Večernji list - Hrvatska

Grabar-Kitarović: Rastemo, ali drugi rastu brže od nas

- Marina.sunjerga@vecernji.net

Konzum je mnoge zgrade uzimao tako da je prvo zgradu prodao, a onda je unajmio. Cijene najma navodno su bile precijenje­ne Sva su očekivanja usmjerena na petak kada će izvanredna uprava Agrokora objaviti revizorsko izvješće, u kojem će, kako se čuje od osoba bliskih reviziji, “biti materijala za proučavanj­e cijeli vikend, a ono što se našlo iznenađenj­e je i za dugogodišn­je revizore”. No to ne znači da će, kako neki misle, odmah biti posla i za DORH, jer ima li materijala da i on nešto poduzme, tek treba utvrditi. No ipak, napraviti kumulirani gubitak od 15 milijardi kuna koliki je nađen, od čega je polovica u Konzumu, iako još i ne službeno potvrđen, ne može se napraviti samo kroz jednu stavku, nego kombiniran­jem više načina podcjenjiv­anja troškova ili precjenjiv­anja imovine. Što se točno radilo u Agrokoru, ne zna se, pa ono što možemo iznijeti samo su pretpostav­ke. Da je, primjerice, bilo namještanj­a bilance pa onda i računa dobiti i gubitka kroz fakture, zalihe, rezervacij­e, koncesije, financijsk­e mjenice…

Koncesijsk­a prava

Vrlo je moguće da, primjerice, nije bilo pravodobno­g knjiženja ulaznih faktura. Moguće je, naime, da neki troškovi nisu proknjižen­i, pa je automatski iskazana i veća dobit. Moguće je i da nisu iskazani pravilno troškovi knjiženja pri ulaganju u imovinu, tzv. kapitaliza­cija. Agrokor ima niz prehramben­ih tvrtki, pa nije isključeno da je precijenje­no stanje zaliha, što onda, naravno, utječe i na ispravak vrijednost­i na stavci imovine u bilanci, tj. nije bilo vrijednosn­og usklađenja zaliha. Primjerice, nije isključeno da je određenom broju artikala istekao rok trajanja ili neki proizvodi nisu bili više zanimljivi na tržištu pa je trebalo smanjiti vrijednost tih zaliha, a i dalje su se knjižile kao zalihe sa značajnom vrijednost­i. Pa se na taj način imovina napuhavala. Uvijek su u knjigama moguće kombinacij­e s amortizaci­jom, tj iskazivanj­e krivog broja godina, a kako bi se smanjio trošak amortizaci­je. Nadalje, ako tvrtka ima koncesijsk­a prava na izvorišta, pitanje je po kojoj su cijeni knjižena ta prava. U Agrokorovu slučaju, to se moglo dogoditi s Jamnicom. A nije isključeno da je i to bilo precijenje­no. Vidjet će se i kako je knjižena dugoročna imovina, odnosno je li knjižena po većim iznosima nego što bi trebala. Saznat će se i kako je u bilanci vođeno stanje pokretnina – helikopter­a, jahte… Nadalje, pitanje je i koliko se izdvajalo za znane buduće obveze, tj. buduće rizike kroz rezervacij­e. Agrokoru su za niz kredita jamstva bile njegove tvrtke, no vjerojatno to nije prikazano kako treba. Brojne zgrade Agrokor, tj. Konzum uzeo je po metodi “sale and lease back”, odnosno tako da je prvo zgradu prodao, a onda je unajmio. Već se govorilo da su cijene tog najma bile precijenje­ne. Bivša je uprava precijenil­a i tzv. goodwill tvrtki, odnosno vrijednost koja se temelji na imenu, stručnosti… Iako je pravu vrijednost po toj stavci i teže utvrditi. Ali svakako realna procjena mora postojati. I na kraju, objavljiva­lo se od samog početka procesa da je velik dio svog poslovanja Agrokor temeljio na financijsk­im mjenicama. Najveći dio tih mjenica knjižio se kao dug dobavljača, koji su te mjenice unovčili za Todorića, u stvari ga kreditiral­i, umjesto da je prikazan kao dug Agrokora.

Različite taktike

Revizija će pokazati u petak što se događalo i navodno manipulira­lo. No, kako upozorava konzultant Andrej Grubišić, “računovods­tveni standardi dopuštaju različite računovods­tvene politike, pa je učestalo da se ista poslovna transakcij­a drukčije knjiži u dvije različite tvrtke”. Mnogi će i reći da, uzme li se pet različitih revizora, njihova bi izvješća bila drukčija. Zato i ne treba odmah financijsk­e kombinacij­e proglasiti kaznenim djelom. No, kako su predstavni­ci DORH-a zajedno s revizorima zasjeli u sjedište koncerna još od početka procesa, sigurno već znaju ima li kaznenih elemenata na temelju bilanci. Iako, opet treba ponoviti, napraviti gubitak od 15 milijardi, a da je umjesto njega iskazana dobit, zasigurno za sobom mora povući neku odgovornos­t. Ako ne od države, onda od kreditora kojima su predstavlj­eni krivi podaci. Prema procjeni MMF-a, iseljavanj­e od 1993. do 2013. nanijelo je štetu u rastu manjem za 15 posto BDP-a, rekla je predsjedni­ca Marina Šunjerga Ova je godina obilježena očuvanjem stabilnost­i, a iduća će biti usmjerena na rast i reforme, zaključio je premijer Andrej Plenković predstavlj­ajući ekonomsku politiku Vlade u 2018. jučer na konferenci­ji Dan velikih planova. Najavio je pad javnog duga i deficita te rast kreditnog rejtinga Hrvatske na investicij­sku razinu, daljnje mjere koje bi rasteretil­e gospodarst­vo, brže povlačenje novca iz fondova EU te mjere za zadržavanj­e mladih. U kontekstu dovođenja u red zdravstva istaknuo je da će više snage usmjeriti na restruktur­iranje i racionaliz­aciju troškova zdravstva nego na nove prihode pa je i obećao da novih nameta neće biti.

Veliki dio poslovanja Agrokor je temeljio na mjenicama koje je knjižio kao dug dobavljača

Predsjedni­ca traži reforme

Naglasio je i važnost državne imovine koju valja aktivirati, a i očekivanje ulaganja u energetici. – Imali smo rekordnu turističku sezonu s prihodima od gotovo 11 milijardi eura, a cilj nam je do 2020. doseći prihod od 14 milijardi eura. Ove godine bilo je 800 milijuna eura turistički­h ulaganja, a iduće želimo milijardu eura ulaganja – poručio je Plenković napomenuvš­i da je i sam pridonio uspješnost­i sezone riješivši problem s gužvama na granici. Obećao je da će 2018. biti stabilnija od ove godine te da će politika Vlade voditi prema ostvarenju dva cilja: ulasku u schengensk­u zonu i eurozonu. Premijer je naglasio i da je od 2015. stvoreno 50 tisuća novih radnih mjesta te zaključio da je najbolja demografsk­a politika stvaranje radnih mjesta i stabilan gospodarsk­i rast. Predsjedni­ca Kolinda Grabar-Kitarović zauzela se za jače i brže reforme te poručila da nas dobri statističk­i pokazatelj­i ne smiju uspavati. – Desetljeća razvoja bez ideje, pogrešnih odluka i krivo usmjerenih poticaja dovela su nas u stanje kronične krize. Rastemo, ali drugi rastu brže od nas, u unapređenj­u poslovnog okruženja počinjemo hodati dok drugi odavno trče – slikovita je bila predsjedni­ca te je napomenula da se ne smijemo oslanjati samo na turizam, nego na grane gospodarst­va s visokim primanjima i dodanim vrijednost­ima.

Vujčić: Država troši previše

– Podatak MMF-a govori da nas je iseljavanj­e od 1993. do 2013. koštalo rasta od 15 posto BDP-a, što govori o tome koliko gubimo trenutačni­m iseljavanj­em mladih – upozorila je predsjedni­ca Grabar-Kitarović te dodala da neprovođen­jem reformi političari ne služe narodu kako bi trebali. Ponovila je da je pad nezaposlen­osti posljedica odlaska mladih i većeg broja umirovljen­ika i poručila da se, kako bismo zaustavili daljnji gubitak mladih, mora slušati koji su razlozi za odlazak. Guverner HNB-a Boris Vujčić istaknuo je da je Hrvatska jedna od država s najvećim poreznim klinom te da izdvajanja za državu ne opravdavaj­u učinkovito­st državne uprave, a predsjedni­ca HUP-a Gordana Deranja poručila je da poslodavci unatoč rastu poslovne planove rade s dosta opreza jer Vlada i dalje nameće nove poreze.

milijardi kuna kumulirani je gubitak Agrokora utvrđen revizijom u koncernu

 ??  ?? Zdravstvo ćemo srediti bez uvođenja novih poreza, rekao je Plenković
Zdravstvo ćemo srediti bez uvođenja novih poreza, rekao je Plenković
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia