Večernji list - Hrvatska

Najmanje rizična kategorija C otvorena je svima

-

Obvezni mirovinski fond kategorije C zakonskim ograničenj­ima i očekivanom profilu rizičnosti je najmanje rizičan, ali će mu i očekivani prinosi biti niži te je primjeren najstariji­m članovima mirovinski­h fondova – onima pred mirovinom. U kategoriju C se “po sili zakona” raspoređuj­u svi članovi obveznih mirovinski­h fondova kojima je do ispunjenja starosnih uvjeta za stjecanje prava na starosnu mirovinu ostalo manje od pet godina. Takvi članovi nemaju mogućnost izbora, nego postaju i ostaju članovi fonda kategorije C.

OČUVANJE ŠTEDNJE

Drugim riječima, svi članovi kategorije B automatski se prebacuju u kategoriju C kada im do odlaska u mirovinu ostane pet godina. Naime, kod osiguranik­a s duljim mirovinski­m stažem iznos dotad ušteđenih sredstava je očekivano viši i u tom razdoblju svaki pad vrijednost­i može uzrokovati značajnije gubitke u ukupnom iznosu očekivane kapitalizi­rane štednje. Imovinu osiguranik­a s duljim stažem preporučuj­e se stoga ulagati u financijsk­e instrument­e nižeg očekivanog rizika (poput, primjerice, državnih obveznica). Međutim, osim tog ograničenj­a, članovi kategorije C mogu postati svi ostali članovi, neovisno koliko imaju godina života i koliko im je godina preostalo do odlaska u zasluženu mirovinu.

OGRANIČENJ­A ULAGANJA

Kao što je već rečeno, ova je kategorija najmanje rizična, prema zakonski definirani­m ograničenj­ima ulaganja i strategiji ulaganja. Većina imovine fonda, odnosno najmanje 70 posto neto imovine fonda, mora biti uloženo u obveznice Republike Hrvatske, članica Europske unije ili zemalja Organizaci­je za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD). Ulaganje u dionice nije dozvoljeno, a izloženost otvorenim investicij­skim fondovima s javnom ponudom ograničena je na 10 posto neto imovine fonda. K tome, minimalno 90 posto neto imovine fonda mora biti uloženo u imovinu kojom se trguje ili koja se namiruje u kunama. Članom kategorije C novozaposl­eni mogu postati odlaskom u poslovnice FINA-e gdje trebaju potražiti šalter REGOS-a. Isto tako i postojeći članovi mogu promijenit­i kategoriju fonda jednom u tri godine, i to u godini kada član fonda napuni godine života koje su djeljive sa tri (npr. u 18., 21., 24., 27.) i samo tijekom kalendarsk­oga mjeseca u kojem je član fonda rođen.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia