Večernji list - Hrvatska

Neraspadnu­to tijelo znak je da je svetac Božji odabranik

Zakopavanj­e tijela u grob propisano je u kršćanstvu, islamu i židovstvu

- Dijana Jurasić dijana.jurasic@vecernji.net ZAGREB

Za štovanje tijela svetaca Crkvi je podloga Zakonik kanonskog prava u kojem piše da treba sačuvati običaj izlaganja svetaca Štovanje neraspadnu­tog tijelo sv. Leopolda Mandića otvara niz pitanja o tome što za Crkvu znači izlaganje neraspadnu­tog tijela sveca, ali i o pogrebnim običajima u kojima se osobito na selima ne tako davno bdjelo do pokopa uz otvoreni lijes, što je nerijetko kod djece izazivalo zazor i strah od smrti. U različitim religijama različiti su pogrebni obredi i odnos prema kremiranju. Crkva citat iz u Djela apostolski­h “Jer mi nećeš ostaviti dušu u Podzemlju ni dati da pravednik tvoj truleži ugleda” uzima kao podlogu da je neraspadnu­to tijelo znak da je netko Božji odabranik i da ga treba štovati. Kaže nam to sociolog religije prof. Ivan Markešić, koji na Hrvatskim studijima predaje “Sociologij­u umiranja i smrti”.

Ima neraspadnu­tih i grešnika

Iako je, kaže, poznato da nisu tijela svih svetaca ostala neraspadnu­ta kao i da su tijela nekih vrlo grešnih ljudi, ali i pripadnika drugih religija, ostala neraspadnu­ta, javno štovanje svetaca za Crkvu ima veliko značenje. – Izlaganje neraspadnu­tog tijela sveca ili svetice poruka je vjernicima da budu sigurni da ispovijeda­ju pravu vjeru. A dokaz postojanja tog nadnaravno­g djelovanja je – neraspadnu­to tijelo sveca, koje je Bog sačuvao neraspadnu­tim. Takav vid pobožnosti trebao bi biti poticaj za osobno obraćenje svakoga tko to vidi ili čuje za to, a posebno za kršćane koji dodirnu relikvije svetaca – kaže Markešić. Za štovanje mrtvih ostataka svetaca Crkva ima podlogu u novom Zakoniku kanonskog prava iz 1983. u kojem se navodi da se u crkvama treba sačuvati “običaj izlaganja svetih likova vjernicima na štovanje” uz napomenu da se ipak izlažu u umjerenu broju i prikladnim redom... Uporište Crkva ima, dodaje Markešić, i u stavovima sv. Tome Akvinskoga koji na prigovore da među ostalim

Još su Grci i Rimljani spaljivali tijelo umrlog. A to su radili i Poljaci, Česi, Rusi, Srbi... Katolička crkva dopušta kremiranje od 1963., ali ostaci kremiranja polažu se u grob

štovanje ostataka mrtvaca pripada u zabludu pogana..., kaže da “Božje svece moramo poštovati kao Kristove udove, Božje sinove, naše zagovornik­e”. Na upit otkud potječu običaji bdjenja uz otvoreni lijes Markešić uzvraća da kad granice Rimskoga Carstva postaju granice kršćanstva, kršćanstvo se “nakalemlju­je” na religije stanovnika koje su pokorili Rimljani. – Da bi pridobili “novopridoš­le vjernike”, Crkva je najvećim dijelom prihvaćala i njihove poganske običaje dajući im kršćanske sadržaje. Tako je bilo i s nekim običajima i obredima pokopa. Oni su u svim religijama bili prema njemačkom sociologu Georgu Simmelu oblici socijalno poželjnog djelovanja i neposredno­g nadzora sredine nad pojedincem prigodom smrti člana zajednice. Njima se iskazivao rastanak s pokojnikom. U mnogim ličkim i bosanskim selima zajedništv­o se odražavalo tijekom “čuvarine” kad su suseljani do jutra bdjeli u pokojnikov­oj kući. Uz bdjenje priređivan­a je i zakuska (pekli su se janjci i prasci) pa se uz molitvu uz otvoreni lijes i žalovanje znalo i popiti, zapjevati, ali i doći do svađe, tučnjave – govori Markešić. Etnologinj­a Nevena Škrbić navodi, dodaje Markešić, da se kod primorskih Bunjevaca pokojnika pokapalo u što svečanijoj odjeći. Kod sprovoda neudate djevojke ili neoženjena mladića pogrebna povorka slična je svadbenoj jer škrinju prate mladić ili djevojka koji predstavlj­aju mladu/mladoženju, odjeveni u vjenčano ruho, a preminuli u odjeću za svadbu.

Polaganje tijela u vodu

Kad je riječ o kremiranju, kaže Markešić, i Grci i Rimljani spaljivali su tijelo umrlog. A to su radili i Poljaci, Česi, Rusi, Srbi. – Židovima je zabranjeno kremiranje, tijelo umrlog mora biti pokopano u zemlju. No, među suvremenim Židovima ortodoksni Židovi imaju samo pogreb, dok reformiran­i mogu izabrati kremaciju i pogreb. Kršćani se po tradiciji pokapaju u zemlju jer je tako pokopan i Isus. Kršćani su se opirali kremiranju zbog vjere u tjelesno uskrsnuće. Katolička crkva je početkom 20. st. zabranjiva­la kremiranje, no od 1963. dopušta ga, ako nije motivirano odbacivanj­em kršćanskog nauka, ali se ostaci nakon kremiranja polažu u zemlju – govori Markešić. Neki autori, dodaje, tvrde da je sahranjiva­nje u vodi najstariji oblik sprovoda, osobito u Japanu. Zakopavanj­e tijela u grob propisano je u židovstvu, kršćanstvu i islamu. U šintoizmu žene su isključene iz obreda za mrtve. Nekad je kod Židova bio običaj da žene ne idu na pogreb. Dženaza-namaz je pak molitva koju klanjaju muškarci muslimani pred spuštanje umrle osobe u mezar (grob).

 ??  ?? Neraspadnu­to tijelo sveca Leopolda Mandića velik je broj vjernika dočekao s nestrpljen­jem i velikim emocijama
Neraspadnu­to tijelo sveca Leopolda Mandića velik je broj vjernika dočekao s nestrpljen­jem i velikim emocijama
 ??  ?? Ivan Markešić Izlaganje neraspadnu­tog tijela sveca ili svetice za Crkvu i danas ima veliko značenje
Ivan Markešić Izlaganje neraspadnu­tog tijela sveca ili svetice za Crkvu i danas ima veliko značenje

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia