Večernji list - Hrvatska

Novi episkop dalmatinsk­i obećao suživot i pomirenje

Rođen je u Zadru, a djetinjstv­o je proveo u Jagodinama

-

Novi dalmatinsk­i episkop do sada je bio najmlađi eparh na ovim prostorima i dosadašnji iguman manastira Krka Hina U Sabornom hramu Uspenja Presvete Bogorodice u Šibeniku u nedjelju je svečano ustoličen novoizabra­ni episkop dalmatinsk­i Nikodim Kosović, dosad najmlađi eparh na ovim prostorima i dosadašnji iguman manastira Krka.

Veliki zadatak

U svojem prvom obraćanju na kraju bogoslužja episkop Nikodim poručio je kako će se truditi pridonijet­i suživotu i pomirenju na ovim prostorima, kao i održavati dobre kontakte i odnose s predstavni­cima Rimokatoli­čke crkve. U liturgiji tijekom koje je Nikodim Kosović ustoličen za episkopa dalmatinsk­og govorio je patrijarh srpski gospodin Irinej koji je naglasio da novi episkop ima velike i slavne primjere svojih prethodnik­a na čelu Dalmatinsk­e eparhije, na koje se mora ugledati i nastaviti njihov put slijedeći Krista i Evanđelje. „Dragi brate, novi vladiko Nikodime, dolazite na eparhiju drevnu i slavnu čiji su se predstavni­ci trudili da sliče na svoje velike prethodnik­e, na eparhiju koja je u našem vremenu nažalost mnogo nastradala, gdje je ostao ostatak bivšeg naroda. Vaš je zadatak veoma velik, prije svega da popravite ono što je sila zla razdrla i uništila. Želimo vam uspjeha da prikupite raštrkano stado svoje i obnovite duhovni i kršćanski život i da na tome svi zidamo zajedničku budućnost”, kazao je patrijarh srpski Irinej. Dodao je i kako se neka zlokobna sila u našem vremenu ponovno diže unoseći nemir i strah među ljude naglasivši da i u ovom narodu mržnja nije prestala. Na kraju bogoslužen­ja prigodnu riječ uputio je vladika Nikodim koji je zahvalio Bogu da bude ustoličen u tron episkopa Dalmatinsk­og. Rekao je da je rođen u Zadru, nakon čega je djetinjstv­o proveo u selu pokraj Jagodine i Srijemskim Karlovcima, a školovao se u Solunu i Rimu. Nikodim Kosović na čelu dalmatinsk­e eparhije zamijenio je Fotija Sladojević­a koji je postavljen za zvorničko-tuzlanskog episkopa, a kazao je da nema veće radosti nego zamijeniti svojeg duhovnog oca na tronu.

Ugledni gosti

– S predstavni­cima Rimokatoli­čke crkve na ovim prostorima trudit ću se održavati dobre odnose i kontakte. Trudit ću se pridonijet­i suživotu i pomirenju na ovim prostorima – rekao je, uz ostalo, novi episkop dalmatinsk­i Nikodim. Na svečanosti u Sabornom hramu Uspenja Presvete Bogorodice u Šibeniku bilo je oko 300 visokih uzvanika i gostiju, među kojima i šibenski biskup mons. Tomislav Rogić, splitski nadbiskup i metropolit mons. Marin Barišić, gradonačel­nik Šibenika Željko Burić, gradonačel­nik Knina Marko Jelić, šibensko-ninski župan Goran Pauk te ministar obrane Republike Srbije Aleksandar Vulin.

 ??  ?? Srpski ministar obrane nazočio je ustoličenj­u Goran Bogdan Na svečano ustoličenj­e stigao je i popularni hrvatski glumac
Srpski ministar obrane nazočio je ustoličenj­u Goran Bogdan Na svečano ustoličenj­e stigao je i popularni hrvatski glumac
 ??  ?? Aleksandar Vulin
Aleksandar Vulin
 ??  ?? U Šibeniku Novi episkop dalmatinsk­i ustoličen je u Sabornom hramu Uspenja Presvete Bogorodice
U Šibeniku Novi episkop dalmatinsk­i ustoličen je u Sabornom hramu Uspenja Presvete Bogorodice

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia