Večernji list - Hrvatska

Rađa: Priliku su dobivali nečiji sinovi i krvna zrnca, vrijeme je za novu generaciju

- Katarina Kušec

Aci samo mogu skinuti kapu jer je preuzeo reprezenta­ciju kada je nitko nije želio, ali nakon Rusije morali smo reagirati, kaže Vranković sport@vecernji.net Tužan je dan bio u Hrvatskom košarkaško­m savezu, nitko se nije smijao. Ozbiljnih lica, Skelin, Vranković i Rađa šetali su hodnicima. I situacija je bila ozbiljna, svi su svjesni činjenice da hrvatska košarka treba renesansu. Oprostili su se službeno od Ace Petrovića i flomaster u ruke dali Ivici Skelinu. Na njemu je sada da crta novu generaciju košarkaša. – Moramo početi generalno mijenjati hrvatsku košarku, od mlađih kategorija, usmjeriti pažnju na trenerski kadar. Generalni smjer je napravljen i nastojat ćemo ga implementi­rati u kompletan sustav. Dosadašnji sustav bio je sustav gdje su podobni i nečiji sinovi po krvnim zrncima dobivali priliku, a ne oni koji su to zaslužili. Savez je služio za prodavanje kave, ali to je tema koja će kasnije doći na red – rekao je šef stručnog saveza Dino Rađa, koji se zahvalio Aci Petroviću, baš kao i Stojko Vranković koji je najavio novog izbornika.

U igri za izbornika bio je i Nazor

– Mi slijedimo situaciju koju smo zatekli, tako da svi naši treneri koji su postigli zapažene rezultate dobiju šansu. Skelin poznaje igrače i materiju, a sa Splitom je postigao zapaženi rezultat i vodit će reprezenta­ciju u kvalifikac­ijama. Morali smo brzo reagirati da se stigne pripremiti i skautirati. Aci samo mogu skinuti kapu jer je preuzeo reprezenta­ciju kada je nitko nije želio. Postigao je dobar rezultat u Torinu, pa i u Riju, a onda se dogodila utakmica s Rusijom i morali smo reagirati – pojasnio je predsjedni­k Hrvatskog košarkaško­g saveza. Osim sa Skelinom, razgovaral­i su u Savezu i s Antom Nazorom, ali poznavanje igrača i sustava rada presudilo je u korist trenera KK Split. – Čast mi je da sam izabran za hrvatskog izbornika, znam da je to velika obveza. Nema dramatični­h promjena, treba razmisliti i raditi te pokušati dovesti još šest-sedam igrača koji mogu parirati i biti pomoć. Onih koji su bili u konkurenci­ji za reprezenta­ciju, ali nisu bili značajni. Sada bi mogli biti – kaže novi čovjek na klupi hrvatske košarkaške reprezenta­cije.

Šarić se ne javlja ni Stojku

No, nije htio komentirat­i Petrovićev­e odluke i pametovati. – Nije fer da kažem što nije bilo u redu jer sam bio prvi Petrovićev suradnik, ali nužna je smjena generacija. Ima jedna grupa igrača koja je manje igrala ili nije igrala, ali sada će biti pred

Skelin je bio pomoćnik Aleksandra Petrovića dvije godine i najbolje zna situaciju u momčadi Nema dramatični­h promjena, treba razmisliti i raditi, kaže novi izbornik Oni koji nisu bili značajni u reprezenta­ciji, mogli bi to postati

vratima reprezenta­cije. Imena ne bih otkrivao, ne mogu na temelju novinskih članaka tjerati nekoga iz reprezenta­cije, treba sa svima popričati, vidjeti što žele, misle i mogu li pomoći. Sjetili su se na presici i Darija Šarića kojega mediji razapinju, a bio je jedan od rijetkih na Eurobasket­u koji je zaslužio pohvale. Htio je više, mogao je više, ali sam... – to je bilo teško izvedivo. – Šariću dajem podršku jer smo svjesni napisa i komentara u novinama kakve Dario nije zaslužio. Radi se o mladom igraču koji će nositi reprezenta­ciju, koji je pravi profesiona­lac, vrhunski igrač i čovjek i u takvim situacijam­a moramo stati uz njega. Pokušao sam ga telefonski nazvati, ali se nije javljao. Poslao sam mu poruku i nadam se da će odgovoriti – rekao je Vranković.

 ??  ?? Stojko Vranković: Šariću dajem podršku, vrhunski je igrač i čovjek i vodit će reprezenta­ciju
Stojko Vranković: Šariću dajem podršku, vrhunski je igrač i čovjek i vodit će reprezenta­ciju

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia