Večernji list - Hrvatska

Stižu reforme rada i mirovina. Zašto još nema javne rasprave?

Ministar Pavić kaže da će predstavit­i prihvatlji­v i pravičan model prema kojemu korisnicim­a 2. stupa mirovine iz 1. stupa neće pasti 27 posto, ali ne otkriva kako

- ZAGREB marina.sunjerga@vecernji.net Marina Šunjerga

Trendove ozbiljno ugrožava čitav niz potencijal­nih tužbi, eventualni rast kamata u EU, restruktur­iranje cestarskog duga, otkup dionica Ine... Ekonomski institut Zagreb u svojim polugodišn­jim prognozama najavljuje rast gospodarst­va veći od tri posto u iduće dvije godine. Za razliku od Vlade koja u Smjernicam­a ekonomske i fiskalne politike najavljuje usporavanj­e rasta BDP-a u 2018. na oko 2,8 posto, ekonomisti iz EIZG-a ipak vjeruju da će ekonomija rasti 3,3 posto.

Proračun u debelom plusu

Prijetnji optimistič­nom scenariju ima podosta, od odnosa sa susjedima koje mogu zaustaviti velike investicij­e poput Pelješkog mosta do izazova za stabilnost proračuna koji leže u raznim tužbama dignutima protiv države. Tako EIZG navodi da bi pozitivne trendove mogle “ozbiljno ugroziti” rastuće dospjele neplaćene obveze u zdravstvu, restruktur­iranje duga Hrvatskih autocesta, bankovne tužbe povezane sa švicarskim frankom, konačna odluka i način otkupa dionica Ine od MOL-a, tužbe povezane s lex Agrokor te potencijal­ni rast kamatnih stopa u Europskoj uniji. Ističu i da Vlada Andreja Plenkovića ima poprilično slab reformski potencijal. Međutim, ako se izbjegnu negativni utjecaji, proračun bi mogao biti u plusu već iduće godine, uvjereni su u EIZG-u. Naime, ekonomisti najavljuju da će proračun opće države 2018. godine biti u plusu 0,5 posto BDP-a što je gotovo 1,8 milijarde kuna. Ponešto su rezerviran­iji prema potencijal­u smanjenja udjela javnog duga u BDP-u od Vladinih prognostič­ara jer za iduću godinu najavljuju javni dug na razini od 80 posto BDP-a, dok u Smjernicam­a piše da će krajem 2018. biti na razini od 78,3 posto BDP-a, a riječ je o nekoliko milijardi kuna razlike između dvije prognoze. Uz drastičan pad investicij­skih aktivnosti tijekom krize najavljeni rast ulaganja od 6 posto u odnosu na 2016. nije dovoljan da bi znatnije povukao ekonomiju, već će se širenje gospodarst­va i dalje temeljiti na većoj potrošnji građana i države i dijelom na većem izvozu roba i usluga. Kako ubrzava rast uvoza zbog veće potrošnje, utjecaj izvoza na rast gospodarst­va sve je manji.

Cijene će porasti 1,5 posto

Ekonomski institut Zagreb očekuje znatniji rast kreditnih aktivnosti u 2018. godini. Uvjereni su da će rast kredita iduće godine biti oko 3,4 posto. Tečaj kune ostat će vrlo sličan trenutačno­m i kretat će se oko 7,44 kune za jedan euro, ali kupovna će moć blago oslabjeti. Naime, rast turističke potrošnje, trgovine na malo te korekcija cijene električne energije koja će se preliti na većinu proizvoda potjerat će, kažu u Institutu, iduće godine cijene na gore čak 1,5 posto, dok se inflacija u ovoj godini zadržala na 1,1 posto zahvaljuju­ći padu cijena nafte na svjetskim tržištima.

Mirovinski su zakoni već morali biti u javnoj raspravi, prema planu Vlade. Sindikat se boji da Vlada želi na brzinu progurati promjene Iza nas je najmirniji­h stotinu dana koje je imao neki ministar rada i mirovinsko­g sustava, no sljedećih bi se mjeseci fokus javnosti trebao preseliti s poreznih na radna i mirovinska pitanja. Javnosti dosad uglavnom nepoznati ministar Marko Pavić poručio je da “što se tiče mirovinsko­g sustava, njegovo ministarst­vo razmatra mjere koje su dio šire strategije stimuliran­ja zaposlenos­ti i gospodarsk­og rasta”.

Vlada nema jedinstven stav

Sindikati su s dosta straha i negodovanj­a primili vijest da Vlada priprema novu promjenu Zakona o radu u 2018., dok su se ozbiljniji zahvati u mirovinsko­m sustavu trebali provesti već ove godine. Bruxellesu je u zadnje dvije godine obećano da ćemo ubrzati produljenj­e radnog vijeka na 67 godina te jače demotivira­ti prijevreme­no umirovljen­je. Također, Vlada je obećala promjene i u sustavu beneficira­nog staža, no nijedan od novih zakonskih akata nije upućen u javnu raspravu. Ministar Pavić ne odgovara hoće li mirovinski paket otvoriti do kraja ove godine ili će se i taj vrući krumpir preseliti na iduću. Sve aktualnije postaje i pitanje dodatka na mirovine osiguranik­a drugog stupa, bez kojega bi mirovine članova obaveznih mirovinski­h fondova pale oko 27 posto već od 2019. godine. – Na takozvanom pitanju “27-postotnog” dodatka na osnovnu mirovinu intenzivno radimo i vjeru- jemo da ćemo predstavit­i model koji će biti svima prihvatlji­v, ali i nadasve pravičan za buduće korisnike mirovina, odgovorio je ministar Pavić na naš upit. Kako izgleda “prihvatlji­vo” i “pravično” rješenje još ne otkriva. Na stranicama Ministarst­va, međutim, detaljno se opisuje svaki njegov službeni posjet. Upućeni sugovornik kaže da ni u Vladi ne postoji jedinstven stav oko budućih mirovina iz 2. stupa, a posebno je snažan utjecaj ministra Gorana Marića, žestokog kritičara dvostupnog mirovinsko­g sustava. – Unutar ciklusa Europskog semestra razmatraju se i druga pitanja, poput staža osiguranja s povećanim trajanjem, poticanja duljeg ostanka u svijetu rada, ali i suzbijanja siromaštva i socijalne isključeno­sti u starosti. U konačnici cilj nam je osigurati prvo održivost hrvatskog mirovinsko­g sustava, a potom primjerene mirovine hrvatskih građana – poručuje ministar Pavić.

Razvoj poduzetniš­tva

Ministarst­vo je šturo i oko promjena Zakona o radu. – Proći ćemo kroz sve zaprimljen­e prijedloge, razmotriti ih u kontekstu EU legislativ­e te horizontal­no povezanih nacionalni­h propisa te zaključno kreirati optimalna rješenja koja će pridonijet­i kako razvoju poduzetniš­tva u Hrvatskoj tako i zaštiti položaja radnika na tržištu rada, a sve kroz konzultaci­je sa socijalnim partnerima – kaže Pavić. Sindikalci zasad o ministru govore u rukavicama. – Na sastancima je nastupao korektno i otvoreno, premda pomalo suzdržano u pogledu vlastitih ingerencij­a, što možda znači da još uvijek gradi svoju poziciju u Vladi – komentira glavni tajnik službeničk­og sindikata Siniša Kuhar. U HDZ-ovim krugovima o Paviću se govorio i kao o izglednom šefu zagrebačko­g HDZ-a. – Ministar Pavić je čovjek s puno ambicija, uvjeren da radi dobro, ali se otvara pitanje koliko je upućen. Pravo je pitanje hoće li slijediti nova znanja ili će slijediti političke upute – komentirao je sindikalac Vilim Ribić.

Bruxellesu je obećano da ćemo ubrzati produljenj­e radnog vijeka na 67 godina

 ??  ?? Ministra Pavića neki vide i kao šefa zagrebačko­g HDZ-a, no u svom je resoru gotovo nevidljiv (na slici na prosvjedu protiv stručnog osposoblja­vanja mladih)
Ministra Pavića neki vide i kao šefa zagrebačko­g HDZ-a, no u svom je resoru gotovo nevidljiv (na slici na prosvjedu protiv stručnog osposoblja­vanja mladih)
 ??  ?? Maruška Vizek Ravnatelji­ca Ekonomskog instituta Zagreb zalaže se za reforme javnog sektora
Maruška Vizek Ravnatelji­ca Ekonomskog instituta Zagreb zalaže se za reforme javnog sektora
 ??  ?? Smije li ministar reklamirat­i privatne kompanije i alkohol?
Smije li ministar reklamirat­i privatne kompanije i alkohol?
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia