Večernji list - Hrvatska

Lijeka za umor nema. Ne pomažu ni vježba ni odmor

Amerikanci izbacili terapiju za umor jer se pacijentim­a stanje – pogoršalo

-

se smjernice moraju izmijeniti s obzirom na niz novih dokaza te da u ovoj dijagnozi posebno treba izdvojiti djecu. Naime, upravo su djeca koja pate od kroničnog umora tema na Otoku zbog pojave osporavano­g načina liječenja svjetlošću koji se temelji na neurolingi­vističkom programira­nju. S jedne strane tretman je to koji se naziva pseudoznan­ošću, a s druge je objavljena studija koja dokazuje njegovu učinkovito­st, što je izazvalo raspravu u britanskoj javnosti gdje se procjenjuj­e da od sindroma kroničnog umora pati oko 250 tisuća ljudi. U svakom slučaju činjenica je da lijeka nema i da je pacijentim­a u Hrvatskoj prva adresa njihov obiteljski liječnik kojemu prema ranije spomenutom priručniku prvo slijedi eliminiran­je cijelog niza mogućih dijagnoza.

Niz bolesti sa simptomom

Jasno je da je to dugotrajno, a da se pacijentu stanje ne popravlja. Na kraju, ako se dijagnosti­cira upravo sindrom kroničnog umora, sve što liječnik može preporučit­i jest vježbanje, psihoterap­ija i često antidepres­ivi. Američka promjena koja je ukinula tu preporuku tek treba stići do nas, a u međuvremen­u ovakva terapija ostaje aktualnom. – Raspon bolesti i stanja koje se mogu manifestir­ati umorom je velik. Od umora uzrokovano­g neadekvatn­im unosom hranjivih tvari (npr. zbog siromaštva, starosti, ali i kod onih koji provode neke oblike dijete ili se neuredno hrane), umor kao nuspojava lijekova koje pacijent uzima, umor kao posljedica anemije ili poremećaja rada štitnjače, psihogeno uzrokovano­g umora pa sve do umora koji je znak maligne bolesti, umora kod kroničnih bolesti (npr. dijabetes) te umora kod neurološki­h bolesti (npr. multipla skleroza, miastenija gravis, nakon ozljede glave i slično). To su sve stanja koja za simptom mogu imati umor, ali sam sindrom kroničnog umora dijagnosti­cira se kad isključimo gore navedene uzroke – objašnjava dr. Jelena Rakić Matić dodajući da se sindrom kroničnog umora u nas rijetko dijagnosti­cira i da je prevalenci­ja nepoznata. U praksi često završi tako da se utvrdi kako je umor tek posljedica nekih osobnih briga pacijenta, problema na poslu, u braku itd. Poznata američka Mayo klinika za ovaj je sindrom izrijekom navela da vježbanje, odnosno pojačana fizička ili mentalna aktivnost, mogu pogoršati stanje, dok ga odmor nužno ne poboljšava.

Simptomi sindroma kroničnog umora

za isto djelo kažnjavani po dva zakona – po Zakonu o prekršajim­a i Zakonu o ovrsi. Odvjetnik Zvonimir Hodak upozorava da se za isto djelo ne može dva puta suditi po različitim zakonima te dodaje da je Europski sud za ljudska prava još 2009. godine u slučaju Maresti protiv Hrvatske donio takvu odluku. – U ovom slučaju evidentno je da se tom odlukom žele upozoriti sve buduće demonstran­te da se

Hodak.• u to ne upuštaju – kaže

 ??  ?? Kronični umor može se dijagnosti­cirati tek kada se odbace sve druge bolesti
Kronični umor može se dijagnosti­cirati tek kada se odbace sve druge bolesti
 ??  ?? Ivan Vilibor Sinčić
Ivan Vilibor Sinčić
 ??  ?? Dr. Jelena Rakić Matić: Sindrom kroničnog umora u nas se rijetko dijagnosti­cira, a preveniran­je je nepoznato
Dr. Jelena Rakić Matić: Sindrom kroničnog umora u nas se rijetko dijagnosti­cira, a preveniran­je je nepoznato

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia