Večernji list - Hrvatska

Naša je misija očuvati ruske pjesme i ples

U dobi između 18 i 25 godina, a godišnje nastupaju 150 puta

- branimir.pofuk@vecernji.net Branimir Pofuk ZAGREB

Članice ansambla biraju se prema talentu i mladosti, a sve su studentice glazbenog učilišta koje nosi ime Mstislava Rostropovi­ča Nakon spektakla što su ga na početku sezone zajednički pripremili hrvatski Lado i poljski Slak na pozornici velike dvorane Lisinski sutra u 20 sati nastupa još jedan glasoviti tradicijsk­i ansambl: Voronješke djevojke. Riječ je o vokalnoj i plesnoj trupi koja je prošle godine proslavila pola stoljeća od osnutka 1966. godine u sklopu Voronješko­g filharmoni­jskog društva. Kako nam je uoči gostovanja objasnila istaknuta članica ansambla, harmonikaš­ica Ana Grigorjevn­a Kovrigina, Voro- nješke djevojke imaju 31 članicu, a u Zagreb dolazi 21. – Članice ansambla biraju se prema talentu i mladosti, a sve su studentice glazbenog učilišta koje nosi ime Mstislava Rostropovi­ča, u dobi od 18 do 25 godina – rekla nam je Grigorjevn­a Kovrigina, koju smo zamolili da nam ukratko predstavi program i sastav zagrebačko­ga koncerta.

Rade s filharmoni­čarima

– Program se odvija uz pratnju triju harmonika i balalajke, a naš repertoar prije svega čine ruske narodne pjesme i pjesme ruskih skladatelj­a, i iz sovjetskog razdoblja i suvremenih – rekla je. Ansambl u Rusiji godišnje održi čak 150 koncerata, a usto često gostuje u inozemstvu. Puno surađuju i s orkestrima ruskih narodnih instrumena­ta, ali i sa simfonijsk­im orkestrima tako da često sudjeluju i u izvedbama velikih oratorijsk­ih djela. – Naša je misija sačuvati i nastaviti najbolje tradicije ruske narodne umjetnosti – kaže članica ansambla koji, baš kao i većina institucij­a te vrste, ima veliko blago originalni­h i stiliziran­ih narodnih nošnji. Kostime mijenjaju nekoliko puta tijekom večeri.

Ruske sestre naših Ladarica

Hrvatskim poklonicim­a folklorne glazbe Voronješke djevojke će najlakše biti najaviti usporedbom s vrlo sličnim hrvatskim ansamblom – Ladaricama. U svakom slučaju, koncert Voronješki­h djevojaka u Lisinskom zamišljen je kao gozba za uši i oči.

Sutrašnji program u Lisinskom održat će se uz pratnju tri harmonike i balalajke

 ??  ?? Dolazi nam 21 od 31 članice
Dolazi nam 21 od 31 članice
 ??  ?? Za nastup u Zagrebu odabrale su presjek pjesama iz sovjetske i moderne ere
Za nastup u Zagrebu odabrale su presjek pjesama iz sovjetske i moderne ere

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia