Večernji list - Hrvatska

Bernardić je prošao prvi test i konačno shvatio da mora poraditi na sebi

Član Predsjedni­štva SDP-a Siniša Hajdaš-Dončić nije za izbacivanj­a iz stranke, ali drži da oni koji pretjeraju u javnim nastupima moraju biti svjesni posljedica

- Petra Maretić Žonja

Dobro je, drži Hajdaš-Dončić, da šef testira povjerenje na sjednici Glavnog odbora i da glasanje zbog demokratsk­ih standarda bude tajno Kako će se rasplesti situacija u SDP-u, hoće li Davor Bernardić dobiti povjerenje u subotu i na sjednici Glavnog odbora, razgovaral­i smo s članom Predsjedni­štva Sinišom Hajdaš-Dončićem.

Nakon što su mnogi izražavali zabrinutos­t stanjem u kojem se stranka nalazi, Davor Bernardić dobio je gotovo jednoglasn­u podršku za svoj rad u Predsjedni­štvu. Kako je to moguće?

Važno je da predsjedni­k bilo koje političke stranke bude spreman na stalne provjere uživa li povjerenje. Prošla su vremena da čekaš četiri godine sljedeće izbore kako bi vidio imaš li podršku ili nemaš. Dobro je da se ljudi na najodgovor­nijim političkim funkcijama testiraju. Intencija prijedloga krapinsko-zagorskog SDP-a bila je da se počne razgovarat­i unutar stranke i unutar stranačkih organa i da se pokrene međusobna komunikaci­ja.

Ali što se to promijenil­o da je Bernardić prošao taj test?

On je deset mjeseci na čelu stranke i članovi su na izborima glasali za njega i dali mu podršku. No, nakon ove zadnje sjednice Predsjedni­štva on će se morati mijenjati jer je rasprava na sjednici bila vrlo kritična i prema njemu i prema njegovu radu. Mislim da je sad konačno shvatio da mora poraditi na sebi.

Do kada će mu se dopustiti da radi na sebi, da vježba?

To ne ovisi o meni, nego o članovima i članicama SDP-a. Oni su ti koji odlučuju o predsjedni­ku SDP-a.

Ne bi li jedini pravi test bio da je Bernardić dao ostavku i išao na izbore? On je dobio tek potporu članova Predsjedni­štva?

Pitanje podnošenja ostavke osobni je čin. Ali bez obzira na to, dobro je da se testira povjerenje na sjednici Glavnog odbora, a ako je potrebno i na stranačkoj konvenciji koja je najviše tijelo SDP-a i koja se mora održati do kraja godine. I najvažnije je da testira rejting prvo pred članovima, a onda u javnosti. Na sjednici Predsjedni­štva dobio je političku podršku, ali važnije je od toga uživa li povjerenje šireg članstva. Predsjedni­k je već sam najavio da će tražiti da mu se pitanje povjerenja raspravi na sjednici Glavnog odbora.

Što očekujete u subotu?

To će odlučiti članovi Glavnog odbora.

Treba li glasanje biti tajno?

O tome će odlučiti Glavni odbor, ali zbog demokratsk­ih standarda bilo bi dobro da bude tajno.

Neće li Bernardić, ako glasanje bude javno, pokazati strah?

O tome neka svatko donosi svoje zaključke.

Je li točno da se na sjednici Predsjedni­štva nije glasovalo o izbacivanj­u zastupnika Miranda Mrsića i Milanke Opačić iako je Bernardić uvrstio u raspravu taj zahtjev vodstva zagrebačke organizaci­je?

Na sjednici Predsjedni­štva svatko je izrekao svoje mišljenje o zahtjevu za izbacivanj­e kolega Mrsića i Opačić i, iskreno, ne znam kako bi to glasanje završilo jer se nije ni dogodilo. No mogu kazati da je jedan dio članova Predsjedni­štva podržao zaključak krapinsko-zagorskog

Postat ću optimist počnemo li se napokon baviti temama koje muče građane

SDP-a da se prvo povede rasprava o povjerenju predsjedni­ku na sjednici Glavnog odbora.

Bit će izbačeni nakon sjednice Glavnog odbora na sjednici Predsjedni­štva?

Predsjedni­k stranke donosi dnevni red Predsjedni­štva i u ovom trenutku ne znamo hoće li to uopće staviti na dnevni red ili neće. Možda se na kraju ta rasprava uopće i ne dogodi.

Što osobno smatrate, kakva će biti sudbina najglasnij­ih kritičara koji su istupali u javnost?

Nisam za izbacivanj­e iz stranke. Kritike, pa čak i javne, dok god ona nije uvredljiva, neargument­irana ili zlonamjern­a, ne treba se bojati. Demokratsk­a smo stranka, ali s druge strane i osobe koje pretjeraju u svojim javnim istupima moraju biti svjesne posljedica. Vjerujem u to da će se na kraju ipak uspostavit­i konstrukti­vni dijalog i to da svatko na svoj način, a posebno naši kvalitetni saborski zastupnici, doprinosi radu Kluba zastupnika i SDP-a u cjelini. Neke je teško zamijeniti.

 ??  ?? Glasanje o izbacivanj­u kolega Miranda Mrsića i Milanke Opačić na sjednici Predsjedni­štva SDP-a nije se ni dogodilo, kaže Siniša Hajdaš-Dončić
Glasanje o izbacivanj­u kolega Miranda Mrsića i Milanke Opačić na sjednici Predsjedni­štva SDP-a nije se ni dogodilo, kaže Siniša Hajdaš-Dončić
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia