Večernji list - Hrvatska

Hrvatska od 2012. ne gubi od najboljih

Za odlazak na Euro treba još u Dubrovniku pobijediti Francuze

- Vedran Balen

Hrvatska futsal reprezenta­cija na korak je od svojeg četvrtog uzastopnog nastup na Europskom prvenstvu sport@vecernji.net Hrvatsku futsal reprezenta­ciju još samo jedan korak dijeli od plasmana na Europsko prvenstvo, koje će se od 30. siječnja do 10. veljače 2018. godine održati u Ljubljani. U prvom kvalifikac­ijskom krugu naši su malonogome­taši zauzeli drugo mjesto, iza domaćina Ukrajine, a za suparnika u dodatnim kvalifikac­ijama dodijeljen­i su nam Francuzi, kojima je to ujedno i prvi plasman u doigravanj­e. Prva utakmica u francuskom Orchiesu završena je neodlučeno 1:1 pa će nam u uzvratu koji je na rasporedu 26. rujna u Dubrovniku biti dovoljna bilo kakva pobjeda. – Francuska je bila ozbiljan protivnik, dvorana puna, atmosfera užarena. Znali smo odakle nam prijeti najveća opasnost. Sada su se napokon svi uvjerili da njihovi dobri rezultati u posljednje dvije godine nisu slučajnost – kazao je izbornik Mato Stanković.

Naš futsal je u vrhu

Francuzi u zadnje dvije godine imaju vrlo dobre rezultate. Puno su uložili, puno napredoval­i, u kvalifikac­ije ušli bez opterećenj­a i radi o reprezenta­ciji koju treba ozbiljno shvatiti. Za razliku od Francuza, koji se za kvalifikac­ije pripremaju više od mjesec dana, mi smo u razdoblju kada klubovi ne rade, igrači nisu u trenažnom procesu i nemaju dovoljno utakmica. Ipak, kvaliteta je na našoj strani. Hrvatska je velesila u futsalu, naša se reprezenta­cija prema Fifinoj ljestvici nalazi među deset najboljih u svijetu. – Ne bježim od uloge favorita, ali hrvatska priča obično je takva da se ne moramo bojati protivnika, nego sebe. Ipak, ako budemo pametni, a nadam se da hoćemo, vjerujem da će nas Slovenija vidjeti – kaže izbornik. Plasiramo li se u Sloveniju, bit će to naše četvrto Europsko prvenstvo zaredom. Prije pet godina osvojili smo četvrto mjesto, 2014. smo bili peti. Uvijek pri vrhu. Protiv Španjolaca koji su nedodirlji­vi na zadnjem smo Euru odigrali neodlučeno, a nedavno smo prvi put u povijesti pobijedili Talijane. – Bio bi velik uspjeh otići na Euro na kojem igra samo 12 najboljih reprezenta­cija, za razliku od, primjerice, velikog nogometa gdje ih nastupi 24. Ne želim unaprijed govoriti o našim izgledima jer prvo se moramo plasirati. Međutim, mi smo u zadnjih pet godina igrali s najboljim reprezenta­cijama svijeta i sve pobijedili ili barem igrali neodlučeno, tako da je to dovoljan pokazatelj koliko smo jaki – ističe Stanković.

U Brodu je bilo odlično

Prva utakmica u Francuskoj završila je 1:1, Hrvatskoj je dovoljna bilo kakva pobjeda

Pripreme za odlučujuće oglede Hrvatska je odradila u Slavonskom Brodu. Na njima zbog ozljede, odnosno ženidbe nije bilo Matoševića i Grbeše, dok se jedan od naših najboljih igrača koji igra u Španjolsko­j, Marinović, priključio tek u Francuskoj. Ipak, u našem stručnom stožeru vrlo su zadovoljni uvjetima u dvorani Vijuš i ozračjem koje ih je dočekalo u gradu na lijevoj obali Save.

Problem je što nam sada klubovi ne rade, pa igrači nisu u trenažnom procesu

 ?? IVICA GALOVIĆ/PIXSELL ?? Posljednje pripreme Naša futsal reprezenta­cija pripremala se u Slavonskom Brodu
IVICA GALOVIĆ/PIXSELL Posljednje pripreme Naša futsal reprezenta­cija pripremala se u Slavonskom Brodu

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia