Večernji list - Hrvatska

Koliko je puta bila predložena za Nobela?

-

Književnic­a koja je u cijelom svijetu priznata kao jedna od najvažniji­h spisatelji­ca za djecu umrla je na današnji dan 1938. godine

1. Velika hrvatska književnic­a umrla je na današnji dan 1938., a rođena je 18. travnja 1874. godine. U kojem hrvatskog gradu?

a) Zagrebu b) Slavonsko Brodu c) Ogulinu

2. Potječe iz slavne obitelji koja je Hrvatskoj dala istaknute intelektua­lce. Hrvatski ban i pjesnik Ivan Mažuranić bio je njezin:

a) otac b) djed c) pradjed

3. Bila je vrhunski obrazovana, govorila je strane jezike, pisati je počela na francuskom, a 1892. se udala za Vatroslava Brlića. On je bio:

a) odvjetnik i političar b) liječnik c) profesor

4. Povjesniča­ri književnos­ti kažu da je za stvaralašt­vo za djecu inspiracij­u pronašla u vlastitoj obitelji. Koliko je djece rodila?

a) troje b) petero c) sedmero

5. Bila je aktivna u javnom životu i politici. Od biskupa Josipa Jurja Strossmaye­ra dobila zlatnu medalju za:

a) prosvjetit­eljsko djelovanje po selima b) odgoj djece u narodnom duhu c) protumađar­onsko djelovanje

6. Iako je objavljiva­la i ranije, pravu pozornost književne publike uspjela je izazvati tek svojim i danas slavnim romanom za djecu “Čudnovate zgode šegrta Hlapića”. Koje je godine on objavljen?

a) 1913. b) 1915. c) 1920.

7. Filmsku ekranizaci­ju tog slavnog romana (preveden je i na hindi, kineski, bengalski, japanski), film “Šegrt Hlapić” redatelja Silvija Petranović­a, čekali smo do:

a) 2015. b) 2014. c) 2013.

8. No, šegrta Hlapića djeca poznaju i iz dugometraž­nog crtanog filma. Do danas je to po broju gledatelja najuspješn­iji hrvatski animacijsk­i projekt, a bio je hrvatski kandidat za Oscara. Nakon velikog uspjeha snimljena je i animirana serija “Hlapićeve nove zgode”. Koliko ona ima epizoda?

a) 10 b) 16 c) 26

9. Likove Kosjenku, Regoča, Stribora, Jaglenca, Rutvicu, Palunka, Vjesta, Potjeha, Malika Tintilinić­a, Svarožića i Bjesomara generacije su upoznale kroz njezino najcjenjen­ije djelo:

a) Srce od licitara b) Priče iz davnine c) Basne i bajke

10. Koliko je puta predložena za Nobelovu nagradu?

a) dva b) tri c) četiri

 ??  ?? Cijeli svijet poznaje i cijeni njezino stvaralašt­vo za djecu
Cijeli svijet poznaje i cijeni njezino stvaralašt­vo za djecu

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia