Večernji list - Hrvatska

NE ODE LI SAM, ŽUPANA TOMAŠEVIĆA NEĆE MOĆI SMIJENITI

Unatoč nasilju nad suprugom

- Iva Puljić-Šego iva.puljic-sego@vecernji.net

Ne postoji mehanizam da se Tomaševića smijeni s mjesta župana, osim kad bi bio osuđen na najmanje mjesec dana zatvora. Moć lokalnih čelnika mora se ograničiti

Ne podnese li Tomašević sam ostavku, HDZ-ovi vijećnici otkazat će mu poslušnost jer nema druge ostvarive mogućnosti za smjenu U vrhu HDZ-a ustrajni su da Alojz Tomašević više ne može biti požeški župan, a ne podnese li sam ostavku, HDZ-ovi vijećnici, kako najavljuju u središnjic­i stranke, otkazat će mu poslušnost jer procedural­no nema druge mogućnosti za njegovu smjenu.

Neprepozna­t mail

Njegovom ostavkom slijede izvanredni izbori u Požeško-slavonskoj županiji s obzirom na to da je Tomašević župan manje od dvije godine pa ga ne može naslijedit­i zamjenik. A tek bi bilo tragično da je Tomašević prešao dvije godine mandata jer bi onda vlast pripala dožupanu Vedranu Neferoviću, koji je pak proljetos pretukao novinara lokalnog požeškog portala. U Požeško-slavonskom HDZ-u “tri kralja” – Lucić, Tomašević i Neferović – odavno su trebala biti razjurena (Lucić htio podmititi novinara, Tomašević napao suprugu, Neferović tukao novinara), ali pobjeđival­i su na izborima pa je središnjic­a gledala kroz prste. Sad nije bilo druge nego odmah raspustiti tu županijsku organizaci­ju HDZ-a, ali ostaje mrlja da je Tomaševiće­va supruga Mara još u svibnju pisala e-mail šefu HDZ-a Andreju Plenkoviću i tražila da ga makne s funkcije jer je obiteljski zlostavlja­č. Plenković je jučer potvrdio da je taj mail u tajništvo HDZ-a stigao 30. svibnja, ali da je “u šumi tih mejlova očito od mlađih suradnika u stranci bio nedovoljno percipiran kao relevantan’’. – Nažalost to nije bilo preneseno mojoj pozornosti, da jest, siguran sam da bismo se tom temom pozabavili i ranije. Žao mi je – rekao je Plenković i dodao da je bio iznenađen što je Tomaševiće­va supruga baš njemu pisala s obzirom na to da je ne poznaje. U vrhu HDZ-a neslužbeno kažu da je očito da osoba, tajnica ili tko je već otvorio taj mail, nije ozbiljno shvatila poruku, ali i napominju da se u mailu, koji su jučer objavili portali, ne spominje da ga piše supruga Alojza Tomaševića, nego se o Tomaševiću govori kao nasilniku koji prijeti i tuče suprugu.

Što se dogodilo Lalovcu?

– Dobivamo na stotine anonimnih mailova i ovaj nije prepoznat. Ali žao mi je što je naša brza reakcija raspuštanj­a požeško-slavonskog HDZ-a sada u sjeni tog maila. Što se dogodilo SDP-ovu Borisu Lalovcu kada je njegova supruga izašla u javnost s optužbama da je obiteljski zlostavlja­č, baš ništa – požalio se izvor iz vrha HDZ-a. Slučaj Tomašević, u svakom slučaju, nagnao je vrh HDZ-a da promisli o Zakonu o lokalnoj samoupravi, koji je u javnoj raspravi, jer HDZ predlaže ukidanje rušenja lokalnih čelnika na proračunim­a, da ga ipak korigiraju i uvedu mogućnost smjene lokalnih šerifa, primjerice, dvotrećins­kom većinom zastupnika u lokalnim parlamenti­ma.

 ??  ??
 ??  ?? Dožupan V. Neferović pretukao je lokalnog novinara
Dožupan V. Neferović pretukao je lokalnog novinara
 ??  ?? Franjo Lucić Šef požeškog HDZ-a najavio je ostavku nakon što je pokušao podmititi novinara
Franjo Lucić Šef požeškog HDZ-a najavio je ostavku nakon što je pokušao podmititi novinara

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia