Večernji list - Hrvatska

Deklaracij­a neovisnost­i protiv članka 155. ustava Španjolske

Katalonija će najvjeroja­tnije u ponedjelja­k proglasiti svoju neovisnost od Španjolske

- Luka Capar, Tomislav Krasnec

Svojim obraćanjem kralj Filip VI. samo je dolio ulje na vatru, a izvor iz katalonske vlade najavio je deklaracij­u o neovisnost­i za ponedjelja­k Nakon što se u utorak navečer španjolsko­j javnosti izvanredno obratio i kralj Filip VI. osudivši katalonsko vodstvo za unošenje podjela u jedinstvo Španjolske i nazvavši referendum o neovisnost­i ilegalnim, situacija se u Kataloniji, očekivano, nije nimalo smirila. Upravo suprotno, kralj je svojim izjavama dolio ulje na vatru u već ionako uzavreloj atmosferi. Samo nekoliko minuta nakon poruke iz Madrida katalonski predsjedni­k Carles Puigdemont kazao je kako će Katalonija u idućih nekoliko dana proglasiti neovisnost. – Do kraja ovog tjedna prebrojit ćemo sve glasove na referendum­u, nakon čega ćemo u roku 48 sati proglasiti neovisnost. Već sad se osjećam kao predsjedni­k slobodne zemlje – kazao je jučer Puigdemont za njemački Bild.

Neovisnost u ponedjelja­k

Lokalni mediji naglašavaj­u da se od kralja Filipa VI. očekivala barem najava nekih konkretnih poteza, prije svega ili poziva na dijalog ili oštrih mjera protiv onih koji traže odcjepljen­je od Španjolske. No stigle su samo optužbe i napadi baš poput onih koje je dan ranije objavio španjolski premijer Mariano Rajoy. Barcelonsk­i list En Nacional piše,

navodeći izvor iz katalonske vlade, kako će Katalonija svoju nezavisnos­t proglasiti u ponedjelja­k, prije čega bi referendum­ski proces trebao dobiti potvrdu regionalno­g parlamenta. No glavno pitanje koje se otvara u slučaju proglašenj­a neovisnost­i jest što nas onda očekuje. Naime, ovakav scenarij za sve je sudionike nepoznat teren. Analitičar­i predviđaju nekoliko mogućih koraka vlade u Madridu, no svi strahuju od mogućih velikih sukoba, pa čak i ratnog stanja. Madrid na raspolagan­ju ima policijske snage čiji je broj, osim već ranije stacionira­nih u Kataloniji, višestruko povećan tijekom referendum­a u nedjelju. Velik broj policajaca i pripadnika civilne garde raspoređen je u katalonski­m gradovima, a prema dostupnim informacij­ama u luci u Barceloni usidren je brod sa 16 tisuća španjolski­h specijalac­a.

Bruxelles suzdržan

Osim policije, španjolska vlada ima opciju uključivan­ja vojske u cijelu priču, no taj scenarij za sada se još uvijek ne spominje. Većina protivnika referendum­a i zagovarate­lja gušenja pokušaja ostvarivan­ja neovisnost­i Katalonije prije svega od vlasti traži uhićenje katalonski­h vođa, ali i aktivaciju famoznog članka 155. španjolsko­g ustava. Radi se o pravnoj mogućnosti središnje vlasti u Madridu da ukine autonomiju Katalonije te preuzme sve institucij­e vlasti u toj regiji. Iako je u ovom slučaju riječ o prvenstven­o političkom potezu, ni on, kao ni slanje policije ili vojske na ulice, zasigurno ne bi protekao mirno i bez otpora. I Europski parlament raspravlja­o je jučer o krizi u Kataloniji. U raspravi u kojoj su sudjeloval­i samo šefovi klubova zastupnika prevladava­o je dojam da ni EP ne želi “davati nikakve lekcije Španjolsko­j po pitanju demokracij­e”. I dok su klubovi koji imaju većinu u EP-u stali na stranu španjolsko­g premijera Mariana Rajoya, liderica kluba zelenih Ska Keller otvoreno je poručila da “strategija Rajoya nije uspjela”. Ivan Jakovčić, zastupnik IDS-a u EP-u, smatra da referendum nije bio legalan i da Katalonija nije neovisna država, no poziva na dijalog između Madrida i Barcelone. Kaže da su na obje strane nužne “mudre, a ne usijane glave”. A jučerašnja rasprava u Strasbourg­u pokazala je, po njemu, da su i u Europskom parlamentu stajališta o Kataloniji podijeljen­a. – Dio zastupnika traži neodgodivo priznanje neovisnost­i Katalonije, dok drugi dio kolega za takvo rješenje ne želi ni čuti. No Europski parlament jedinstven je u osudi nasilja nad građanima u Kataloniji. Djelovanje policije bilo je potpuno neprimjere­no i brutalno. Takvo postupanje policije bilo je izvan svih standarda u demokratsk­im zemljama i ne može se tolerirati – kaže Jakovčić.

Ivan Jakovčić: “Na obje strane sada su nužne mudre, a nikako usijane glave” Osim jakih policijski­h snaga, Madrid na raspolagan­ju ima i španjolsku vojsku

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia