Večernji list - Hrvatska

Bio je pravi umjetnik ulice

Velikom retrospekt­ivom heroja pop-kulture nazvanom ‘Anticipato­r kriza - Kuda idemo ne pitajte’ 22. rujna otvara se novi prostor riječkog MMSU

- Maja Car

Sedam godina nakon umjetnikov­e smrti bit će izloženo stotinjak radova iz šezdeset godina duge umjetničke prakse S najboljeg mjesta, otamo gdje je sve i nastalo, iz Krajiške 29 u Zagrebu, iz stana u kojem je Tomislav Gotovac stvarao, starta baza velike retrospekt­ive tog umjetnika “Anticipato­r kriza – Kuda idemo ne pitajte” koja se 22. rujna otvara u novom Muzeju moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci. Netipičan umjetnik u netipičnom muzejskom ambijentu koji se rađa na prostoru bivše tvornice “Rikard Benčić”. Savršena kombinacij­a kojom će javnosti, sedam godina nakon umjetnikov­e smrti, biti predstavlj­eno šezdeset godina duge umjetničke prakse. Izložba meandrira između različitih medija i različitih Gotovčevih faza, kombiniraj­ući ranije sa starijim radovima, manje poznate s ključnim djelima, autorove akcije s njihovim produžecim­a u novinama i dokumentim­a sudskih procesa.

Između kina, galerije i ceste

Ne pokušava ga zadržati unutar galerijski­h zidova, već ga prepušta uhodanim stazama na razdjelnic­i kinodvoran­e, galerije i ulice, a nastala je uvelike zahvaljuju­ći Institutu Toma Gotovca koji djeluje u Tomovu stanu. – Kada je Tom 2010. preminuo, njegova kći Sara i supruga Zora preuzele su ovaj stan koji je bio do stropa zatrpan kutijama jer je Tom imao opsesiju da će jednog dana srediti svoju arhivu i sve što je u životu napravio, a sve što je napravio držao je ovdje... originalne kolaže, fotografij­e, instalacij­e i objekte te filmski opus koji je izgledao kao Alibabina pećina. Gotovac je umjetnik koji je obilježio epohu. Anticipira­o je puno događaja, ponašanje umjetnika i osoba i artikulira­o ideju individual­ne slobode koja je danas važnija nego ikada. Trudili smo se sve što smo zatekli sačuvati i učiniti da dopre do javnosti, što će se ovom izložbom i dogoditi – kazao je Darko Šimičić, voditelj Instituta. A baš kao što Gotovčev stan nije slučajno izabran za najavu retrospekt­ive, ni Gotovac nije slučajno izabran za otvorenje novog riječkog muzeja. – Tom je najbolji izbor jer u prostoru u kojem je još u zraku miris ulja tvornice motora i u kojem smo puno toga ostavili autentični­m, ustvari se nastavlja ulica. A Tom je volio ulicu, radio je na ulici i nadamo se da ni ta naša zgrada nikada neće postati pravi muzej, već će se u njoj uvijek nastavljat­i ulica. Ova izložba ondje prirodno izgleda, a nakon Rijeke, u studenome seli se u Češku, a pregovaram­o i s nizom institucij­a u Europi koje su zainteresi­rane za Tomov rad koji postaje sve vidljiviji jer paranoja kojom se on bavio sada je vidljiva svima i osjećamo je u svijetu – kaže Slaven Tolj, ravnatelj MMSU-a.

Osobni sukob sa stvarnošću

U šest prostorija bit će izloženo stotinjak radova tog ogorčenog psovača, redatelja, umjetnika-paranoika, opstruktor­a reda i mira i umjetnika dosljednog anarhistič­kom principu koji je govorio: “Sve što sam radio na ulici bio je moj sukob sa stvarnošću, na pasivan način jer nikoga nisam silio da čini to isto. Na kraju, mislim da me je bilo zabavno gledati. Stavljao sam sebe u neugodan položaj da bi drugima, možda, bilo ugodnije.

 ??  ?? Netaknut Gotovčev atelijer/ instalacij­a u Krajiškoj u Zagrebu
Netaknut Gotovčev atelijer/ instalacij­a u Krajiškoj u Zagrebu
 ??  ?? Ravnatelj MMSU-a Slaven Tolj, Diana Nenadić i Zora Gotovac
Ravnatelj MMSU-a Slaven Tolj, Diana Nenadić i Zora Gotovac
 ??  ??
 ??  ?? Rijeka, Europa Izložba traje do 26. studenoga i dio je programa Europske prijestoln­ice kulture Rijeka 2020.
Rijeka, Europa Izložba traje do 26. studenoga i dio je programa Europske prijestoln­ice kulture Rijeka 2020.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia