Večernji list - Hrvatska

Plinari su klub s najviše nastupa u Ligi prvaka

Iako uvijek dođu do visokog plasmana, zadnje finale igrali su 1999. godine protiv Barcelone

- Damir.mrvec@vecernji.net

Mnoge stvari promijenil­e su se u klubu od prošle sezone, a današnja utakmica u Kristianst­adu (16 sati) pokazat će koliko je dobar PPD Zagreb Damir Mrvec Rukometaši PPD-a Zagreba danas u Kristianst­adu, protiv istoimenog suparnika, kreću u novu sezonu Lige prvaka. Ovo najelitnij­e klupsko rukometno natjecanje, u ovakvom formatu slavi 25 godina. Liga prvaka prvi pout se igrala u sezoni 1993/1994, a prvi osvajač bila je španjolska TEKA Santander koja je u finalu, u dvije utakmice, bila bolja od portugalsk­e Brage. A znate koji klub ima najviše nastupa u Ligi prvaka, jasno, ne računajući prijašnji Kup prvaka? PPD Zagreb. Hrvatski prvak u protekle 24 sezone samo jednom nije igrao Ligu prvaka. I to 2002. godine jer klub nije podmirio jedan dio financija prema Europskom rukometnom savezu pa je bio izbačen iz Lige prvaka bez obzira na to što su bili prvaci Hrvatske. Te godine je Ligu prvaka igrao je Metković-Jambo.

Zlatno doba Zagreba

Najveći uspjesi PPD Zagreba u Ligi prvaka bilo je četiri puta igranje u finalu – 1995., (izgubili od Elgorriage), 1997., 1998. i 1999. godine – sva tri puta u finalu je u dvije utakmice bila bolja Barcelona. Jednom su zagrebaši igrali u polufinalu kada ih je 2000. godine zaustavio Kiel. Bila je to nezaboravn­a utakmica jer su zagrebaši u uzvratu lovili minus 11 iz prve utakmice. U paklu Ledene dvorane Lavrov, Bilić, Jelčić, Maglajlija, Rasikevici­us, Šprem, Vori i Zrnić pobijedili su s plus devet. Umalo se dogodila senzacija. Od 2000. do danas PPD Zagreb igrao je sedam puta u četvrtfina­lu, posljednji put 2016. godine, pod vodstvom Veselina Vujovića.

Barcelona najuspješn­ija

Drugi klub iza PPD Zagreba, s najvećim brojem nastupa u Ligi prvaka je Pivovarna Laško Celje. Oni su upisali 22 nastupa. Nisu igrali Ligu prvaka 2003. godine kada je igralo Prule, te 2012. kada je u najelitnij­em klupskom rukometnom natjecanju igrao Cimos iz Kopra. Nakon slovenskog prvaka po broju nastupa slijede Veszprem (21), Kiel (20) i Barcelona (19). Najuspješn­iji klub Lige prvaka je Barcelona s osam osvojenih naslova. Slijedi Kiel i Ciudad Real koji su triput osvajali naslov. Po zemljama najuspješn­ija je Španjolska s 14 naslova, ispred Njemačke koja ima šest. Po jedan naslov imaju Slovenija (PL Celje), Francuska (Montpellie­r), Poljska (Kielce) i Makedonija (Vardar). Zagrebaši ove sezone imaju cilj plasman u osminu finala. I zato će današnja utakmica u Kristianst­adu (16 sati) biti možda i ključna. Kasim Kamenica, trener “plinara” sigurno je dobro analizirao lanjsku utakmicu s istim suparnikom, u istom gradu. Šveđani su pobijedili sa 29:22 i nešto slično ne smije se ponoviti. U odnosu na tu utakmicu u PPD Zagrebu nema više Cingesara, Šebetića, Vujića, Jotića, Rakovića, Markoskog i Stevanović­a. Ovog puta možda prevagne novo pojačanje – Crnogorac Žarko Marković.

 ??  ?? Stipe Mandalinić – trenutačno najbolji pojedinac PPD-a Zagreb
Stipe Mandalinić – trenutačno najbolji pojedinac PPD-a Zagreb

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia