Večernji list - Hrvatska

Srbi čeznu za prvim zlatom nakon 2002.

Ključni dvoboj bit će onaj slovenskog Srbina Dragića protiv “Vojvode Bogdana”

- Drazen.brajdic@vecernji.net

Nekolicina Slovenaca srpske su krvi (Dragić, Dončić, Čančar, Nikolić), pa je netko u šali predložio arbitražu kako Srbi ne bi prisvojili i tu medalju Dražen Brajdić Srbija i Slovenija igrat će večeras u Istanbulu (20.30) ne baš očekivani finale Eurobasket­a. Prije početka prvenstva mislilo se da su Španjolci i dalje dominantni (braća Gasol, Rodriguez, Rubio, Navarro...) te da će natjecanje­m dominirati vanjska linija Francuza (Huertel, De Colo, Fournier), no ništa se od toga nije dogodilo.

Dvoboj Srbije 1 i Srbije 2

No, zato su uzletjeli naši sjeverni i istočni susjedi. Premda im nedostaje nekoliko vrhunskih igrača, a ponajprije Teodosić i Jokić, Srbi su potvrdili da imaju zavidnu igračku širinu pa su izborili svoj treći finale u posljednje četiri godine. A baš spomenuta dvojica odigrala su vrlo važnu rolu u osvajanju olimpijsko­g srebra, a iz sastava koji je 2014. bio doprvak svijeta ovdje nema Markovića, Kalinića, Raduljice, Simonovića i Teodosića. Slovenci su pak u uzletu zahvaljuju­ći iznimnoj motivaciji vođe momčadi Gorana Dragića (31), ali i meteorskom usponu nove zvijezde europske košarke Luke Dončića (18). Osim toga, svoje najtanje igračko mjesto, znalački su popunili s Amerikance­m Anthonyjem Randolphom i eto ih u finalu, s prvom košarkaško­m medaljom u povijesti te zemlje. I dok mi kukamo za bilo kakvom medaljom već 22 godine, Srbima teško pada što već 15 godina nisu osvojili zlato, a te 2002. osvojili su svjetski naslov u Indianapol­isu. Imali su nekoliko kriznih godina, sve dok ih Dušan Ivković 2009. nije odveo do europskog srebra u Poljskoj i to baš preko Slovenaca koje su pobijedili u polufinalu. U toj utakmici, u posljednjo­j minuti, kod 79:76, Slovenci su “zaboravili” faulirati za dva bacanja što je Teodosić kaznio sa tricom za produžetak. Teodosića sada nema, ali tu je novi srpski vođa “Vojvoda Bogdan” (Bogdanović) koji također s autoriteto­m preuzima odgovornos­t i zabija kada je najteže pa će slovenska vanjska linija imati jako težak zadatak u obrani. Baš kao i srpska koja mora limitirati Dragića i Dončića. Zafrkancij­a dana među izvjestite­ljima s Eurobasket­a jest da u finalu igraju Srbija 1 i Srbija 2 jer ključni igrači reprezenta­cije Slovenije srpske su krvi, a trener Kokoškov je 100-postotni Srbin. Goranu Dragiću je otac Srbin iz BiH (Zvornik) i on se križa s tri prsta i slavi pravoslavn­e blagdane, a Srbin je i Dončićev otac Saša. Kada su Večernje novosti takvo što za Dragića naglasile, Slovencima je to zasmetalo pa smo slovenskim kolegama u šali preporučil­i da pokrenu “međunarodn­u arbitražu”, kao i oko granice s Hrvatskom, jer Srbi su poznati po tome da vole svojatati i što nije posve njihovo.

Srbi prisvojili tuđe medalje

Tako su prisvojili i sve medalje osvojene za vrijeme SFRJ čiju su reprezenta­ciju činili i košarkaši iz Hrvatske, Slovenije, BiH, Makedonije i Crne Gore. Recimo, svjetsko zlato osvojeno 1970. u Ljubljani nikako ne može biti srpsko jer su startnu petorku te reprezenta­cije činili Plećaš, Tvrdić, Šolman, Ćosić i Skansi. No, kao takvo nije niti hrvatsko jer je osvojeno pod nekom drugom zastavom. No, zato je ovo prilika za prvo zlato samostalne Srbije otkako se 2006. od nje odvojila Crna Gora. Isto tako, ovo je prigoda da Slovenci iskoriste prigodu kakvu možda više nikad neće imati.

 ?? FIBA.COM ?? Tko će na kraju slaviti - sjajni Bogdan Bogdanović (lijevo), ili najveća nada europske košarke Luka Dončić?
FIBA.COM Tko će na kraju slaviti - sjajni Bogdan Bogdanović (lijevo), ili najveća nada europske košarke Luka Dončić?
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia