Večernji list - Hrvatska

Kulturnjac­i su u Srbiji poniženi, ali nada još živi

Glumac Radoslav Milenković uoči gostovanja u Kerempuhu

- Milena Zajović milena.zajovic@vecernji.net ZAGREB

Ništa oko nas ne valja, ali još uvijek ima nas koji glumimo i onih koji nas žele gledati, ocjenjuje veliki srpski glumac i kazališni redatelj Veliki srpski glumac, kazališni redatelj i humanist Radoslav Milenković večeras će s predstavom “Lice” Ateljea 212 gostovati u zagrebačko­m Kerempuhu.

“Lice” Aleksandra Galina govori o životu nove ruske elite. Koliko taj tekst korespondi­ra sa stanjem u našoj regiji?

Novi val ruske drame, koji je počeo još krajem osamdeseti­h i početkom devedeseti­h godina prošlog stoljeća, za svoju je centralnu temu imao svakovrsnu bijedu u tranziciji. Danas, s odmakom, sa- svim je očigledno da je moralna bijeda bila (i jest) mnogo kobnija od materijaln­e mizerije u koju nas je potopila propast socijalizm­a, tj. promjena političkog i društvenog sustava. Stoga i Galina (jednog od rodonačeln­ika te nove struje u ruskoj dramaturgi­ji) kao i mnoge druge pisce iz tog kruga (Petruševsk­a, Razumovska, Koljada, Muhina, Bogajev, Viripajev itd) mi danas čitamo kao suvremene domaće dramske pisce.

Kerempuh, u koji dolazite, prije svega je satirično kazalište. Čini li vam se da je današnja stvarnost postala bizarnija od satire?

Kerempuha se dobro sjećam i njegov mi je umjetnički identitet mnogo poznatiji iz vremena kada se zvao Jazavac i kada ga je vodio Fadil Hadžić. Kako su vremena druga i kako se zabava u svemu i u sve većoj mjeri pretpostav­lja pameti, nadam se da Kerempuh uspijeva održati dozu gorčine, bez koje komično ne postiže svoj suštinski umjetnički naum. Prije svega zbog razloga koji ste naveli, zbog bizarnosti kojom nas stvarnost uvijek iznova iznenađuje.

Poznati ste kao oštar kritičar Vučićeva režima. Što mu najviše zamjerate?

Odgovore vam pišem ispijajući savršenu kavu u jednoj od mnogih zagrebački­h vrtova, toliko mi lijepih stvari prolazi mislima, sve one godine kada sam živio ovdje i bio istinski sretan... Nemojmo kvariti te osjećaje pričom o Vučiću ili nekom drugom političaru. Vjerujte mi, oni to ne zaslužuju.

Kako biste opisali položaj umjetnika u današnjoj Srbiji?

Poniženi i uvrijeđeni.

U postproduk­ciji su tri nova filma u kojima glumite, kao i serija “Psi laju, vjetar nosi”... Možete li nam reći više o tim projektima i planovima za budućnost?

Uloge koje igram u tim projektima su raznovrsne i trudio sam se učiniti ih istinitim i uvjerljivi­m... Pričekat ćemo sud publike jer tek u susretu s gledatelji­ma doznajemo što smo zapravo napravili i koliko snažno uspijevamo djelovati na publiku. Što se kazališta tiče, u rano proljeće režirat ću u Nacionalno­m teatru u Szegedinu u Mađarskoj komediju “Tarelkinov­a smrt” Suhovo-Kobilina... Na Akademiji umjetnosti predajem na master studiju glume, no igram i svoje “stare” predstave, a čekaju me i neka snimanja. Uživam u svakom trenutku u kojem imam priliku svoju umjetnost prenijeti drugima. Teško je u ovakvom svijetu i zamisliti veće postignuće. Dakle, ništa oko nas ne valja, ali još uvijek ima nas koji glumimo i onih koji nas žele gledati. Ima nade.

Milenković je žestoki kritičar predsjedni­ka Vučića, na kojeg sada nije htio “trošiti riječi”

 ?? ATELJE 212 ?? Predstava “Lice” Tekst A. Galina govori o novoj ruskoj eliti, a u našoj se regiji čita kao suvremeno domaće štivo
ATELJE 212 Predstava “Lice” Tekst A. Galina govori o novoj ruskoj eliti, a u našoj se regiji čita kao suvremeno domaće štivo

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia