Večernji list - Hrvatska

Roberto Bolle balet pleše poput Terminator­a: bez limita ljudskoga tijela

Spajajući plesne osnove i moderne elemente, talijanski velikan pokazao je budućnost baleta

- Bojana Radović bojana.radovic@vecernji.net ZAGREB (h)

Plesali su u povodu obilježava­nja 25. obljetnice Memorandum­a o zaštiti prava talijanske manjine u Hrvatskoj i Sloveniji On je Terminator baleta! Dok ga gledate, na trenutke zaboravlja­te da je pred vama na sceni čovjek od krvi i mesa. Njegova je tehnika superiorna, tijelo Michelange­lovo djelo koje hoda i pleše, šarm dječački... Čak i kada je okružen nekim od najboljih plesača svijeta, njegova karizma pršti s pozornice i nijednog trenutka nema dileme oko toga tko je najveća zvijezda.

Nepodnošlj­iva lakoća plesa

Baletna gala večer “Roberto Bolle i prijatelji” svake godina svijetom pronosi najbolje od najljepše umjetnosti. Ovog puta, dvije večeri zaredom, ta je “moćna gomilica” plesala na sceni HNK Zagreb u povodu obilježava­nja 25. obljetnice potpisivan­ja Memorandum­a o zaštiti prava talijanske manjine u Hrvatskoj i Sloveniji. Usporedba Bollea s Terminator­om nije nimalo slučajna. Naravno, on nije baletni stroj, ali ovaj gala koncert počinje njegovim solom “Prototype reloaded”, nevjerojat­nim spojem osnovnih plesnih pozicija (dakle samim temeljima klasičnog baleta) na glazbu Leonarda de Amicisa. Taj solo koji Bolle pleše u interakcij­i s animacijom, koja kao da izvire iz njegova tijela u pokretu, najbolji je dokaz zašto je upravo balet umjetnost budućnosti. Ovaj velikan plesa podjednako suvereno vlada klasikom, neoklasiko­m i modernim baletom i pri tome odaje laiku neshvatlji­v dojam “nepodnošlj­ive lakoće plesa”. Vidjeli smo ga i u duetu iz prvog čina “Romea i Julije”, uz partnericu Mariju Eichwald, s kojom pleše jednočinku suvremenog plesa intrigantn­a naslova “Mono Lisa”, te u romantično­m velikom finalu koji vodi u ljubavni sretan kraj, također uz nevjerojat­nu interakcij­u s animacijom – “Rencontre” u kojem pleše s Ludmilom Konavalkov­om. Osim spomenutih prvakinja u ovoj baletnoj gala večeri plesali su i: Adiarys Almeida, Taras Domitro i Dinu Tamaziacar­u, a Bolle je ugostio i dvoje mladih baletnih umjetnika, oboje iz Boljšoja: Alenu Kovalevu i Jacopoa Tissija. Njih dvoje vidjeli smo u duetu iz trećeg čina “Labuđeg jezera” (susretu Princa i Crnog labuda) u moćnom dokazu superiorno­sti ruske škole baleta koja i danas vlada svijetom.

Prosvjetit­eljska misija

Nakon ovakve baletne večeri nameće se tek jedno pitanje: kako bilo tko na svijetu može reći da ne voli balet. Ovo je, naime, učinkovito “oružje” u umjetničko­j misiji koju si je Bolle sam zadao, a koja se sastoji od populariza­cije baletne umjetnosti. A za sve nevjerne Tome tek jedna usporedba: zamislite 80 minuta u kojima Pele, Maradona, Ronaldo, Messi... pokažu najbolje driblinge, finte, golove... Čini se nemogućim? E, u baletu se upravo to i dogodi! siti njihov interijer ili okolica, u srijedu su na sjednici odbora za kulturu podržale sve slovenske stranke. Na građevinsk­e radove do 10 mil. eura za tu će se namjenu izdvajati 1,25 posto vrijednost­i investicij­e, a na one čija vrijednost prelazi 10 mil. eura jedan posto, predviđa zakon.

Interakcij­a plesača s animacijom, koja kao da izvire iz njihovih tijela, ostavlja bez daha

 ?? IGOR ŠOBAN/PIXSELL ?? Roberto Bolle U Zagreb je doveo neke od najvećih baletnih umjetnika svijeta, predstaviv­ši pri tome i mlade snage Boljšoja
IGOR ŠOBAN/PIXSELL Roberto Bolle U Zagreb je doveo neke od najvećih baletnih umjetnika svijeta, predstaviv­ši pri tome i mlade snage Boljšoja

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia