Večernji list - Hrvatska

Malo uvrnuta i komična verzija Zvjezdanih staza

-

Milijuni ljubitelja znanstvene fantastike križaju dane na kalendaru do 24. rujna, kada bi se konačno trebala prikazati prva epizoda serije “Discovery”, nove serije u univerzumu Zvjezdanih staza. No Fox je prošlog tjedna predstavio seriju “The Orville” koju bismo najbolje mogli opisati kao “uvrnuti Star Trek u paralelnom svemiru. Kreator je ove serije Seth MacFarlane, najpoznati­ji po hit crtanoj seriji za odrasle “Family Guy” te dva nastavka filma Ted. MacFarlane je poznat po uvrnutom humoru, ali i vrhunskoj sinkroniza­ciji pa je bilo zanimljivo vidjeti kako će to izgledati u seriji u kojoj je i preuzeo glavni lik kapetana Eda Mercera. Godina je 2418., a Mercer kapetan koji dobiva šansu za upravljanj­e novim brodom Orville, i to samo zato što Zemlji nedostaje kapetana. Posada mu je raznolika, no kvaka je u tome da mu je prva časnica bivša supruga Kelly (Adrianne Palicki), koju je prije godinu dana uhvatio u krevetu s izvanzemal­jcem. Njihov odnos u pilot-epizodi nit je vodilja na kojoj većinom počivaju komični, ali i dramski elementi.

Publika ga obožava

Zanimljivo je da su američki kolege najviše to zamjerili MacFarlane­u, no valja se prisjetiti da mu kritika ni dosad nije bila naklonjena, za razliku od publike koja ga obožava. Seth MacFarlane ne trudi se sakriti da se njegova serija naslanja na Zvjezdane staze. Dok u čuvenoj seriji postoji Federacija, ovdje je Unija, no odore su gotovo iste. Kapetan Mercer upravlja brodom koji izgleda kao poboljšana verzija Enterprise­a, a tu su i zanimljive rase. Primjerice, drugi časnik je Bortus (Peter Macon), pripadnik rase Moclan, koja ima samo jedan spol. “Blago vama, kod vas nema svađe oko spuštanja daske u WC-u”, kaže mu Mercer, što je jedna od simpatični­jih fora u pilotu. Moclani neodoljivo podsjećaju na Klingonce, što je opet namjerno napravljen­o. Tu je i Isaac (Mark Jackson), pripadnik Kaylonaca, rase robota koja ljude smatra ineferiorn­im bićima. Ne treba puno znati o Zvjezdanim stazama kako bi se u njemu prepoznalo Datu.

Pijani član posade

Šefica osiguranja je Alara Kitan (Halston Sage), koja dolazi s planeta Xelayan. Tamo je gravitacij­a veća pa ona na Zemlji ima iznadprosj­ečnu snagu. Za komične elemente bit će zadužen Gordon Malloy (Scott Grimes), najbolji Mercerov prijatelj, čovjek koji zbog alkohola upada u nevolje. Pilot Orvillea vizualno je jako dojmljiv. Očigledno je puno potrošeno na produkciju i specijalne efekte. A ima ih puno – borbe u svemiru, pucanja s neprijatel­jskom rasom oko revolucion­arnog izuma, gadgeti koji olakšavaju život... Problem je vjerojatno što će mnogi ovu seriju uspoređiva­ti sa Zvjezdanim stazama, no treba joj dati šansu. MacFarlane je očigledno pokušao napraviti svoju verziju originalni­h Zvjezdanih staza prije nego što je franšiza postala brzinska pucačina, bez puno razmišljan­ja. No, MacFarlane je već dokazao svoju kreativnos­t pa valja očekivati da će i u Orvilleu na svoj način obraditi neke aktualne društvene teme. Prva sezona ima 13 epizoda, a poznavajuć­i MacFarlane­a, valja očekivati svašta.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia