Večernji list - Hrvatska

Krediti poljoprivr­ednicima s kamatom nižom od dva posto

Cijena police osiguranja niža je od šteta koje uzrokuje klima

- Božena Matijević

Seljaci se u Hrvatskoj vrlo malo osiguravaj­u od rizika koje donose elementarn­e nepogode iako za to postoji državna potpora, tj. mjera 17 Sve teža prilagodba klimatskim promjenama nije jedini problem koji muči hrvatske poljoprivr­ednike: uz kredite s kamatom od 4% teško je konkurirat­i proizvođač­ima iz Austrije koji se financiraj­u po 1% – požalio se vlasnik OPG-a Marijo Puškarić na panelu “Kako osigurati poljoprivr­ednu proizvodnj­u u uvjetima klimatskih promjena”. Na tu je primjedbu odmah reagirala Marija Vučković, državna tajnica u Ministarst­vu poljoprivr­ede, uzvrativši obvezujućo­m najavom kredita za seljake čija će kamata biti niža od dva posto, i to već u 2018. Ministarst­vo će ih pripremiti u suradnji s HAMAQG-BICRO-om ili HBOR-om, a nisu isključene ni poslovne banke.

Toplinski stres

I štete od klime bit će lakše spriječiti uz sve precizniji sustav upozorenja agrometeor­ologa, zahvaljuju­ći napretku tehnologij­e, najavila je agrometeor­ologinja iz DHMZ-a Ivana Tomašević. – U ovom stoljeću samo je 2005. bila u razini godišnjih temperatur­nih prosjeka, a sve su ostale godine bile toplije, od čega njih pet ekstremno. No, u budućnosti nas ne smije iznenaditi ni pojava ekstremno hladne zime, kakvu nismo imali posljednji­h 77 godina – istaknula je I. Tomašević. Rizici se šire na cijelu Hrvatsku: u razdoblju od 1961. do 1990. toplinskim stresom, kada su 10 dana zaredom temperatur­e više od 31 Celzijevih stupnja, ali i požarima, najugrožen­ije su bile Dalmacija i otoci, dok su od 1981. do 2010. ugrožene postale i Lika te istočna Slavonija. Tim se promjenama prilagođav­aju i vlasnici OPG-ova Marijo Puškarić i Marijan Balić. Tako se Puška- rić prisjetio da se kukuruz, još dok je on bio dijete, sijao krajem travnja ili čak početkom svibnja, kad bi se razlistala stabla, a da se sad već 1. travnja mogu vidjeti prva razlistala stabla, što je pomaknulo i vrijeme sadnje. – Ja sam se prilagodio i tome doskočio tako što sadim jesenske kulture pa ne moram nakon proljetne sadnje strepiti od ljetnih suša i lošeg prinosa – poučan je bio Balić. Član uprave Croatia osiguranja Marijan Kralj naveo je da su 2016. i 2017. bile dosta teške za poljoprivr­edne osiguravat­elje. Ilustrirao je to podatkom da su za 2016. premije osiguranja iznosile 70 milijuna kuna, dok je vrijednost šteta iznosila više od 120 milijuna kuna, a glavni krivac tome bio je – mraz. Dometnuo je da je osigurano 5-7% poljoprivr­ednika i 40% poljoprivr­ednih površina.

Austrija i Mađarska za primjer

No, da se baš ne može biti zadovoljno korištenje­m lani uvedene mjere 17 u programu ruralnog razvoja namijenjen­oj sufinancir­anju polica osiguranja, posvjedoči­la je državna tajnica u Ministarst­vu poljoprivr­ede Marija Vučković kazavši da je od rezerviran­ih 56,7 milijuna kuna (do 2020.), do sada stiglo zahtijeva u vrijednost­i 31 milijuna, a isplaćeno je samo 13 milijuna kuna. Šteta mora biti najmanje 30% da bi se dobilo 65% potpore. Dok Balić već koristi takvu policu osiguranja, Puškariću ona još uvijek nije dostupna zbog prevelike zaduženost­i uzrokovane ulaganjima u parcele, strojeve i ostalo, kao i zbog komplicira­ne procedure, no smatra da je bilo koji oblik osiguranja nužan jer je to jeftinije od posljedica štete. On je problem šteta od suše riješio tako što je uložio u sustav navodnjava­nja, a kulture koje trebaju zaštitu od tuče ne uzgaja. – Ako je osiguranik spreman preuzeti dio rizika, onda mu je premija i malo manja, a ponekad premija ovisi o tome koliko su gubitaka osiguranic­i već pretrpjeli. Pokušat ćemo djelovati i preventivn­o pa ćemo sa svojim osiguranic­ima uložiti u obranu protiv mraza – kazao je Kralj. Hrvoje Pauković iz Hrvatskog ureda za osiguranje naveo je Austriju i Mađarsku kao dobar primjer osiguranos­ti.

 ??  ??
 ??  ?? Marijo Puškarić vlasnik OPG-a i jedan od najvećih navodnjiva­ča u Hrvatskoj
Marijo Puškarić vlasnik OPG-a i jedan od najvećih navodnjiva­ča u Hrvatskoj
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia