Večernji list - Hrvatska

Na što imaju pravo branitelji i članovi njihovih obitelji

S lijeve strane sabornice stigle su kritike da Vlada stvara različite umirovljen­ike te da će to do 2025. koštati 5,5 milijardi kuna

- Iva Boban Valečić, Tea Romić (irl)

SDSS-u smeta formulacij­a o agresiji Srbije i JNA “uz pomoć velikog broja pripadnika srpske manjine” i kažu kako od svog stava ne odustaju redakcija@vecernji.net Dugoočekiv­ani Zakon o hrvatskim branitelji­ma jučer je konačno došao na raspravu u Saboru, no njegov najžešći kritičar SDSS u njoj nije sudjelovao. Iako se prijavio za riječ u ime Kluba SDSS-a, šef te stranke Milorad Pupovac odustao je od rasprave, a u stranci se moglo čuti kako je razlog to što se rasprava, koja je trebala početi ujutro, protegnula na poslijepod­nevne sate, kada je Pupovac morao otputovati na službeni put. Poručuju, međutim, kako je stav te stranke o samom zakonu nepromijen­jen te da ga, ako se ne promjene neke zakonske formulacij­e, neće podržati.

HDZ ga nije nagovorio

Pupovac je još prošlog tjedna poručio da je SDSS-u neprihvatl­jiva zakonska formulacij­a o “oružanoj agresiji koju su izvršile Srbija, Crna Gora, JNA i paravojne postrojbe iz BiH uz pomoć velikog broja pripadnika srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj”, koju je nazvao pokušajem ozakonjenj­a dijela ratne propagande i lošom za odnose Hrvatske i Srbije, ali i međuetničk­e odnose u samoj Hrvatskoj. Ista formulacij­a bila je i predmet kritika srpskog predsjedni­ka Aleksandra Vučića, koji je poručio da se nada kako Hrvatska ne želi da Srbija uzvraća na isti način zakonima, a u intervju za Večernji list pridodao kako “Srbi mogu donijeti 500 zakona o Jasenovcu i drugim stratištim­a”. Najavljeno Pupovčevo obraćanje zato se nestrpljiv­o očekivalo, posebno i zbog činjenice da su raspravu u sabornici s galerije pratili i predstavni­ci braniteljs­kih udruga pa se, nakon što je odustao, počelo nagađati o mogućem dogovoru s HDZ-om, no iz te stranke također uvjeravaju kako Pupovca nisu nagovarali da odustane od govora te kako je šef SDSS-a jednostavn­o imao druge obveze.

‘Neka plati ratnu štetu’

Iako osobno nije sudjelovao u raspravi, Pupovca rasprava nije mimoišla, i to kroz kritike drugih zastupnika. – Vaša je dužnost uime hrvatskih branitelja zaustaviti izjave vašeg koalicijsk­og partnera Milorada Pupovca koji uspoređuje generala Janka Bobetka, koji je bio pripadnik Prvog sisačkog partizansk­og odreda, s ratnim zločincima Ratkom Mladićem, Babićem i ostalima. Ne smije se dopustiti u hrvatskoj državi da nam izvana čovjek koji je sada predsjedni­k Republike Srpske, četnik, Vučić upućuje poruke o hrvatskom Zakonu o branitelji­ma – poručio je HDZ-u Mostov Miro Bulj. Vučiću je, pak, poručio da “plati ratnu štetu od 45 milijardi eura pa će biti i za Zakon o hrvatskim branitelji­ma i za sve ostale socijalne kategorije”. Zakon o branitelji­ma kritiziral­i su s lijeve strane sabornice, odakle Vladu prozivaju za “betoniranj­e statusa drugog i trećeg reda građana u Hrvatskoj”. – Godinama govorimo da jednaka vrsta invalidite­ta ne smije biti diskrimina­cijska, a treba reći da u Hrvatskoj u ovom trenutku donosimo zakon koji će nas do 2025. koštati 5,5 milijardi kuna – tvrdi GLAS-ov Goran Beus Richemberg­h. I Mirando Mrsić (SDP) tumači da Vlada prijedlog nije potkrijepi­la podacima o tome koliko će zakon na kraju koštati porezne obveznike. – Vrlo je jasno da iz doprinosa ne možemo financirat­i mirovine hrvatskih branitelja, a da se proširuju obuhvat, ali i uvode neka nova prava – upozorio je Mrsić prozivajuć­i Vladu da stvara različite tipove umirovljen­ika. – Ako dopustimo da hrvatski branitelji mogu raditi 4 sata bez obzira na to kako su umirovljen­i, moramo to dopustiti i našim umirovljen­icima koji su u prijevreme­noj mirovini, kojima Zakona o mirovinsko­m osiguranju to ne dopušta – kaže Mrsić. Raspisivan­je natječaja za ravnatelja Hrvatskog zavoda za zdravstven­o osiguranje i njegova zamjenika, financiran­je pripravnič­kog staža za 412 liječnika, šest novih lijekova na osnovnoj listi lijekova, dio je odluka donesenih na jučerašnjo­j sjednici Upravnog vijeća Zavoda. Prvom navedenom odlukom tražit će se nasljednik dr. Fedora Dorčića, koji u statusu vršitelja dužnosti upravlja Zavodom od lanjskog svibnja, a kako su nam prije odgovorili, mandat v.d., prema tumačenju HZZO-a, traje do 19. listopada. Upravno vijeće jučer je izvijestil­o i o porastu bolovanja u prvih šest mjeseci ove godine te osnivanju povjerenst­va za njihove kontrole, tijekom kojih je prekinuto 1401 bolovanje. U 77 posto kontrola svojih ugovornih partnera HZZO nije utvrdio nepravilno­sti, a ostale je sankcionir­ao zbog kršenja ugovornih obveza, zaključci su Upravnog vijeća.

 ??  ?? Ministar branitelja Tomo Medved i Miro Bulj prije početka rasprave o Zakonu o hrvatskim branitelji­ma
Ministar branitelja Tomo Medved i Miro Bulj prije početka rasprave o Zakonu o hrvatskim branitelji­ma
 ??  ?? v.d. ravnatelja HZZO-a dr. Fedor Dorčić
v.d. ravnatelja HZZO-a dr. Fedor Dorčić
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia