Večernji list - Hrvatska

E JE OD PRVOG DANA ŽNIJE OD REFORME

-

tehnologij­a, Smjernice za provedbu Strategije. Posebno stručno povjerenst­vo ima obvezu izraditi Akcijski plan – dokument koji definira mjere Strategije, utvrđuje koja je institucij­a zadužena za provođenje pojedine mjere, kao i vrijeme za svaku mjeru. Rok za Akcijski plan bio je 6. prosinca 2014. godine, sukladno smjernicam­a za provedbu Strategije. Rok je probijen – Posebno stručno povjerenst­vo Akcijski plan dovršilo je devet mjeseci kasnije. Naime, Akcijski plan radili su kao dio Strategije, a tek je naknadno saborski odbor ustvrdio da iz Strategije treba izuzeti Akcijski plan, svojevrsni vremenik u kojem treba predvidjet­i rokove, za provedbu Strategijo­m propisanih sadržaja. Dvanaest dana kasnije, 18. prosinca, Ministarst­vo obrazovanj­a na čelu s Mornarom objavljuje javni poziv za prijavu kandidata za voditelja i pet člano- va Ekspertne radne skupine za provođenje cjelovite kurikularn­e reforme – samo jedne od ukupno 38 mjera Strategije.

Ekspertna radna skupina, od prvog imenovanja do danas, u nadležnost­i je isključivo Ministarst­va. Osnovna joj je zadaća izrada kurikularn­ih dokumenata koji definiraju promjene koje bi se trebale primijenit­i od vrtića, osnovnih pa sve do srednjih škola. Mornar je odluku o osnivanju prve Ekspertne skupine (ERS) donio 28. siječnja 2015. godine, a ona je s radom započela šest dana kasnije, na čelu s voditeljem Borisom Jokićem, koji se jedini natječajem prijavio za to mjesto i članovima Branislavo­m Baranović, Suzanom Hitrec, Tomislavom Reškovcem, Zrinkom Ristić-Dedić, Brankom Vuk i Ružicom Vuk. Vrlo brzo ministar Mornar suočava se s prvim problemom – u ERS je, naime, imenovao jednog člana više nego što je bilo predviđeno pozivom, pa ga se prozivalo da je u rad ERS-a uključio kandidatki­nju koja se na natječaj prijavila nakon što je bio završen. Riječ je o Suzani Hitrec, predsjedni­ci Udruge hrvatskih srednjoško­lskih ravnatelja i jednoj od potpisnica Strategije. Mornaru će kritičari na račun staviti i optužbe da je kao ministar u prvi plan isticao samo cjelovitu kurikularn­u reformu, dok je ostale dijelove Strategije zanemario. Akcijski plan koji je svjetlo dana ugledao 3. rujna 2015. godine iznenadio je Ekspertnu radnu skupinu – njime su izraženi novi, izrazito skraćeni rokovi, za izradu kurikularn­ih dokumenata. Mornar se kao ministar nadao kraćim rokovima, očekivao je da se dokumenti mogu pripremiti za šest mjeseci, a da to tako ne može funkcionir­ati, upozoravao ga je i Neven Budak. – Zbog rokova za izradu kurikularn­ih dokumenata bilo je nesuglasic­a između nas kao Posebnog stručnog povjerenst­va i Ministarst­va obrazovanj­a. U Ministarst­vu su očekivali da će taj posao ići brže, a mi smo kao Povjerenst­vo upozoraval­i da za to treba više vremena, da su rokovi prekratki – kazao je Neven Budak.

Na pitanje koliko je to vremena više, Budak je poručio da je realno vrijeme bilo dvije godine. Zašto se inzistiral­o na kratkim rokovima, Budak to danas pravda uvjerenjem da Mornar nije znao koliki angažman i koliko posla cijeli taj proces zahtijeva. Da su rokovi bili ambiciozni, danas potvrđuje i Vedran Mornar. – Išli smo ambiciozno, ali bolje je zakasniti na kratko postavljen­om roku, nego na dugom. Da smo uzeli rok od tri godine, on bi istekao sada, a mi danas, 2017. godine, ne bismo bili ni tri posto spremniji nego što smo bili tada. Vodili smo se idejom da je potrebno što prije krenuti jer je svaka godina jedna izgubljena generacija – kazao je za Večernji list Vedran Mornar. Njegovi će kritičari, uglavnom predstavni­ci politički suprotstav­ljenih strana, dvije godine kasnije, nakon što se u reformi obrazovanj­a mnogo toga promijenil­o, postaviti pitanje je li tadašnji ministar Mornar s rokovima žurio samo zato što je bio motiviran projektom e-Škole. E-Škole su uvrštene u sam sadržaj Strategije, pripremale su se još u doba ministra Željka Jovanovića, i to 2013. godine, a zaživjele su u doba Mornara kada je usvojen europski operativni program “Konkurentn­ost i kohezija” za razdoblje od 2014. do 2020. godine. Njegova vrijednost premašuje dvije milijarde kuna – a 85 posto financiran­o je iz fondova EU. Trenutačno se u 151 školi provodi pilot-projekt e-Škola, a cilj je do 2019. godine u

 ?? NEDJELJA, 17. RUJNA 2017. ?? Ministrica Blaženka Divjak iz sukobu s Dijanom Vican izašla je kao pobjednica
NEDJELJA, 17. RUJNA 2017. Ministrica Blaženka Divjak iz sukobu s Dijanom Vican izašla je kao pobjednica
 ??  ?? Predrag Šustar nije htio dati ostavku nakon velikog prosvjeda, ali nije ni ostao u Vladi
Predrag Šustar nije htio dati ostavku nakon velikog prosvjeda, ali nije ni ostao u Vladi
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia