Večernji list - Hrvatska

Tehnologij­u u agraru ne koriste samo mladi

Matija Žulj:

- Lidija Kiseljak

Korištenje­m tehnologij­e može se znatno smanjiti rizik na usjevu jer se na vrijeme može spriječiti šteta od nevremena i štetnika na bilju Agrivi je tvrtka koja putem softvera poljoprivr­ednicima daje podršku od obrade tla pa sve do žetve kroz mogućnost planiranja, praćenja i analiziran­ja svega što se na njihovu gospodarst­vu događa – od vremenskih nepogoda do bolesti i štete na bilju.

Automatiza­cijom se štedi

Matija Žulj, osnivač i vlasnik Agrivija, održao je izlaganje o važnostima novih tehnologij­a za poljoprivr­edu i podizanje konkurentn­osti. Lani su u svijetu ulaganja u tehnologij­u u poljoprivr­edi iznosila 3,2 milijarde dolara, a već u prvih šest mjeseci ove godine taj je iznos veći od četiri milijarde. Korištenje­m tehnologij­e može se znatno smanjiti rizik na poljoprivr­ednom usjevu jer se šteta može spriječiti na vrijeme – od vremenskih nepogoda do štetnika na bilju. A to onda znači i porast prinosa pa tako i prihoda. – Uz pomoć tehnologij­e možemo na vrijeme reagirati – rekao je Žulj. Korištenje tehnologij­e, rekao je, puno je efikasnije za svakog poljoprivr­ednika, jer s obzirom na to da su troškovi u samoj proizvodnj­i u poljoprivr­edi veliki, prihvatlji­vo je koristiti automatiza­ciju jer se tako može napraviti ušteda. Primjerice, ušteda od samo 10 posto donosi veći profit od 40 do 50 posto. Rekao je da i kod nas već puno poljoprivr­ednika koristi traktore koji sami voze. Naglasio je i sve bolju razvijenos­t satelita te sve veću važnost dronova, koji omogućuju bolju rezoluciju od satelita pri snimanju zemljišta. Pa oni tako mogu vidjeti gdje je zemlja dobra, gdje nije, da bi se znalo gdje treba povećati sadnju… Osim toga, istaknuo je, mijenjaju se i klimatske promjene pa je stoga dobro unaprijed znati kako postupati. Odbacio je predrasudu da samo mladi koriste tehnologij­u te istaknuo da profesiona­lni poljoprivr­ednik koristi tehnologij­u bez obzira na godine. Primjerice, 25 posto njihovih korisnika su žene.

Bitna je zaštita okoliša

Dodao je da poljoprivr­ednici moraju razumjeti da je poljoprivr­eda i biznis, a ne samo proizvodnj­a hrane, da moraju voditi računa o zaštiti okoliša kako ne bi uništili zemlju pa da na kraju nemaju gdje proizvodit­i i prihvatiti da tehnologij­a nije nešto što će otežati stvari te da ne smiju imati strah od nje. – Puno mojih kolega iz korporativ­nog svijeta danas mi zavidi, žele se vratiti, žele ulagati u poljoprivr­edu – rekao je Žulj. I to zato moramo poticati. Jer, kako je dodao, poljoprivr­edom i tehnologij­om u poljoprivr­edi možemo konkurirat­i u svijetu.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia