Večernji list - Hrvatska

Novi mali SUV jako igra na kartu individual­izacije Gradski crossover s prednjim pogonom

Većina vozača danas se okreće SUV ili crossover modelima. Pritom se ne žele utopiti u masi, već teže isticanju. Kia Stonic u tome vidi priliku

- Sandra Mikulčić BERLIN

Stonic izgleda odlično, upravljiv je i zabavan, prostora za segment kojem pripada ima dovoljno. Slabija mu je točka jedino izolacija Potpuno novi model marke Kia stiže, naravno, u najbrže rastući segment kompaktnih crossovera. Stonic je dizajnersk­i odlično pogođen, djeluje robusno i privlači pažnju. Bočna silueta u prvi plan stavlja kratke prevjese i sportsku liniju krova. U Kiji očekuju da će ga dobro prodavati, štoviše, kažu da bi Stonic s vremenom mogao postati najprodava­niji model marke, a u hrvatskim se prodajnim salonima očekuje 25. listopada. Cijene još nisu potvrđene, ali, neslužbeno, trebale bi se kretati od oko 120.000 kuna. S obzirom da se proizvodi u Koreji, na posebno naručeni primjerak čekat će se dva-tri mjeseca, no zastupnik Kije za Hrvatsku ovogodišnj­ih je 60 primjeraka naručio unaprijed.

Čak 20 dvobojnih izvedbi

Novi pripadnik B-SUV segmenta - koji godišnje u Europi “pokrije” 1,1 milijun novih automobila te ima tendenciju rasta na više od Predviđa se da će 2020. godine jedan od deset novih automobila biti iz B-SUV segmenta. Stonic je 414 centimetar­a dug i 176 cm širok, uz 258 cm međuosovin­skog razmaka. Od tla je odignut 18,3 cm. Kia kaže da im ovdje nije bio cilj stvoriti baby Sportage, već tržištu ponuditi urbani crossover s prednjim pogonom. dva milijuna godišnje do 2020. - dosad je najradikal­nije dizajniran­a Kia, iako su očiti i elementi prepoznatl­jivi s drugih modela marke. Stvoren je u Europi, u suradnji s korejskim dizajnersk­im studiom. Mogućnost personaliz­acije u ovom je segmentu mnogima važna, pa je Stonicov krov moguće naručiti u boji različitoj od boje karoserije. Stonic će se nuditi u 20 dvobojnih kombinacij­a, s izborom od pet boja za krov (crvena, crna, narančasta, zelena i bijela). Gamu laganih benzinskih i dizelskih motora smanjenog obujma predvodi 1,0-litreni T-GDI, turbobenzi­nac s direktnim ubrizgavan­jem, koji razvija 120 konjskih snaga. Slijede ga 1,4 i 1,25-litreni MPI benzinci od 100 i 84 KS. Učinkoviti 1,6 CRDi dizelaš, pak, nudi 110 konja.

Iduće godine stiže automatik

Svi motori snagu na prednje kotače prenose preko 6-brzinskog ručnog mjenjača, a najsnažnij­i će benzinac 2018. godine dobiti i 7-stupanjski automatski prijenos. Isprobali smo dizelsku inačicu i takav je Stonic agilan i upravljiv. Odlično upija neravnine na cestama. Pri višim brzinama u kabini smeta buka od vjetra i kotača i to je, zapravo, nakon prvih prevaljeni­h kilometara jedina zamjerka. Stonic je upravljiv, prostrana kabina oduševljav­a. Prtljažnik prima 352 litre, a spuštanjem naslona stražnje klupe nastaje prostor ravne podnice te zapremnine 1155 litara. Interijer je atraktivan, mladenački osmišljen, intuitivno organizira­n. U udobnim sjedalima sjedi se povišeno. Centralni 7-inčni dodirni ekran preko kojeg se upravlja radiom i navigacijo­m skladno je uklopljen u vozačko okruženje. Što serijski, što opcijski, Stonic donosi sve napredne sustave za sigurnost i komfor. Poput ostalih modela te marke, dolazi uz 7-godišnje jamstvo.

Cijene mu još nisu potvrđene no, neslužbeno, trebao bi stajati oko 120.000 kn

 ?? KIA ?? Spoj robusnih crossover elemenata i sportskih obrisa izveden je odlično
KIA Spoj robusnih crossover elemenata i sportskih obrisa izveden je odlično
 ??  ?? Elementi u boji po izboru daju mladenački štih interijeru i savršeno se uklapaju u karakter vozila
Elementi u boji po izboru daju mladenački štih interijeru i savršeno se uklapaju u karakter vozila
 ??  ?? Za B-SUV segment, prtljažnik je dovoljno velik. Prednost su mu i širok otvor te ravna podnica
Za B-SUV segment, prtljažnik je dovoljno velik. Prednost su mu i širok otvor te ravna podnica
 ??  ?? U putničkoj kabini prostora ima dovoljno, posebno sprijeda, gdje se vozač i suvozač ne guraju ramenima
U putničkoj kabini prostora ima dovoljno, posebno sprijeda, gdje se vozač i suvozač ne guraju ramenima
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia