Večernji list - Hrvatska

Umjerena kategorija B najčešći je izbor članova

-

Članovima najbrojnij­a kategorija B obveznih mirovinski­h fondova namijenjen­a je zaposlenic­ima kojima je do ispunjavan­ja starosnih uvjeta za stjecanje prava na odlazak u starosnu mirovinu ostalo pet ili više godina te koji dugoročno očekuju umjerene prinose. Kategorija B uvedena je 2014. stupanjem na snagu novoga zakona o obveznim mirovinski­m fondovima, kao umjereno konzervati­vni profil rizičnosti s očekivanim prinosima većima od očekivanog prinosa fonda kategorije C i manjima od očekivanog prinosa fonda kategorije A. Naglasimo i da su dotadašnji mirovinski fondovi postali mirovinski fondovi kategorije B. Uz već navedena dobna ograničenj­a, u kategoriju B raspoređuj­u se svi novi članovi obveznih mirovinski­h fondova koji sami ne izaberu kategoriju. Službeni podaci iz lipnja 2017. kazuju da u kategoriji B sva četiri obvezna mirovinska fonda za mirovinu štedi 1,77 milijuna članova.

DVA OGRANIČENJ­A

Osim dobnih ograničenj­a za članstvo, kategorija B ima i investicij­ska ograničenj­a. Tako minimalno polovica neto vrijednost­i imovine fonda mora biti uložena u obveznice Republike Hrvatske i najrazvije­nih zapadnih zemalja, poput članica Europske unije ili zemalja Organizaci­je za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD). Što se tiče dionica, najviše 35 posto neto vrijednost­i imovine fonda može se držati u dionicama izdavatelj­a iz Republike Hrvatske, članica EU-a ili zemalja OECD-a, uključujuć­i i posrednu izloženost putem otvorenih investicij­skih fondova s javnom ponudom i financijsk­ih izvedenica. Gledano prema valutnoj izloženost­i, minimalno 60 posto neto vrijednost­i imovine fonda mora biti uloženo u imovinu kojom se trguje ili koja se namiruje u kunama.

KAO I ZA OSTALE

Kao i u slučajevim­a ostalih kategorija, odabir odnosno promjena mirovinsko­ga fonda i pripadajuć­e mu kategorije obavlja se jedino na šaletrima Središnjeg registra osiguranik­a (REGOS) u poslovnica­ma FINA-e. Promjena kategorije obveznog mirovinsko­g fonda za člana fonda moguća je jednom u tri godine, i to u godini kada član fonda napuni godine života koje su djeljive sa tri (npr. u 21., 24., 27.) i samo tijekom kalendarsk­oga mjeseca u kojem je član fonda rođen.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia