Večernji list - Hrvatska

PLENKOVIĆ I HDZ TREBAJU DOKAZATI DA NE TOLERIRAJU NASILJE

- Marinko Jurasić

HDZ je stranka u kojoj, bez obzira na aktualne reakcije na slučaj požeško-slavonskog župana Alojza Tomaševića, nije zaživjela nulta tolerancij­a na nasilje. Da jest, ne bi sada spašavali imidž raspuštanj­em ogranka, već bi na vrijeme adekvatno reagirali, a ne gurali problem pod tepih. Nema razloga ne vjerovati premijeru da nije obaviješte­n o e-mailu županove supruge koja iznosi optužbe o nasilju u obitelji, ali je zabrinjava­juće što je to prošlo nezapaženo u HDZ-u bez obzira na to što je premijer to pripisao nesnalažen­ju mladog suradnika u “šumi mailova” u tajništvu HDZ-a. I to dvaput! Premijer si je time uzeo ogroman kredit, pogotovo kod slabijeg dijela javnosti, koji idućim postupcima treba i opravdati. Ako mladost u najvećoj stranci nije osviješten­a da reagira na to što žena piše da joj suprug prijeti da će je zadaviti, izbosti i zaklati, onda to nije samo veliki HDZ-ov već i društveni problem. Tim više ako je ignorancij­a posljedica percepcije “veličine” mogućeg zlostavlja­ča, odnosno potencijal­ne štete za HDZ. Zato su u pravu i oni koji to što policija nije sama objavila da je župan priveden i zašto, tumače zaštitom politički važne osobe. Jer, da je razlog tomu zaštita žrtve, kako policija tvrdi, onda bi sami objavili barem da je župan priveden zbog nasilja, te bi osobito izvijestil­i jesu li se pridržaval­i vlastitih protokola prema kojima se u slučaju prijave nasilja u obitelji: “od nasilnika oduzima oružje koje posjeduje legalno ili ilegalno”. Stoga su se jučer ujutro mediji i društvene mreže čudili kako to da županu, hrvatskom branitelju, nije oduzeto oružje!? Osobito u kontekstu sudske mjere prema kojoj se žrtvi ne smije približiti na pet metara, što zvuči kao farsa. Javnost ima pravo znati za sumnju da dužnosnici krše zakon! Uostalom, kad je mladić iz Austrije prijetio premijeru i njegovoj obitelji, policija je objavila razloge privođenja 21-godišnjaka bez obzira na “zaštitu žrtve”. Što se tiče političke odgovornos­ti župana, ona jest osobna, ali su Plenković i HDZ najpozvani­ji da ga uvjere što mu je činiti.

Javnost ima pravo sumnjati da lokalna policija nije štitila žrtvu nego političku veličinu

 ??  ?? 26 GODINA OD NAPADA NA KARLOVAC U sklopu obilježava­nja 26. obljetnice napada na Karlovac, učenici OŠ Turanj pustili su u zrak bijele balone kao znak sjećanja na sve poginule.
26 GODINA OD NAPADA NA KARLOVAC U sklopu obilježava­nja 26. obljetnice napada na Karlovac, učenici OŠ Turanj pustili su u zrak bijele balone kao znak sjećanja na sve poginule.
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia