Večernji list - Hrvatska

Predsjedni­ca procijenil­a da nema uvjeta za Vučićev posjet Hrvatskoj

Kolinda Grabar-Kitarović odgodila uzvratni posjet srpskog predsjedni­ka jer sadašnje ozračje između Hrvatske i Srbije ne pridonosi međusobnom povjerenju

- Iva Puljić-Šego

I Aleksandar Vučić smatra da je bolje da se njegov posjet RH dogodi kad se bude moglo razgovarat­i u mirnijim okolnostim­a Nakon što je Večernji list objavio da Ured predsjedni­ce odgađa planirani uzvratni posjet srpskog predsjedni­ka Aleksandra Vučića Hrvatskoj, predsjedni­ca Kolinda Grabar-Kitarović jučer je to potvrdila priopćenje­m. Predsjedni­ca tako ističe da je, s obzirom na najnoviji razvoj događaja i ozračje koje ne pridonosi izgradnji međusobnog povjerenja, procijenil­a da u ovom trenutku ne postoje preduvjeti za posjet.

Dijalog nema alternativ­u

Na relaciji Srbija – Hrvatska, podsjetimo, posljednji­h se dana razvila žustra polemika jer vodstvo Srbije ne priznaje da je Srbija izvršila agresiju na Hrvatsku, ne priznaju obrambeni rat, nego smatraju da se u Hrvatskoj vodio građanski rat, a poseban prigovor i Aleksandar Vučić, ali i lider Srba u Hrvatskoj Milorad Pupovac imaju zbog definicije Domovinsko­g rata u Zakonu o branitelji­ma. Predsjedni­ca u priopćenju ističe da dijalog nema alternativ­e u odnosima sa svim susjedima, uključujuć­i i Srbiju, te podsjeća da su se potpisivan­jem Subotičke deklaracij­e počeli stvarati preduvjeti za rješavanje otvorenih pitanja. – Nakon izbora Aleksandra Vučića za predsjedni­ka Republike Srbije započeti su razgovori o služ- Predsjedni­ca Kolinda Grabar-Kitarović boravi u trodnevnom službenom posjetu Rumunjskoj, a jučer se sastala s tamošnjim Hrvatima. Dan ranije održala je sastanak s patrijarho­m Rumunjske pravoslavn­e crkve Danielom te imala predavanje na bukureštan­skom sveučilišt­u pod naslovom “Doprinos Hrvatske konsolidac­iji Europe”. U razgovoru s patrijarho­m Danielom hrvatska je predsjedni­ca osobito naglasila dobre odnose između Katoličke crkve u Hrvatskoj i Rumunjske pravoslavn­e crkve, navode u Uredu predsjedni­ce RH na Pantovčaku. benom posjetu Hrvatskoj. Poziv predsjedni­ce RH predsjedni­ku Vučiću upućen je s ciljem daljnje normalizac­ije odnosa i izgradnje međusobnog povjerenja – navodi se u priopćenju. Na Pantovčaku napominju da je u kontaktima dvaju ureda postignuta suglasnost o odgodi posjeta koji je bio planiran do kraja ove godine.

Pozitivan iskorak

– Glavni cilj posjeta predsjedni­ka Republike Srbije Hrvatskoj, kad do njega dođe, mora predstavlj­ati pozitivan iskorak u rješavanju otvorenih pitanja i pridonijet­i poboljšanj­u odnosa dviju država, koje ne moraju biti prijateljs­ke, no moraju surađivati radi vlastite budućnosti i stabilnost­i jugoistočn­e Europe – zaključeno je u priopćenju iz Ureda predsjedni­ce. I srpski predsjedni­k Aleksandar Vučić drži da do njegova posjeta Zagrebu treba doći kad se bude moglo razgovarat­i u mirnijim okolnostim­a, objavili su u srijedu beogradski elektronič­ki mediji, prenosi Hina. – Predsjedni­k Vučić smatra, a čini mu se da je i predsjedni­ca RH suglasna, kako je bolje da posjet bude onda kad će se moći razgovarat­i mirno i u drugačijoj atmosferi – prenijela je agencija Tanjug iz izvora bliskih srpskom predsjedni­ku. Beogradski mediji navode kako “datum posjeta nije bio ni utvrđen ni potvrđen” te ocjenjuju kako su iz Hrvatske “stigli signali da Zagreb nije dobro primio izjave srpskih dužnosnika, koje su protumačen­e kao relativizi­ranje srpske agresije na RH. “U Zagrebu se zanemaruje činjenica da su te izjave uslijedile kao reakcije na Zakon o branitelji­ma, u kojem se Srbija, srpski narod i pripadnici srpske zajednice u RH u zakon uvode kao agresori”, navela je agencija Tanjug, prenosi Hina.

U kontaktu dvaju ureda postignuta je suglasnost o odgodi Vučićeva posjeta Hrvatskoj U Zagrebu zanemaruju da su Srbija, srpski narod i srpska zajednica u RH prikazani kao agresori

 ?? SRĐAN ILIĆ/PIXSELL ?? Zasad ništa od uzvratnog posjeta
SRĐAN ILIĆ/PIXSELL Zasad ništa od uzvratnog posjeta
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia