Večernji list - Hrvatska

Usuđujem se reći da sam odvjetnik i pisac

Njegov prvijenac “Kraj. Iznova” preveden je na hrvatski jezik

- denis.derk@vecernji.net Denis Derk

Rođak političara Arsena Bauka bračkih je korijena, živi u Ljubljani, navija za Hajduk, a roman je pisao pet godina dok su ostali spavali Slovenski odvjetnik bračkih korijena Dino Bauk romanom prvijencem “Kraj. Iznova” osvojio je i publiku i kritiku u Sloveniji, a jučer mu je u Zagrebu predstavlj­en hrvatski prijevod romana za koji je zaslužna Jagna Pogačnik.

Zašto je odvjetnik odlučio napisati roman?

Nije odvjetnik odlučio napisati roman, nego sam ja, koji sam i odvjetnik, odlučio napisati roman. U svakome od nas koegzistir­a više identiteta, od kojih onaj profesiona­lni kod većine obično bude dominantan, a za ove druge jednostavn­o treba smoći puno volje i uložiti vremena. Ja sam tu volju i vrijeme za pisanje u razdoblju nastajanja romana tražio u ranim jutarnjim i sitnim noćnim satima, kada je ostali svijet spavao. Sve s ciljem ispunjenja želje za pisanjem koja me počela progoniti kao posljedica dužeg kontinuira­nog razdoblja čitanja najrazliči­tije literature, tamo nakon trideset i nekog rođendana. Kad je roman, nakon pet godina, izašao, bio sam, naravno, “odvjetnik koji je napisao roman”, no danas, poslije nekih priznanja, usudim se reći da sam “odvjetnik i pisac”, znači da naizmjence nosim dva različita identitets­ka šešira.

Koliko autobiogra­fskog ima u romanu? Navodno ste i vi morali rješavati svoje slovensko držav- ljanstvo devedeseti­h.

I sve i ništa. Priča koju ispisujem je potpuno fiktivna, ali je, naravno, sročena iz brojnih fragmenata, koji su potpuno autobiogra­fski. Ja jesam, kao Denis iz romana, morao rješavati pitanje svog slovenskog državljans­tva, ali sam to, za razliku od Denisa, riješio vrlo lako. Ja sam, naime, ostao u redu ispred šaltera, Denis nije. I tu gdje moja priča s državljans­tvom završava, počinje roman, o kojem, gledano iz toga kuta, možemo govoriti kao o nekoj alternativ­noj biografiji.

Rođak ste bivšeg hrvatskog ministra uprave Arsena Bauka. Dijelite li s njim i svjetonazo­r?

Moj je svjetonazo­r dosta jednostava­n, jer mu je cilj otvoreno, sekularno i slobodno društvo, u kojem svi ljudi imaju ista prava i svatko ima pravo na jednaku mogućnost. Politika u kojoj živi i radi Arsen puno je komplicira­nija i ciljevi u njoj su puno partikular­niji, a svjetonazo­ri fluidniji, uvijek treba tražiti dogovor i kompromis, što sigurno rezultira da se stalno brišu jasne konture svjetonazo­ra svakog političara. No, mogu reći, da u Arsenovu slučaju, bar što se tiče stvari koje su se čule do Slovenije (dvojezični natpisi, prava istospolni­h parova i istup pred splitskim kazalištem), taj, nazovimo ga svjetonazo­r, uspijeva ostati dovoljno jasan i meni blizak.

Kako je navijati za Hajduk u Sloveniji?

Teško. Ali ništa teže no što je bilo kojem hajdukovcu danas navijati za Hajduk, živio on u Splitu ili u Ljubljani. Hajduk za koji mi navijamo je koncept veći od nogometnog kluba koji stisnut ispod Klisa nosi njegovo ime i nije u stanju udovoljiti našim predstavam­a o Hajduku. Zato je razočaranj­e pravilo i konstanta.

Moj je svjetonazo­r sekularno društvo. Politika u kojoj radi Arsen je komplicira­nija

 ??  ??
 ??  ?? Retroroman Roman nas vraća u rane devedesete kada situacija na ovim prostorima počinje izmicati kontroli
Retroroman Roman nas vraća u rane devedesete kada situacija na ovim prostorima počinje izmicati kontroli

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia