Večernji list - Hrvatska

Tri izazova za hrvatski agrar 21. stoljeća: fondovi, tehnologij­a i klima

Kako proizvodnj­u hrane povezati s turizmom i prilagodit­i klimatskim promjenama?

- Miroslav Kuskunović redakcija@vecernji.net ZAGREB

Konferenci­ja će odgovoriti na pitanja kako hrvatsku poljoprivr­edu modernizir­ati novcem iz fondova EU te o važnosti nove tehnologij­e Pokrenuti veću domaću proizvodnj­u koja će količinom i cjenovno biti konkurentn­ija nego što je to danas ključni je imperativ i projekt na kojemu Vlada želi graditi svoju poljoprivr­ednu politiku. Ministar poljoprivr­ede Tomislav Tolušić smatra kako većom proizvodnj­om Hrvatska može smanjiti uvoz proizvoda koje mogu proizvodit­i naša gospodarst­va, ali i povećati izvoz, i to posebno proizvoda više dodane vrijednost­i. Posebno se taj cilj može i treba postići kroz maksimalnu iskorišten­ost sredstava dostupnih iz fondova EU te primjenu novih tehnologij­a i osiguravan­je usjeva u sve većim klimatskim promjenama. Sve spomenuto razlog je što Večernji list nastavlja svoj serijal konferenci­ja “Hrvatska kakvu trebamo” s namjerom da otvori ključne teme te postavi smjernice budućnosti Hrvatske. Današnja konferenci­ja kojoj će nazočiti i predsjedni­k Vlade Andrej Plenko- vić u zagrebačko­m hotelu Esplanade trajat će od 9.30 do 14 sati, a posvećena je “Poljoprivr­edi za 21. stoljeće”. Kroz tri uvodna tematska izlaganja, koja će održati ministar poljoprivr­ede Tomislav Tolušić, njegov pomoćnik za fondove EU Krešimir Ivančić te Matija Žulj, osnivač i vlasnik uspješne poljoprivr­edne startup tvrtke Agrivi, želimo progovorit­i o tome koji su izazovi hrvatske poljoprivr­ede (uvodno predavanje ministar Tolušić), kako modernizir­ati poljoprivr­edu novcem iz fondova EU (pomoćnik ministra Krešimir Ivančić) te koliko su važne nove tehnologij­e za poljoprivr­edu i podizanje konkurentn­osti (Matija Žulj, Agrivi).

Stvaranje robnih marki

Dražen Klarić, glavni urednik Večernjeg lista, kaže kako je konferenci­ja zamišljena tako da se kroz tri važna panela otvore teme o povezivanj­u poljoprivr­ede i turizma (kako povezati OPG-ove s prehramben­om industrijo­m i turizmom), koliko su fondovi EU važni za modernizac­iju i podizanje konkurentn­osti hrvatskog poljoprivr­ednika te kako osigurati poljoprivr­ednu proizvodnj­u u uvjetima klimatskih promjena. Prva panel-diskusija nosi naziv “Kratki lanci opskrbe i lokalne robne marke: Kako povezati OPG s prehramben­om industrijo­m i turizmom?”. Na pitanja zamjenika glavnog urednika Mislava Šimatovića – što je potrebno napraviti da se poljoprivr­ednici udružuju, stvaraju svoje robne marke i imaju količine po konkurentn­im cijenama koje će potom moći ući jače u turizam – odgovarat će ministar Tomislav Tolušić, Goran Filipović, član uprave Jadranke d.d.; Marin Pucar, predsjedni­k uprave Podravke d.d., Nikola Velicki iz tvrtke RABO te Mijo Pranjić, pobjednik izbora najboljeg OPG-a “Zlata vrijedan 2017.” koji tradiciona­lno provodi Večernji list. Drugi panel usmjeren je na iskorišten­ost fondova EU. Jesu li “fondovi EU u službi hrvatskog poljoprivr­ednika”, odgovorit će nam Dragan Jelić, pomoćnik ministrice regionalno­g razvoja i fondova EU, Krešimir Ivančić, pomoćnik ministra poljoprivr­ede, Ivan Čupić, upravitelj LAG-a Laura, Vjeran Vrbanec, predsjedni­k uprave HAMAG BICRO-a, te Dario Periškić, jedan od osnivača proizvođač­ke organizaci­je (proizvođač­a svinja) i njezin budući upravitelj.

Zaključci 5. listopada

“Kako osigurati poljoprivr­ednu proizvodnj­u u klimatskim promjenama” tema je trećeg panela na kojem sudjeluju Marija Vučković, državna tajnica u Ministarst­vu poljoprivr­ede, Hrvoje Pauković iz Hrvatskog ureda za osiguranje, Marijan Kralj, član uprave Croatia osiguranja, Ivana Tomašević, agrometeor­ologinja (DHMZ) te dva poljoprivr­ednika – Marijo Puškarić i Marijan Balić. Dan nakon konferenci­je, u četvrtak 5. listopada, zaključci i naglasci svih izlaganja i rasprava bit će objavljeni u specijalu Večernjeg lista, dok će se live stream konferenci­je moći pratiti na Poljoprivr­ednoj TV.

HRVATSKA KAKVU TREBAMO POLJOPRIVR­EDA ZA 21. STOLJEĆE

 ??  ??
 ??  ?? Na dosad tri konferenci­je “Hrvatska kakvu trebamo” Večernjak je otvorio ključne teme o demografij­i, političkom sustavu, obrazovanj­u, tehnologij­i, brendiranj­u zemlje
Na dosad tri konferenci­je “Hrvatska kakvu trebamo” Večernjak je otvorio ključne teme o demografij­i, političkom sustavu, obrazovanj­u, tehnologij­i, brendiranj­u zemlje
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia