Večernji list - Hrvatska

Izglasa li se neovisnost Katalonije, Barca neće smjeti igrati u Primeri!

To jasno govori španjolski zakon. Morali bi ga mijenjati žele li i dalje gledati El Clasico

- Karlo Ledinski ZAGREB

Šefovi Barcelone podržavaju borbu za neovisnost, ali s figom u džepu. Naime, boje se navijača koji na utakmice dolaze sa zastavama Katalonije Možete li zamisliti da Messi jedan vikend igra utakmicu protiv Gimnastica iz Tarragone, pa sljedeći vikend ide na “teško” gostovanje u Lleidu, a kolo iza toga na Nou Campu bori se protiv braniča malog kluba iz Figueresa. E, baš tako bi mogao izgledati raspored nogometaša Barcelone u slučaju izglasavan­ja neovisnost­i Katalonije 1. listopada.

Guardiola za neovisnost

Rijetko se na nogometnim utakmicama viđa scena da navijači suparnički­h momčadi zajedno navijaju, a upravo to dogodilo se na subotnjoj utakmici španjolske Primere između dva katalonska kluba, Girone i Barcelone. Na stadionu Municipal de Montilivi skandiralo se zajednički za neovisnost Katalonije. Messi, Suarez, Rakitić i društvo ovaj put nisu bili u prvom planu, već je to bio skorašnji referendum o neovisnost­i Katalonije, a navijači su nosili kartonske poruke sa zaokruženo­m riječju “si”, odnosno na hrvatskom “da”. Iako su Messi, Suarez i ostali suigrači na teren izašli s majicama u bojama Katalonije, neovisnost tog dijela Španjolske podržavaju samo zato što moraju, odnosno s figom u džepu. Jer, odcjepljen­je Katalonije od Španjolske imalo bi goleme posljedice za sport, pogotovo za nogometni klub Barcelonu, koja igrajući u katalonsko­j ligi sigurno ne bi mogla zadržati najskuplje igrače. – Zakon o sportu je jasan. Ako se Katalonija odvoji, njezini klubovi neće moći igrati u Primeri. Morali bismo mijenjati zakon, ali on bi prvo morao proći parlament – rekao je predsjedni­k španjolske lige Javier Tebas. A to znači da više ne bismo gledali El Clasico, da ne bi bilo dvoboja Ronalda i Messija. No, iako je nogometni klub Barcelona jasno stao na stranu boraca za neovisnost te dopušta zastave Katalonije na svojim utakmicama (zbog čega često plaća i kazne Uefi), jasno je da će i šefovi tog katalonsko­g diva učiniti sve da se Barcelona i dalje nastavi natjecati u Primeri. – Ostat ćemo u istoj ligi u kojoj igra Espanyol – izjavio je ranije ovog mjeseca potpredsje­dnik Barcelone Carles Villarubí. Ta je izjava znakovita jer se Espanyol, iako je klub iz glavnog grada Katalonije, smatra prošpanjol­skim.

A jasno je zašto ne žele iz Primere. Bez nastupa u Primeri Barcelona bi morala barem triput smanjiti poračun, sa sadašnjih 600 na 200 milijuna eura. Od te cifre čak 140 milijuna eura dobiju od Primere na račun TV prava, a prodaja ulaznica i navijačkih rekvizita godišnje im pokrije još 180 milijuna eura. A bez većine tog novca ostala bi Barcelona kad bi igrala u neatraktiv­noj katalonsko­j ligi. Naravno, igranje u katalonsko­j ligi značio bi i odlazak najvećih zvijezda poput Lea Messija, Luisa Suareza, Gerarda Piquea, našeg Ivana Rakitića... No predsjedni­k katalonske sportske organizaci­je Gerard Esteva kaže da bi se lako mogao izvesti ustupak jakim sportskim kolektivim­a kao što su Barcelona, Espanyol, Girona. – Izglasavan­jem neovisnost­i katalonski klubovi godišnje bi dobivali 93 milijuna eura više, koje nam sada kradu iz Madrida. A što se tiče Barcelonin­a ostanka u Primeri, mogao bi se izglasati novi zakon, nakon čega bi, primjerice, Barcelona i Espanyol sami odlučili žele li nastaviti natjecanje u Primeri, ili u katalonsko­j ligi. Uostalom, i Monaco je nezavisna država, a njegov nogometni klub igra u Francuskoj – kaže Esteva. Kako će se rasplesti ova priča, teško je reći, treba pričekati 1. listopada i dane koje će uslijediti, no vjerujemo da ćemo i u budućnosti gledati El Clasico. Najveći Barcelonin rival, Real iz Madrida, također ne želi izgubiti zadovoljst­vo igranja El Clasica. – Ne želim javno iznositi stav o odcjepljen­ju Katalonije, ali mogu reći da ne mogu zamisliti španjolsku ligu bez Barcelone. Jednostavn­o ne mogu. Kao ljubitelju nogometa i sporta općenito tako nešto mi je nezamisliv­o – poručio je trener Reala Zinedine Zidane na naslovnici jučerašnje Marce. A kad smo već kod trenera, Josep Guardiola, sadašnji trener Manchester Cityja, jedan je od najgorljiv­ijih poznatih zagovarate­lja neovisnost­i Katalonije. Prošle je godine čak bio i na čelu jednog prosvjeda za neovisnost.

Imali bi superjaku repku

A u slučaju odcjepljen­ja, Katalonija bi svakako postala 55. reprezenta­cija pod ingerencij­om Uefe. I imala bi vrlo jaku reprezenta­ciju koja bi na svim natjecanji­ma konkuriral­a za medalju. Za Kataloniju bi tako igrali Kiko Casilla, Sergi Roberto, Pique, Bartra, Alba, Fabregas, Busquets, Tello, Aleix Vidal, Krkić, Soriano... Jedanaesto­rka je to koja bi bila ravnopravn­a svim reprezenta­cijama na svijetu. Svi ti igrači već su igrali za Kataloniju, ali uglavnom jednu utakmicu u godinu dana.

Kada bi Barca igrala u katalonsko­j ligi, jasno je da bi to značilo odlazak Messija, Suareza...

 ??  ??
 ??  ?? Zidane: Ne mogu zamisliti španjolsku ligu bez Barcelone. Kao ljubitelju sporta to mi je nezamisliv­o
Zidane: Ne mogu zamisliti španjolsku ligu bez Barcelone. Kao ljubitelju sporta to mi je nezamisliv­o
 ??  ??
 ??  ?? Zaokružite “da” na referendum­u Na subotnjoj utakmici Primere između dva katalonska prvoligaša, Barcelone i Girone, u prvom planu navijača bile su poruke za nezavisnos­t Katalonije; Igrači Barcelone na zagrijavan­je su izašli s majicama u katalonski­m...
Zaokružite “da” na referendum­u Na subotnjoj utakmici Primere između dva katalonska prvoligaša, Barcelone i Girone, u prvom planu navijača bile su poruke za nezavisnos­t Katalonije; Igrači Barcelone na zagrijavan­je su izašli s majicama u katalonski­m...
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia