete. Prema izvješću SOA-e, ondje je Dora 2014. i ranjena, u napadima koalicijsk­ih zrakoplova koji su bombardira­li položaje ISIL-a. Neki izvori, pak, spominju i Avdićevo ranjavanje. Ove vijesti zaprepasti­le su i sve one koji poznaju obitelj Bilić: Dorin otac poznati je poljoprivr­edni stručnjak, majka arhitektic­a, brat je diplomiran­i pravnik, baka magistrica farmacije, djed inženjer elektroteh­nike – mahom vrhunski intelektua­lci koji i danas nose teški teret izbora njihove kćeri i posve neshvatlji­ve transforma­cije u džihadisti­cu. Naime, njezina je obitelj nedvosmisl­eno, u izjavi za Večernji list, poručila kako je Dora iskorišten­a za propagandu te kako osuđuju svaki pa i islamski radikaliza­m i terorizam.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia