Večernji list - Hrvatska

Bibiana je dokaz da žene mogu suditi u Bundesligi

Laknulo mi je kada sam označila kraj, kaže policajka iz Hannovera

- Ozren Podnar

Sutkinja Steinhaus debitirala je u Berlinu tijekom utakmice Herthe i Werdera, a savjetima joj je pomogao dečko, poznati bivši sudac Howard Webb Prošle je nedjelje 50.000 gledatelja na Olimpijsko­m stadionu u Berlinu bilo prikovano za 181 cm visoku Fräulein Steinhaus. Bivša policijska inspektori­ca iz Hannovera postala je prva žena u ulozi glavnog suca u Bundesligi i vodećim ligama petice. Radi proslave povijesne prekretnic­e, berlinska je Hertha za utakmicu protiv Werdera prodavala ženama ulaznice s 50 posto popusta, a Njemački nogometni savez (DFB) objavio je da “ženski rod osvaja Olimpijski stadion u glavnom gradu”. Bibiana Steinhaus ispisala je prošle nedjelje važnu stranicu njemačkog nogometa, no njeno prisustvo na travnjaku nije izazvalo nikakav šok. Otkad je dobila sudačku licencu, stasita i dominantna plavuša vodila je stotine utakmica u drugoj i trećoj ligi, kao i finala Svjetskog prvenstva za žene 2011., Olimpijski­h igara 2012. i ženske Lige prvaka 2017. između PSG-a i Lyona. Promatrači su bili vrlo zadovoljni njenom izvedbom u Berlinu. “Kapa dolje, Bibiana Steinhaus! Čestitke na prvoj utakmici u Bundesligi. Dobro obavljen posao!” tvitao je Franck Ribéry. “Bibi je bila najbolja”, objavio je popularni dnevnik Bild na svojoj web stranici, dok je Frankfurte­r Allgemeine Zeitung proglasio, “pobjednica se zove Bibiana Steinhaus”.

Pohvalili je i treneri

Treneri Herthe i Werdera, Pál Dárdai i Alexander Nouri, prekršili su pravilo o izbjegavan­ju komentiran­ja suđenja, ali im nitko nije zamjerio. - Svaka čast. Dopustila je igru, iako je utakmica bila vrlo oštra rekao je Dárdai. - Spol ne igra nikakvu ulogu. Važna je samo izvedba - nadovezao se Nouri. - Da budem iskrena, laknulo mi je što je sve uspješno završilo i što se sutra sve vraća u normalu - priznala je “Bibi” poslije utakmice koja je završila s 1:1. - Uživala sam vodeći utakmicu zajedno sa suradnicim­a, koji su bili odlični. Bibiana Steinhaus (38) počela je profesiona­lnu sudačku karijeru 2005. vodeći utakmice ženske Bundeslige. Iduće je godine prešla u 3. Bundesligu, najniži muški profesiona­lni razred, a 2007 u 2. Bundesligu, gdje je vodila 80 susreta i zaradila vrhunske ocjene. U svibnju ju je DFB nagradio za 12 godina vrhunskog suđenja u nižim razredima uvrstivši je među četvero novih sudaca koji će dijeliti pravdu u 1. Bundesligi. - Oduvijek mi je bio san raditi kao glavna sutkinja u Bundesligi. Ovo je potvrda napornog rada i teškog puta koji sam morala prijeći - očitovala se zadovoljno. Njen je ljubavni partner, znameniti eks-sudac Howard Webb, tom prilikom izrazio “potpuno oduševljen­je” promaknuće­m svoje drage i nadu da će u dogledno vrijeme žena voditi utakmicu Premier Leaguea. - I mi u Engleskoj imamo dobrih sutkinja. Ako je netko dobar u sudačkom poslu, ne bi trebalo biti važno je li muško ili žensko - komentirao je Webb. Igrači i treneri su je dosad uglavnom poštovali, ali su je u par navrata počastili gestama koje ne bi bili iskušali s muškim sucima. Kad je bila četvrti sudac na Bayernovoj utakmici u listopadu 2014., tadašnji joj je trener Bavaraca Josep Guardiola prišao i zagrlio joj ramena dok joj je prigovarao na odluci. Ona mu je uklonila ruku, a mediji su ga popljuvali.

Sramotni Kemir Demirbay

Kemir Demirbay, srednjak Fortune iz Dusseldorf­a, 2015. je izjavio da “za žene nema mjesta u muškom nogometu” nakon što ga je Steinhaus isključila dodijelivš­i mu dva žuta kartona. Savez ga je suspendira­o na pet kola, a Fortuna mu je naredila da za kaznu odsudi jednu utakmicu ženskog nogometa. Franck Ribéry si je ljetos dopustio ležernu zafrkancij­u s Bibianom. Tijekom utakmice Kupa DFB kod Chemnitza, kod 3:0 za Bayern, francuski se šaljivac spremao izvesti slobodnjak s 18 metara. Primijetio je da sutkinja stoji tik do njega i sagnuo se kao da će namjestiti loptu, ali joj je nabrzinu razvezao desnu kopačku! Cijeli tekst čitajte u Maxu.

Kapa dolje Bibiana Steinhaus. Čestitke na prvoj utakmici u Bundesligi, sjajno odrađen posao FRANCK RIBERY nogometaš Bayerna Spol nije bitan, žene pokazuju da se bez problema mogu snaći u nogometu, kaže Bibiana Jedino što bi trebalo biti važno jest kako netko radi svoj posao, smatra Howard Webb

 ??  ?? Kolege su čestitali Bibiani, svjesni da se odlično snašla u novoj ulozi
Kolege su čestitali Bibiani, svjesni da se odlično snašla u novoj ulozi
 ??  ?? Hvale je i poznati nogometaši u Bundesligi
Hvale je i poznati nogometaši u Bundesligi
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia