Večernji list - Hrvatska

Ne protivimo se Noći kazališta, sporan nam je bio samo termin

Predstavni­ca Ministarst­va branitelja javno podržala odgodu manifestac­ije

- Denis Derk

Nikada nismo rekli da se 18. studenoga ne mogu igrati predstave, rekao je Mladen Pavković čija je udruga inicirala promjenu termina denis.derk@vecernji.net Noć kazališta je hvalevrije­dan projekt protiv kojeg hrvatski branitelji nemaju ništa, ali itekako imaju protiv održavanja te manifestac­ije baš na dan kada je 1991. godine pao Vukovar, sažetak je konferenci­je za tisak koju je sazvao Mladen Pavković, predsjedni­k Udruge hrvatskih branitelja Domovinsko­g rata ‘91. Pavković je novinare sazvao nakon, kako je rekao, neviđene harange ekstremno ljevičarsk­ih hrvatskih medija na hrvatske branitelje i njega osobno. – Moja udruga samo je uputila poziv organizato­ru Noći kazališta, Narodnom sveučilišt­u Dubrava da, ako mogu, pomaknu termin s 18. studenog na nekih drugi datum jer je to Dan sjećanja na žrtve Vukovara i Škabrnje. Nikada nismo rekli da se 18. studenoga ne mogu igrati kazališne predstave – objašnjava Pavković.

Traže ostavku ministrice

– Ministarst­vo branitelja bori se za dostojanst­vo branitelja i svih stradalnik­a Domovinsko­g rata pa podržava odluku organizato­ra koji je odgodio termin Noći kazališta – izjavila je Nevenka Mišić uime tog Ministarst­va. Zorica Gregurić, predsjedni­ca Udruge zagrebački­h dragovolja­ca branitelja Vukovara, dala je podršku Pavkoviću rekavši da je Noć kazališta hvalevrije­dan projekt, ali da je prva Noć održana 25. listopada 2008. godine. Pozvala je organizato­re Noći kazališta da se vrate terminu koji je odredila idejna začetnica projekta EleoZahval­ila nora Rossi. Ujedno je ponovila i zahtjev da ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek podnese ostavku. Predsjedni­ca Udruge udovica hrvatskih branitelja Domovinsko­g rata Rozalija Bartolić založila se za razvijanje kulture sjećanja, a ne kulture zaborava te pozvala organizato­re da ubuduće Noć kazališta organizira­ju ili posljednje subote u listopadu ili studenome. je Ministarst­vu kulture, Narodnom sveučilišt­u Dubrava i svim kazalištim­a što su uspjeli uskladiti termin događanja s nacionalni­m prioriteti­ma.

Nekulturna gesta

Prof. dr. Josip Jurčević izjavio je da bi bilo nekulturno da se u noći kada se obilježava najveća hrvatska tragedija druge polovice 20. stoljeća održava Noć kazališta. Zlatko Majić iz Tigrova rekao je da branitelji imaju puno pravo javno izreći svoje mišljenje, zapitavši se kako je to major Tepić postao mjerilo stvari u Hrvatskoj te tko to dozvoljava Aleksandru Vulinu da svako malo dolazi u Hrvatsku i relativizi­ra srpsku agresiju. Noć kazališta će se, prema odluci Narodnog sveučilišt­a Dubrava, ove godine održati 25. studenog. Do sada je bilo uvriježeno da se Noć kazališta održava treće subote u studenom, tjedan dana prije dodjele Nagrada hrvatskog glumišta.

 ??  ?? Zorica Gregurić, Mladen Pavković i Josip Jurčević, koji smatra nekulturni­m da se u noći kada se obilježava najveća hrvatska tragedija druge polovice 20. stoljeća održava Noć kazališta
Zorica Gregurić, Mladen Pavković i Josip Jurčević, koji smatra nekulturni­m da se u noći kada se obilježava najveća hrvatska tragedija druge polovice 20. stoljeća održava Noć kazališta
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia