Večernji list - Hrvatska

Teška borba slavnih za novi život

Brojnim glumcima, pjevačima i sportašima presađeni su organi, a neki ih još čekaju

- Iva Ćurić scena@vecernji.net ZAGREB

Među posljednji­ma o teškoj životnoj borbi progovoril­a je mlada pjevačica Selena Gomez kojoj je bubreg donirala najbolja prijatelji­ca Kada se mlada pjevačka zvijezda, 25-godišnja Selena Gomez ovog ljeta povukla iz javnosti, nitko nije mogao pretpostav­iti da je razlog smrtno ozbiljan. I da posrijedi nisu, kako se nagađalo, ni depresija ni borba s ovisnošću, nego borba za goli život koji je ugrozila teška autoimuna bolest zbog koje je bilo potrebno i presađivan­je organa.

Sve za svoje zdravlje

– Doznala sam da trebam transplant­irati organ zbog lupusa i oporavljal­a sam se, zato me nije bilo. Morala sam to učiniti za svoje zdravlje – napisala je pjevačica ispod fotografij­e na svojem Instagram-profilu. A njezine riječi potkreplju­je prizor s fotografij­e na kojoj leži u bolničkoj sobi pokraj kreveta svoje donorice, glumice i najbolje prijatelji­ce Francije Raise. Osim Selene, brojni su poznati i slavni koji su transplant­acijom organa dobili novu priliku za život, dok neki, poput ovogodišnj­eg eurovizijs­kog pobjednika Salvadora Sobrala, još čekaju svoj red. Mladi Portugalac zbog bolesti srca treba hitnu transplant­aciju, koju bi najbolje bilo obaviti do kraja godine, ako želi ostati živ. Nažalost, iz Portugala još uvijek ne stižu dobre vijesti da je Sobral uspio naći donora. I Dicky Cheney, bivši američki premijer u administra­ciji Georgea W. Busha, te poznati redatelj Robert Altman (“Kratki rezovi”, “Gosford Park”) morali su dobiti novo srce, a bivša “spajsica” Mel B podvrgnuta je transplant­aciji rožnice, koja je ostala ugrožena nakon laserskog zahvata na oku. Tada je pjevačica ostala slijepa na lijevo oko i trebala je novu rožnicu. I američki glumac Mandy Patinkin, kojeg gledamo u seriji “Zločinački umovi”, morao je ugraditi nove rožnice na oba oka zbog degenerati­vne bolesti očiju.

Teško iskustvo

Komičar, glumac i zvijezda showa Saturday Night Live Tracy Morgan, pjevačica Natalie Cole, nogometaš Ivan Klasnić i pjevačka legenda Kemal Monteno morali su proći isto iskustvo. No, za Montena je ona završila kobno. Nakon tri godine čekanja na kompatibil­nog donora, presađen mu je bubreg, no zbog komplikaci­ja nastalih nakon zahvata, pjevač je preminuo u siječnju 2015. godine. Glazbenici Lou Reed i David Crosby, osnivač Applea Steve Jobs i naš Arsen Dedić samo su neke od poznatih osoba koje su dobile novu jetru. Legendarni Arsen, koji nas je zauvijek napustio prije dvije godine nakon što je dobio sepsu koja je bila posljedica komplikaci­je ugradnje kuka, dobio je novu jetru 2004. – Zahvaljuju­ći neurednom načinu života, neizmjerno­m radu, alkoholu i nestabilno­m emotivnom životu, došao sam u stanje u kojem sam živio polusvjesn­o. Gledao sam svijet oko sebe kroz mliječno staklo, polujasno, da bih nakon operacije u Padovi počeo novi život. Puno bistrije vidim sve oko sebe, odmjeravam sebe samog, svoj prethodni rad, možda budući, ljude, prošle i sadašnje. Sve mi se odjednom razvedrilo i mogu vidjeti kakva je elementarn­a težina onog što sam učinio – izjavio je nakon zahvata Arsen.

Eurovizijs­ki pobjednik, Portugalac Salvador Sobral treba hitnu transplant­aciju srca Glumac Mandy Patinkin (‘Zločinački umovi’) morao je presaditi nove rožnice na oba oka

 ??  ?? SELENA GOMEZ Na slici pokraj kreveta svoje donorice, glumice i najbolje prijatelji­ce Francije Raise IVAN KLASNIĆ
SELENA GOMEZ Na slici pokraj kreveta svoje donorice, glumice i najbolje prijatelji­ce Francije Raise IVAN KLASNIĆ
 ??  ?? Naš nogometaš Ivan Klasnić još uvijek je na dijalizi i čeka treće presađivan­je bubrega
Naš nogometaš Ivan Klasnić još uvijek je na dijalizi i čeka treće presađivan­je bubrega
 ??  ?? ARSEN DEDIĆ Dobio je novu jetru 2004. u Sveučilišn­oj bolnici u Padovi, a napustio nas je prije dvije godine
ARSEN DEDIĆ Dobio je novu jetru 2004. u Sveučilišn­oj bolnici u Padovi, a napustio nas je prije dvije godine
 ??  ?? MEL B Pjevačica je ostala slijepa na lijevo oko i podvrgnuta je transplant­aciji rožnice
MEL B Pjevačica je ostala slijepa na lijevo oko i podvrgnuta je transplant­aciji rožnice

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia