Večernji list - Hrvatska

“Okupatori, van iz Katalonije!”

Nakon udara policije za neovisnost će glasati i oni koji su bili protiv

- Luka Capar luka.capar@vecernji.net ZAGREB

Policija je prvo krenula sa zapljenom letaka koji pozivaju na neovisnost, a jučer je počela s uhićenjem članova katalonske vlade

Španjolska policija jučer je upala u urede katalonske vlade u Barceloni i uhitila tamošnje dužnosnike kako bi se obustavio zabranjeni referendum o neovisnost­i te najbogatij­e španjolske regije. Stotine prosvjedni­ka okupilo se ispred ureda regionalne vlade u središtu Barcelone, mašući crveno-žutim katalonski­m zastavama, uz povike “Okupacijsk­e snage van!” i “Gdje je Europa”.

‘Izvanredno stanje’

“Španjolska država zapravo je suspendira­la autonomiju Katalonije i uspostavil­a izvanredno stanje”, kazao je katalonski predsjedni­k Carles Puigdemont u televizijs­kom obraćanju. “Osuđujemo i odbacujemo nedemokrat­ske i totalitarn­e poteze španjolske države”, poručio je i dodao da bi se bez obzira na to Katalonci trebali u velikom broju pojaviti i glasati na referendum­u 1. listopada o odcjepljen­ju od Madrida. Policija je upala u urede ministarst­va gospodarst­va, unutarnjih i vanjskih poslova, socijale, telekomuni­kacija i poreznih odjela. Uhićeno je 14 osoba. Čak i površni poznavatel­ji španjolske političke, ali i društvene situacije, bili su svjesni činjenice da Madrid neće samo tako dopustiti katalonski referendum o neovisnost­i, pogotovo nakon što ga je zabranio i tamošnji Ustavni sud i na taj način dao otvorene promidžben­ih letaka za neovisost Katalonije zaplijenil­a je španjolska policija u proteklih nekoliko dana ruke vladi Mariana Rajoya da iskoristi sva raspoloživ­a sredstva u “obrani” španjolsko­g ustavnog poretka. Nakon uvodnog prepucavan­ja zakonskim člancima između Madrida i Barcelone, sada je, deset dana prije najavljeno­g referendum­a o neovisnost­i, započeli i fizički sukobi koji polako prerastaju u prave ulične obračune Katalonaca i snaga savezne policije. Sve je započelo prije dva dana kada je policija započela sa zapljenom promidžben­ih materijala za referendum diljem Katalonije, pri čemu je oduzeto više od milijun i pol letaka, da bi se jučer nastavilo upadom postrojbi španjolske policije u katalonsku vladu. Na ovakve poteze odmah su masovnim okupljanje­m na ulicama odgovorili građani koji su se u nekoliko navrata žestoko sukobili s policijom.

K o nt r a produktiva­n potez

U Madridu se, prema nekim izvorima, razmišlja i o aktiviranj­u vojske, što bi dodatno dolilo ulje na vatru, a eskalacija sukoba mogla bi se vrlo lako preseliti i na Baskiju koja je otvoreno podržala katalonski referendum za neovisnost i najavila svoj na istu temu. Koliko su represivni potezi Madrida korisni, a koliko kontraprod­uktivni, dovoljno govori podatak da su i oni građani Katalonije koji dosad nisu bili skloni odvajanju od Španjolske, a takvih je prema anketama gotovo polovica, sada spremna reći “si” (da) neovisnost­i Katalonije.

 ??  ?? Španjolski policajac žestoko se okomio na mladića s katalonsko­m zastavom
Španjolski policajac žestoko se okomio na mladića s katalonsko­m zastavom
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia