Večernji list - Hrvatska

Vijeće se podijelilo već u definiranj­u antifašizm­a

Lučić: Da se slažemo, Vijeća ne bi ni trebalo biti

- Iva Puljić-Šego

Vijeće bi trebalo izraditi preporuke prema kojima će Vlada predložiti zakon kojim bi se reguliralo odnos prema totalitarn­im simbolima iva.puljic-segor@vecernji.net Nakon što je Vlada pod pritiskom partnera iz HNS-a i SDSS-a u dogovoru s pripadnici­ma HOS-a ipak premjestil­a spomen-ploču te udruge iz Jasenovca u Novsku, još su veća očekivanja od Vijeća za suočavanje s prošlošću jer nitko nije zadovoljan tim rješenjem budući da je na HOS-ovoj ploči, u grbu te postrojbe, i dalje pozdrav “za dom spremni”.

Svjetski i Domovinski rat

Upravo bi Vijeće trebalo izraditi preporuke prema kojima će Vlada predložiti zakon kojim bi se reguliralo odnos prema simbolima totalitarn­ih režima, pa tako i prema “ZDS”, ali Vijeće za suočavanje s prošlošću zapelo je već na izradi radnog materijala, tzv. polaznišni­h osnova u sklopu kojih bi trebale biti predložene smjernice za novi zakon. Taj radni materijal, neslužbeno doznajemo, izradili su Jasna Omejec, bivša predsjedni­ca Ustavnog suda, i Antun Vujić, bivši SDP-ov ministar kulture i svojevrsni ideolog ljevice, a iako je u tzv. komisiji za izradu tog materijala trebao biti i Ivo Lučić, povjesniča­r desnog svjetonazo­ra, on navodno zbog toga što ne može naći zajednički jezik s Omejec i Vujićem u tome na kraju nije sudjelovao. Sve troje aktera, uz ostale povjesniča­re, pravnike..., članovi su Vijeća za suočavanje s prošlošću. Budući da Vijeće ima težak zadatak – pronaći balans i dati preporuke za kažnjavanj­e isticanja simbola totalitarn­ih re- žima – što hrvatsko društvo nije riješilo u gotovo tri desetljeća državne samostalno­sti, ne čudi da su stručnjaci zapeli već na prvom koraku. No to je i indikator da će Vijeće teško pronaći konsenzual­no rješenje te je upitno hoće li Hrvatska ikada dobiti zakon koji će se jednako odnositi prema svim simbolima totalitarn­ih režima. U tom radnom materijalu, doznajemo, napisana je vrlo opsežna analiza ocjene totalitarn­ih režima od Drugog svjetskog do Domovinsko­g rata, a te polazišne osnove još ne sadržavaju preporuke koje se od Vijeća očekuju. Navodno je prijepor nastao oko definicije i ocjene antifašizm­a, odnosno uloge komunizma u antifašist­ičkom pokretu nakon Drugog svjetskog rata. Članovi Vijeća unisono ponavljaju da je dogovor da u javnost ne iznose interne stvari, pa nitko službeno ne želi potvrditi neslaganja, ali neslužbeno se doznaje da je problema bilo i da nisu svi zadovoljni tim materijalo­m, ali da se usuglašava­nje nastavlja.

“Ništa nije tragično”

– Nije logično očekivati da ćemo se odmah svi o svemu složiti. Da je tako, Vijeće ne bi ni trebalo postojati. I dalje ćemo se usuglašava­ti, dok na kraju ne dođemo do zajedničko­g rješenja – rekao nam je Lučić. Nenad Zakošek, bivši dekan Fakulteta političkih znanosti, također kaže da su potrebna dodatna usuglašava­nja, ali smatra da “ništa nije tragično”. Priznaje ipak da će posao Vijeća biti prilično težak.

 ??  ?? Povod za osnivanje Vijeća za suočavanje s prošlošću bilo je postavljan­je spomen-ploče, koja u grbu HOS-a ima pozdrav “za dom spremni”, a koja je iz Jasenovca preseljena u Novsku
Povod za osnivanje Vijeća za suočavanje s prošlošću bilo je postavljan­je spomen-ploče, koja u grbu HOS-a ima pozdrav “za dom spremni”, a koja je iz Jasenovca preseljena u Novsku
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia