Večernji list - Hrvatska

Slovenci i Hrvati iskonski su prijatelji, sukob kroji politika

- (Ivica Beti)

Prije 25 godina osnovali ste u Ljubljani Društvo slovensko-hrvatskog prijateljs­tva. Pada li vam ili možda raste broj članova zbog ovih novih trvenja oko granice i kočenja ulaska Hrvatske u OECD?

Gledajte, prošao sam cijeli svijet, od Novog Zelanda do Aljaske, živio sam dugo u Švicarskoj u kojoj žive tri nacije i vrlo dobro poznajem odnose između naroda i država. Odgovorno mogu reći da nikad u životu nisam doživio tako prisan odnos između dva naroda kao što je to između Slovenaca i Hrvata, na ljudskoj razini. Uz granicu, od Štajerske do Bele krajine, ljudi žive ne samo u prijateljs­kim nego i u familijarn­im odnosima. To je pola milijuna Hrvata i Slovenaca s jedne i druge strane. Devedeset posto njih nema problema i istinski su prijatelji. Za ovo što se događa, za to je kriva politika.

Što biste poručili vladama u Ljubljani i Zagrebu?

Neka što prije to riješe. Moj dobar prijatelj konzul Branko Roglić iz Splita rekao mi je: Božo, nas dva bismo to riješili u pet minuta! Treba samo malo dobre volje i pitati ljude na terenu. U povijesti mi smo jedini susjedi koji se nikad nisu svađali i nikad nisu ratovali. Uvijek smo išli zajedno kad je trebalo, od Matije Gupca pa nadalje. Hrvatska je treća partnerica Sloveniji u robnoj razmjeni, a i Slovenci ne bi toliko dolazili na hrvatsku obalu da nismo prijatelji.

Spominje se neka pješadija, vojne brodice, sazivaju se sjednice odbora za obranu. Što se to događa?

Ma to su budalaštin­e! Da bi se očuvalo mjesto u parlamentu, pričaju se takve gluposti. Nitko to ne sluša. Imate i vi kod vas takve koji nemaju drugih znanja osim političkih provokacij­a. Oni se održavaju na taj način, no to nije glas javnosti. Gledajte, Hans-Dietrich Genscher rekao mi je da ne bi bilo priznanja nakon raspada Jugoslavij­e da nije bilo naših dijaspora i da svaka nije svojim vezama pritiskala parlamente diljem svijeta. To je dokaz da smo surađivali i bili kao jedno tijelo. Društvo koje vodim organizira­lo je na stotine susreta i ni na jedom nije bilo problema. Oni se, ponavljam, stvaraju umjetno, politički.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia