Večernji list - Hrvatska

Kompleks se smanjuje, nema atletske dvorane

Radovi nisu počeli ni devet mjeseci nakon ishođenja dozvole

- Mateja Šobak

Površina građevine koja na Sveticama treba niknuti po novom će iznositi 14 tisuća četvornih metara, a ne više 21. Čeka se rasprava u Skupštini mateja.sobak@vecernji.net Za godinu dana bit će ko Wembley – za nogometni kamp na Sveticama rekao je prije pola godine gradonačel­nik Milan Bandić, već tada, čini se, znajući kako u njemu, baš kao ni na spomenutom londonskom stadionu, mjesta neće biti za – atletičare. Jedan od glavnih uvjeta zbog kojih je Gradska skupština uopće pristala na HNS-ovu investicij­u kod Maksimira, a to je gradnja dvorane, staze i bacališta za atletičare, novim aneksom ugovora između Grada i Saveza pao je u vodu jer površina građevine koja na Sveticama treba niknuti po novom će iznositi 14 tisuća četvornih metara, a ne više 21, dok druga faza radova, koja predviđa atletsku dvoranu, u ugovoru više ne postoji.

Odbori ne prihvaćaju

Predviđa se zato čak 10.300 kvadrata dodatnih zelenih površina te 1600 četvornih metara kolnih i pješačkih površina, a upravo te izmjene mogle bi biti razlog žustre rasprave na sjednici Skupštine 28. rujna. Jer odbori novi ugovor jednostavn­o ne prihvaćaju. – Nevjerojat­ni su razlozi za aneks koje je na sjednici prezentira­la gradska uprava. Krivo su u HNS-u procijenil­i koliko će koštati projekt pa ispada da će stajati čak oko 230 milijuna kuna, a oni su osigurali oko 100 od Uefe i zato sad smanjuju površinu građevine i miču iz ugovora drugu fazu prema kojoj se trebala izgraditi atlet- ska dvorana – čudio se novom ugovoru Tomislav Tomašević iz platforme Zagreb je naš, a reagirao je odmah i SDP-ov Dominik Etlinger, koji je još u ožujku na sjednici Skupštine posavjetov­ao gradonačel­nika Milana Bandića da raskine ugovor s HNS-om jer ni devet mjeseci nakon ishođenja dozvole na Sveticama nisu počeli radovi. Kako kaže Etlinger, atletska dvorana bila je jedan od glavnih argumenata Milana Bandića kod pokretanja čitavog projekta.

Koji će se ugovor poštovati

– Postavlja se pitanje zašto u nazivu centra i dalje stoji “atletsko” te kamo su nestali gradonačel­nikovi argumenti o javnom interesu? Također je dubiozna i vrijednost projekta jer, ako se atletska dvorana neće graditi, zašto projekt i dalje košta 92 milijuna eura – pita se Dominik Etlinger kojem je Bandić još prije pola godine obećao da će se “sve u ugovoru između Grada i HNS-a poštovati”. U novom ili starom, tek će se vidjeti. Ono što je, međutim, sigurno jest da od same najave gradnje nogometnog kampa vrijednog 92 milijuna kuna pokraj Dinamova stadiona ništa nije išlo glatko. Protiv njega bili su tamošnji rekreativc­i, zakupci teniskih terena, bunio se i Kaptol koji je tražio povrat svog zemljišta, a suglasni s gradnjom nisu bili ni atletičari, koji bi sada, na kraju svega, unutar kompleksa mogli i izgubiti svoj dio.

 ??  ??
 ??  ?? TOMISLAV TOMAŠEVIĆ DOMINIK ETLINGER
TOMISLAV TOMAŠEVIĆ DOMINIK ETLINGER
 ?? HNS-SFF ?? Ovako je trebao izgledati kamp HNS-a na Sveticama po originalno­m projektu
HNS-SFF Ovako je trebao izgledati kamp HNS-a na Sveticama po originalno­m projektu
 ?? DAVOR VIŠNJIĆ,/PIXSELL ?? Posljednja zgrada nekadašnje­g Sokolskog stadiona srušena je za potrebe kampa
DAVOR VIŠNJIĆ,/PIXSELL Posljednja zgrada nekadašnje­g Sokolskog stadiona srušena je za potrebe kampa
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia