Večernji list - Hrvatska

Osvojili najviše Oscara za najbolji strani film

-

Na današnji dan 1934. rođena je glumica Sophia Loren, koja je proslavila talijansku kinematogr­afiju. Koliko poznajete talijanski film? 1. Na današnji dan 1934. godine rođena je poznata talijanska glumica Sophia Loren, dijete inženjera i učiteljice glasovira. Vrlo rano krenula je u glumačke vode, koliko je godina imala?

a) 14 godina b) 15 godina c) 18 godina

2. Glumica velike karijere i iznimne ljepote talijansko­j je kinematogr­afiji donijela veliko priznanje. Kao glavna glumica u filmu “La Ciociara”, osvojila je nagradu za najbolju žensku ulogu, i to je bilo prvi put da film koji nije bio na engleskom dobije tu nagradu. O kojoj je nagradi riječ?

a) Oscaru b) Zlatnoj palmi c) Zlatnom medvjedu

3. Talijanska kinematogr­afija iznjedrila je filmski žanr popularan u Italiji, ali i izvan njezinih granica. Filmovi su snimani u Europi s ograničeni­m budžetom i živopisnim stilom. Koji je redatelj bio poznat po tzv. špageti-vesternima?

a) Clint Eastwood b) Roberto Rossellini c) Sergio Leone

4. Glumica Gina Lollobrigi­da filmske ponude počela je dobivati nakon osvajanja trećeg mjesta na izboru za miss Italije. Tko je zaslužan za njezinu holivudsku karijeru?

a) Mario Costa b) Howard Hughes c) Federico Fellini

5. Bernardo Bertolluci bio je poznat po filmovima s eksplicitn­im scenama. Jedan njegov film bio je i zabranjen, a sam Bertolluci dobio je i uvjetnu zatvorsku kaznu. Koji je to film?

a) Zavodljiva ljepota b) Posljednji kineski car c) Posljednji tango u Parizu

6. Od samih početaka razvoja talijanske filmske indu- strije, talijanski redatelji i glumci utjecali su na filmske pokrete i žanrove diljem svijeta. Osvojili su brojne nagrade, a do 2013. osvojili su najviše Oscara za najbolji strani film. Koliko?

a) 9 b) 21 c) 13

7. U filmovima redatelja Vittoria De Sicce često se pojavljuju glumci-amateri. No, osvojili su brojne nagrade, između ostalog nagrađeni su i Oscarima za najbolji strani film. Koliko ih je bilo?

a)4 b) 5 c) 6

8. Talijanska tragikomed­ija “Život je lijep” jedan je od najpoznati­jih talijanski­h filmova, osvojio je tri Oscara. Isto ime potpisuje režiju i pojavljuje se u glavnoj ulozi, o komu je riječ?

a) Paolu Sorrentinu b) Robertu De Niru c) Robertu Benigniju

9. Za snimanja filma “Posljednji kineski car”, scene krunidbe u Zabranjeno­m gradu, ulazak u Peking bio je zabranjen poznatoj osobi. O komu je riječ?

a) kraljici Elizabeti II. b) Richardu Nixonu c) Ronaldu Reaganu

Pripremila: Snježana Črnjević

 ??  ?? Sophia Loren, talijanska glumica velike karijere i iznimne ljepote
Sophia Loren, talijanska glumica velike karijere i iznimne ljepote

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia