Večernji list - Hrvatska

Dobar teran može doći iz i Hrvatske i Slovenije

- Danijel Prerad danijel.prerad@vecernji.net SISAK

Mala gospodarst­va imaju veću šansu za razvoj u Hrvatskoj nego u Poljskoj jer možete kombinirat­i proizvodnj­u s turizmom U službeni posjet Hrvatskoj stigla je delegacija Odbora za poljoprivr­edu i ruralni razvoj Europskog parlamenta. Delegaciju predvodi predsjedni­k Odbora Czeslaw Siekierski.

Kako unaprijedi­ti poljoprivr­edu u Hrvatskoj? Kakva je situacija u poljoprivr­edi u Poljskoj?

Situacija je slična u Hrvatskoj i Poljskoj. U Poljskoj smo imali sektor državnog vlasništva na 17% poljoprivr­ednog zemljišta, ali i snažan privatni sektor, što je omogućilo relativno lagan prijelaz na tržišno gospodarst­vo. Ipak, vjerujem da mala gospodarst­va imaju veću šansu za razvoj u Hrvatskoj jer možete kombinirat­i proizvodnj­u s turizmom.

Koliko je Hrvatska uspjela iskoristit­i članstvo u Europskoj uniji kad je riječ o poljoprivr­edi?

Pristupanj­e Hrvatske EU dogodilo se u iznimno teškom vremenu za europsku poljoprivr­edu; uvođenje “zelene komponente”, smanjenje poljoprivr­ednog proračuna u proračunu EU, ruski embargo od ljeta 2014 .... Od 2016. vidljiva su neka poboljšanj­a. Što se tiče korištenja fondova Europske unije, uvijek postoji odgoda, jer je potrebno pripremiti programe, stoga se prvi učinci vide tek nakon tri-četiri godine. Mogli biste profitirat­i od iskustava drugih zemalja.

Okončan je spor Hrvatske i Slovenije oko terana. Hrvatska je zadovoljna, Slovenija najavljuje žalbe. Kakav je stav EU?

Slučaj je procedural­no složen i ne bih ga želio preširoko analizirat­i. Vjerojatno biste se i vi, da se nalazite u poziciji u kojoj se nalazi Slovenija, ponašali na sličan način. Morate razmišljat­i o budućnosti. Dobro vino teran može doći i iz Slovenije i Hrvatske.

 ??  ?? Czeslaw Siekierski predsjedni­k je Odbora za poljoprivr­edu i ruralni razvoj Europskog parlamenta
Czeslaw Siekierski predsjedni­k je Odbora za poljoprivr­edu i ruralni razvoj Europskog parlamenta

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia