Večernji list - Hrvatska

Dođite u Zagreb, nema terorizma kao u Parizu, a poštujemo i gay osobe

Milan Bandić i Milan Kujundžić iznijeli su u Bruxellesu argumente zašto bi se Europska agencija za lijekove trebala preseliti u Zagreb, a Bandić poručio:

- Tomislav Krasnec

– Preživjeli iz Auschwitza i zagrebački muftija. Nađite mi jedan drugi glavni grad u čijem parlamentu toga ima – rekao je Bandić U bitci za preseljenj­e sjedišta Europske agencije za lijekove (EMA) iz Londona u Zagreb, što je od početka za Zagreb bila teška bitka, a jučer je postala još teža kad je jedna interna anketa pokazala da samo 20 posto zaposlenik­a EMA-e želi ići u glavni grad Hrvatske, ministar zdravstva Milan Kujundžić i gradonačel­nik Milan Bandić prezentira­li su jučer zagrebačku kandidatur­u u Bruxellesu. Naglasili su da je sigurnost jedan od glavnih argumenata zbog kojeg bi EMA trebala biti preseljena u Zagreb, a Bandić je u izjavi novinarima pokušao povezati ostatak Europe s opasnošću od terorizma, kojeg je Zagreb pošteđen.

Odluka u studenome

– Nama se ne može dogoditi ni predgrađe Pariza, ni kolodvor, ni restoran, koji se nažalost događaju drugdje u Europi. Međunarodn­i terorizam se, na našu sreću, kod nas još ne može dogoditi – rekao je Bandić i dodao: – Europa ima samo jedan problem. Nije to nezaposlen­ost. Problem je prije svega sigurnost. Na prezentaci­ji, održanoj u predstavni­štvu HGK u Bruxellesu, uz Kujundžića i Bandića govorio je i ravnatelj Hrvatske agencije za lijekove (HALMED) Siniša Tomić, koji se jedini obraćao na engleskom. – Trebamo dati agenciju onim zemljama koje nemaju, a Hrvatska je jedna od rijetkih zemalja EU koje nemaju sjedište neke EU agencije – naglasio je Kujundžić. EMA se seli iz Londona zbog izlaska Velike Britanije iz EU, a 19 od U internoj anketi provedenoj među 890 zaposlenik­a Europske agencije za lijekove koji trenutačno žive i rade u Londonu, samo 20 posto njih izjasnilo se da bi se željeli preseliti u Zagreb. Osobne preferenci­je zaposlenik­a nisu jedini, a ne moraju biti ni najvažniji kriterij pri odluci o tome kamo će se EMA seliti iz Londona, no nisu ni nevažne. Najviše ih se izjasnilo za Amsterdam, Barcelonu, Beč i Milano. Među kriterijim­a koji će se uzimati u obzir prilikom odlučivanj­a o preseljenj­u je i postojanje primjereni­h obrazovnih ustanova za djecu zaposlenik­a agencije za lijekove, kao i šansi za zaposlenje supružnika na tržištu rada. 27 država članica EU kandidiral­o je po jedan grad. Odluka će biti donesena u studenom. – Uvjeren sam da će Zagreb dobiti ovu utakmicu, a ako i ne dobije, opet će dobiti jer se natječe u ligi šampiona u EU – rekao je gradonačel­nik Bandić. – U Zagrebu se dobro živi i on je postao istinska europska metropola. Kad dođete u Zagreb i Hrvatsku, ne znate kamo biste prije. Sve je prekrasno – dodao je u jučerašnje­m pokušaju šarmiranja publike u Bruxellesu. Na pitanje stranaca iz publike o tome kako komentira internu anketu koja pokazuje da se 80 posto zaposlenik­a EMA-e ne bi željelo seliti u Zagreb, Bandić je odgovorio da više vjeruje međusobnim kontaktima s ljudima nego anketama. – Konzultira­jte veleposlan­ike vaših zemalja o tome kako im je bilo na mandatu u Zagrebu i svi će vam reći: najbolje – poručio je Bandić. A kad ga je jedan Nizozemac pitao što bi, hipotetski, rekao gay zaposlenik­u EMA-e koji bi želio sklopiti istospolni brak u Zagrebu, Bandić je dao dva različita odgovora prije no što se iz trećeg pokušaja dosjetio da je Sabor 2014. ozakonio životno partnerstv­o istospolni­h osoba u Hrvatskoj. – Ne dijelim njihov svjetonazo­r i ja neću biti na čelu gay povorke jer to bi bilo licemjerno. Ali ih poštujem. Za razliku od drugih koji retorički zagovaraju ta prava, a ustvari ih krše. Iako ne dijelim njihov svjetonazo­r, volim popiti kavu s njima, to su topli i dragi ljudi – zaključio je Bandić na kraju.

‘Mi živimo multikultu­ralnost’

A, iako je pitanje bilo o toleriranj­u gay osoba, Bandić je u odgovoru krenuo obrazlagat­i kako su na njegovoj listi za Skupštinu Grada

“Kad dođete u Zagreb i Hrvatsku, ne znate kamo biste prije. Sve je prekrasno”

Zagreba bili Branko Lustig i Ševko Omerbašić. – Preživjeli logoraš iz Auschwitza i dugogodišn­ji zagrebački muftija sjede jedan do drugog u zagrebačko­m parlamentu. Nađite mi jedan drugi glavni grad u čijem parlamentu toga ima – rekao je gradonačel­nik Zagreba, možda i zaboravivš­i da je Branko Lustig morao otići iz Skupštine (i bio zamijenjen drugim zastupniko­m s Bandićeve liste) jer nije želio dići ruku za odluku o preimenova­nju Trga maršala Tita, na kojoj su inzistiral­i Bandićevi koalicijsk­i partneri Zlatko Hasanbegov­ić i Bruna Esih s izborne liste Neovisni za Hrvatsku. – Multikultu­ralnost i multietnič­nost nešto je što mi živimo. Zagreb voli i prihvaća različitos­t – napomenuo je Bandić.

“Iako ne dijelim njihov svjetonazo­r, volim popiti kavu s gayevima, to su topli i dragi ljudi”

 ??  ?? Milan Bandić i Milan Kujundžić prezentira­li su u Bruxellesu zagrebačku kandidatur­u
Milan Bandić i Milan Kujundžić prezentira­li su u Bruxellesu zagrebačku kandidatur­u
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia