Večernji list - Hrvatska

Šaka sa Srednjaka: Neka Hrgović prvo ide po europski naslov

Danas ima mnogo menadžera koji nisu dorasli poslu, Sauerland je na tom polju – izvrstan

- drazen.brajdic@vecernji.net Dražen Brajdić ZAGREB

U subotu navečer Filip Hrgović na upečatljiv je način počeo svoju profesiona­lnu boksačku karijeru. Nokautom! Filip Hrgović, hrvatski teškaš, natjerao je suca u ringu da prekine borbu (TKO) nakon što je razoružao Brazilca Zumbana. Kako je njemu sve to izgledalo, pitali smo bivšeg europskog prvaka Željka Mavrovića. A on je tijekom cijele svoje profesiona­lne karijere surađivao sa Sauerland Promotions­om, promotorsk­om kućom koja će voditi i Hrgovića.

Filip ima veliki potencijal

– Imao sam prilike vidjeti Filipa na djelu i ovog ljeta na dva sparinga koja je imao s jednim ozbiljnim srpskim profesiona­lcem i već tada bilo mi je drago konstatira­ti da je u zavidnoj boksačkoj formi. Ovo u subotu bio je samo nastavak toga, i to protiv protivnika po mjeri za prvu profesiona­lnu borbu. Lijepo mi je bilo vidjeti njega i njegova trenera Yousefa Hasana, djelovali su mi dostojanst­veno i elegantno u tim hrvatskim crveno-bijelim bojama. Uz ring se ovog puta pojavio i Wilfried Sauerland (77), utemeljite­lj istoimene njemačke promotorsk­e kuće koji tvrtku više ne vodi, preuzeo je to njegov sin Kalle, ali i dalje nadgleda posao. – Wilfried je u poslu stabilan i mi- ran biznismen. Veliki je zaljubljen­ik u boks koji je još krajem osamdeseti­h radio s Rocchigian­ijem, a potom devedeseti­h s Maskeom i Schultzom, a ja sam baš upao u njegovu najplodono­sniju eru. Odgovoran je, profesiona­lan, čovjek na kojeg možeš računati jer, kada on nešto obeća, onda će to stvarno i biti. Danas ima podosta onih koji su uletjeli u taj posao, imaju puno novca pa se dolaze zabavljati. Koliko je za boksača koji obećava važno imati promotora takvog tipa? – Puno toga ovisi i o tome kakav je boksač. Nekome su važne i druge stvari, uzbuđenja oko i mimo ringa, no ja bih uvijek tražio promotora koji je u skladu s mojim stremljenj­ima. Imate i drugu krajnost, kao što je bio Don King uz kojeg je bila prisutna stalna neizvjesno­st jer sutra već možeš imati borbu za naslov, a da već preksutra budeš na cesti. Što bi Hrgoviću preporučio bivši europski prvak, treba li zanemariti juriš za europski naslov, što su neki boksači i činili, ili da i to bude dio spomenute postupnost­i? – Filip bi se za europski naslov mogao boriti već za godinu do godinu i pol. Za nas koji dolazimo iz manjih zemalja to nije loš put, a ja bih rekao i da je sigurniji. Meni je taj europski naslov dao dimenziju više i omogućio borbu za svjetski naslov. Hrgović je već sada sjajan i nitko s njim neće boksati zato što mu se hoće, jer boksati s Francuzom, Nijemcem ili Englezom znači više novca. No, možda je dobar i put preko naslova neke manje federacije koja nije WBC, WBA, IBF i WBO.

Treba mu koji kilogram više

U ovoj borbi Hrgović je imao 101 kilogram, što je 4-5 kilograma manje nego što je imao pri osvajanju olimpijske bronce u Riju. – Filip je visok 198 centimetar­a i vjerujem da će mu za prave mečeve trebati koji kilogram više jer bi s njima bio opasniji. No, on mora sam osjetiti sebe, možda mu više odgovara da su mu mišići vitalniji, da ima više zraka u plućima. Ovog puta vidio sam neke serije koje nisu bile uobičajene za njega u olimpijsko­m boksu. Ja sam na 191 centimetar u prosjeku imao oko 101 kilogram, ali u borbu s Lennoxom Lewisom ušao sam sa 96,7 kilograma i u tome sam pogriješio. Do prilike da se bori za svjetski naslov, Željko je imao 27 borbi i isto toliko pobjeda te šest uspješnih obrana naslova prvaka Europe. Može li se do toga i brže nego za pet godina, koliko je trebalo Šaci sa Srednjaka? – Danas može, jer Hrgović je jedan od onih boraca koji ima puno poluprofes­ionalnih borbi u WSB-u na pet rundi pa će se lakše prilagodit­i na profesiona­lni boks.

Težina je kod boksača individual­na stvar, ja sam protiv Lennoxa Lewisa bio prelagan

 ??  ?? Autoritati­van nastup na startu profesiona­lne karijere – Filip Hrgović (desno)
Autoritati­van nastup na startu profesiona­lne karijere – Filip Hrgović (desno)

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia