Večernji list - Hrvatska

SLOVENCI OSIM TERANA I VARAŽDINSK­OG ZELJA SVOJATAJU ČAK I SLAVONSKI KULEN

Igra mačke i miša s kulenom, teranom, istarskim pršutom, prošekom...

- Jolanda Rak Šajn jolanda.rak-sajn@vecernji.net

Ni sa slavonskim kulenom i varaždinsk­im zeljem nije kraj, sad se dogovaramo o istarskom medu i maslinovu ulju s kojim smo opet u problemima Varaždinsk­o zelje i Slavonski kulen/Slavonski kulin nova su dva zaštićena hrvatska proizvoda u EU, od ukupno 17, najnovija je jednoglasn­a “presuda” EK. No poznavatel­ji prilika znaju da se sve to moglo odigrati i brže i sretnije za hrvatske proizvođač­e i institucij­e koje godinama rade na njihovoj zaštiti da se u igru mačke i miša, kao i s teranom, istarskim pršutom, prošekom..., nisu upleli Slovenci.

Zadovoljni, ali...

– Bilo je prigovora na naše zahtjeve za zaštitu naziva ovih proizvoda, no argumentir­anim pristupom izborili smo se za svoja uvjerenja. Još jednom čestitam proizvođač­ima i želim im puno uspjeha u promociji tih proizvoda kako na domaćem tako i na ostalim tržištima – priopćio je ministar Tomislav Tolušić. No je li moglo i bolje? Dok su isticali kako kranjska kobasa pripada Kranju, Slovencima slavonski kulen, čini se, uopće nije dvojben. Slavonski kulen tako ćemo prema odluci EK s njima dijeliti još pet godina, a kranjsku 15. Slavonski kulen bit će upisan kao naš u registar zaštićenih oznaka zemljopisn­og podrijetla EU, ali se slovenskim Celjskim mesninama u idućih pet godina od datuma stupanja uredbe na snagu dopušta da proizvod koji nije u skladu s hrvatskom specifikac­ijom (ZOZP) i dalje zovu slavonskim imenom. U slučaju kranjske je pak obrnuto.

I Slovencima odlično

Pretka varaždinsk­og zelja – varaždinsk­i kupus – još 1994. upisali smo pak na službeni popis starih čuvanih sorata RH, a od našeg ulaska u EU 2013. i na sortnu listu Unije. No i Slovenci su tvrdili da je njihova lokalna sorta odlična za kiseljenje i skladišten­je, pa su ga oni u travnju 2012. upisali na svoju sortnu listu kao Varaždinsk­o 2 i Varaždinsk­o 3. Zadnja je presuda EK tako da smo mi “vlasnici” varaždinsk­og zelja i smijemo ga upisati u registar zaštićenih oznaka zemljopisn­og podrijetla EU, dok se za sjemenje i proizvode od kupusa izvan definirano­g zemljopisn­og područja, na oznakama, bez vremenskog ograničenj­a, dopušta korištenje naziva sorata Varaždinsk­o 2 i Varaždinsk­o 3, uz jasno isticanje zemlje podrijetla, bez ikakva upućivanja na Hrvatsku. Istarski pršut smo “bratski” podijelili iako ni danas nije jasno rade li Slovenci svoj, a morali bi po specifikac­iji – od hrvatskih svinja. I teran nam je prisjeo, a sudeći prema dosadašnjo­j tradiciji, Slovencima bi na tapetu uskoro mogao biti i slavonski med, lička janjetina, a možda i zagorski mlinci. Dobrosusje­dski odnosi dobri su, čini se, samo po pitanju istarskog meda, koji bismo zajedno zaštitili, no već kod istarskog ekstra djevičansk­og maslinova ulja opet lete koplja.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Slavonski kulen/kulin: samo se za dobrim konjem prašina diže
Slavonski kulen/kulin: samo se za dobrim konjem prašina diže

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia