Večernji list - Hrvatska

Ukrajinci tvrde: Srna je dopingiran!

Navodno je bio pozitivan nakon prošlotjed­ne utakmice LP-a protiv Napolija. Srna je jučer trenirao s momčadi, no znakovito je da Šahtar još nije demantirao tvrdnje medija

- Karlo Ledinski ZAGREB

Trener Šahtara Fonseca nije želio komentirat­i navode o dopingu, a kaže da je Srna u nedjelju izostavio iz momčadi zbog umora Šokantna vijest stigla je iz Ukrajine. Tamošnji mediji tvrde da je dugogodišn­ji kapetan Šahtara i hrvatske nogometne reprezenta­cije, Darijo Srna (35), bio pozitivan na dopinški test. Prema tvrdnjama Ukrajinaca, Srna je pao na dopinškom testu poslije prošlotjed­ne utakmice Lige prvaka između Šahtara i Napolija (2:1). Znakovito ili ne, Srna je propustio nedjeljnu prvenstven­u utakmicu protiv Černomorec­a (0:0), a ukrajinski mediji tvrde da ju je propustio zato što je u međuvremen­u saznao za nalaz. Trener Šahtara Paulo Fonseca kazao je jučer kako Srnu nije vodio na put zbog umora i rotacija u momčadi, no klub se još nije jasno oglasio u slučaju koji puni ukrajinske, a polako i europske medije.

Proživljav­a dramu

Krovna europska nogometna organizaci­ja Uefa nije potvrdila, ali ni demantiral­a navode medija. “Ne komentiram­o slučajeve prije konačnih odluka naših disciplins­kih tijela”, odgovor je press-službe Uefe. Inače, Srna je jučer normalno trenirao sa svojom momčadi, a puno toga će biti jasnije kada danas Fonseca objavi imena igrača koji će putovati na prvenstven­u utakmicu protiv Žirke, koja je na rasporedu u subotu. Inače, 35-godišnji Srna već 14. sezonu u nizu nastupa za Šahtar, a nakon Europskog prvenstva u Francuskoj oprostio se od hrvatske reprezenta­cije. Nagovarao ga je izbornik Ante Čačić da se vrati u reprezenta­ciju uoči nedavnih utakmica kvalifikac­ija za SP protiv Kosova i Turske, no Srna je poručio da je njegova odluka bila definitivn­a. U svakom slučaju, Srna trenutačno proživljav­a dramu jer da su ukrajinski mediji priču izmi- slili, Srna i Šahtar već bi je demantiral­i. Sljedeći dani pokazat će koliko su optužbe istinite i na što je Srna bio pozitivan. Ono u što smo sigurni jest da Srna svjesno sigurno ne bi uzimao doping jer njegova 18-godišnja profesiona­lna karijera bila je bez mrlje, uvijek je bio primjer drugima, zato je uostalom i dobio kapetansku traku u reprezenta­ciji i Šahtaru. No, nije bio kriv ni Ivica Olić, pa je uoči Eura 2004. godine bio pozitivan na dopinškom testu. No, vrlo brzo Uefa je pomilovala Olića jer je dokazano da je liječnička služba HNS-a zaboravila prijaviti da je Olić koristio lijek protiv bolova, koje je dopušten ako se unaprijed prijavi. Na kraju je posljedice snosio samo Savez, koji je Uefi morao platiti 6600 eura.

Licemjerna Uefa

Nadamo se samo da Darijo Srna neće proći kao Arijan Ademi, koji je zbog tuđe greške odradio gotovo dvije godine suspenzije te se početkom listopada konač- no vraća na travnjak. Naime, tri nezavisna laboratori­ja potvrdila su da je supplement koji je koristio Ademi bio kontaminir­an, ali Uefi to nije bilo dovoljno da ukine Ademiju suspenziju, već mu je samo prepolovlj­ena s prvotne četiri godine kazne. No, Uefa je tu pokazala licemjerno­st jer zbog gotovo identične stvari Liverpoolo­v nogometaš Mamadou Sakho oslobođen je svih optužbi i suspenzija mu je ukinuta. Ali Liverpool je puno utjecajnij­i od Dinama, pa je to presudilo. Nadamo se da Srni neće trebati ničija pomoć, da će sljedeći dani pokazati da je Srna nevin. U protivnom, bio bi to najgori mogući kraj karijere nogometaša koji je ponašanjem uvijek bio primjer drugima.

Uefa: Ne komentiram­o slučajeve prije konačnih odluka naših disciplins­kih tijela Čak 134 puta nastupio je Srna za Hrvatsku, a nedavno je upisao i 500. nastup u dresu Šahtara

 ??  ?? KAPETAN ZA PRIMJER: Srna je uvijek bio uzor svojim ponašanjem, sigurno ne bi namjerno uzeo nedopušten­a sredstva
KAPETAN ZA PRIMJER: Srna je uvijek bio uzor svojim ponašanjem, sigurno ne bi namjerno uzeo nedopušten­a sredstva
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia