Večernji list - Hrvatska

Boris Becker dužan 61 milijun eura!

Da bi se vjerovnici koliko-toliko namirili, Becker mora prodavati svoje trofeje

- Dražen Brajdić drazen.brajdic@vecernji.net ZAGREB

Prije tri mjeseca najveći tenisač kojeg je Njemačka ikad imala proglasio je osobni bankrot, a sada se saznalo u kolikom je minusu Na vrlo niske grane pao je jedan od najpopular­nijih njemačkih sportaša svih vremena. Nakon što je prije tri i pol mjeseca proglasio osobni bankrot, jer nije bio kreditno sposoban vraćati posuđeni novac privatnoj banci Arbuthnot Latham, ovih je dana izašlo na vidjelo koliko zapravo legendarni teniski as Boris Becker duguje svojim kreditorim­a odnosno vjerovnici­ma. A za iznos koji spominje njemački magazin “Bunte” jednostavn­o ne možete vjerovati da je točan. Očito je da su svi dosad spominjani iznosi bili zapravo samo vrh ledenog brijega jer šesterostr­uki osvajač Grand Slam turnira duguje čak 61 milijun eura. Zbog toga je upravo u tijeku rasprodaja Beckerove imovine, ali i njegovi će trofeji na dražbu.

Oduzeli mu i četiri ručna sata

Jedan od trofeja uz koje je najviše sentimenta­lno vezan sigurno je pobjedničk­i pehar iz Wimbledona osvojen 1985. godine. Becker je te godine, sa samo 17 godina, postao najmlađi pobjednik najpopular­nijeg teniskog turnira. Tu dražbu vodit će aukcijska kuća Wyles Hardy & Co. koja radi procjenu svih Beckerovih trofeja, pri čemu je slavni tenisač zamoljen da ništa od toga ne dira, kako u svom londonskom domu tako i u majčinoj kući u Njemačkoj. No, nisu trofeji jedino što će na bubanj pa su Beckeru već oduzeta četiri skupocjena sata vrijedna 41.700 eura. U takav financijsk­i horor Beckera su odvele neke promašene investicij­e, ali i život na visokoj nozi. Osim toga, skupo ga je stajao i njegov prilično turbulentn­i ljubavni život. Svojoj prvoj supruzi Barbari morao je najprije isplatiti 2,5 milijuna USD ugovorenih predbračni­m ugovorom, a potom joj je prepustio i 14,4 milijuna USD nagodbe te stan na ekskluzivn­om otoku Fisher i skrbništvo nad sinovima Eliasom i Noahom.

Kćer začeo u restoranu

Osim njih, Becker je otac i malog Amadeusa kojeg je dobio s nizozemsko­m manekenkom Sharley Kerssenber­g, ali i 17-godišnje Anne koju je dobio s ruskom manekenkom Angelom Erma- kovom. A ona je začeta u jednom londonskom restoranu, što tenisač spominje i u svojoj autobiogra­fiji. S obzirom na to da Becker živi u Londonu, i to u kvartu u kojem je i slavni teniski kompleks Wimbledon, londonski trgovački sud mogao bi posegnuti i za tom nekretnino­m, baš kao i za stanovima u Münchenu, Monte Carlu, Miamiju i Schwyzu. Becker je šef sektora za tenisače u Njemačkom teniskom savezu, no prilično je skromno plaćen da bi od toga mogao uredno vraćati ono što duguje. Kao što mu od velike pomoći nije bila ni plaća koju je između 2013. i 2016. primao od tada vodećeg tenisača svijeta Novaka Đokovića. No, premda je uz Beckera osvojio šest od svojih 12 Grand Slam naslova, vidjevši kamo sve to vodi, Đoković mu se prošle godine zahvalio na suradnji.

 ??  ?? Zabrinuto lice jednog od najpopular­nijih njemačkih sportaša svih vremena – Boris Becker
Zabrinuto lice jednog od najpopular­nijih njemačkih sportaša svih vremena – Boris Becker

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia