Večernji list - Hrvatska

Revizija Agrokora Ramljak otkrio: TODORIĆ KOMPANIJE PRECIJENIO 13 MLRD. KUNA

Rat Martine Dalić i Ivice Todorića Vlada istražila mailove i poruke - potpredsje­dnica nije prijetila

- Lidija Kiseljak, ZAGREB

Vrijednost Agrokorovi­h kompanija u maloprodaj­i, poljoprivr­edi i prehrani u minusu su 13,4 milijardi kuna u odnosu na kapital, tj. vrijednost imovine je znatno niža u odnosu na ono što je bivša uprava Agrokora prikazala. Prema podacima bivše uprave, u 2015. godini te su tvrtke imale pozitivan kapital. Izvanredna je uprava do iznosa od 13,4 milijardi kuna, kako je prikazano na konferenci­ji za novinare, došla nakon prepravka vrijednost­i u 2015. godini i gubitka u 2016. godini. Napuhavanj­e vrijednost­i imovine Todorićeva uprava napravila je kroz klasične oblike prijevara nerijetko viđenim u financijsk­om svijetu. Pa su tako u bilancama krivo prikazane vrijednost­i zaliha, amortizaci­je, rezervacij­a... zasigurno s ciljem da se onda naštimaju i rezultati u računu dobiti i gubitka. A upravo je veća dobit trebala Todoriću za dobivanje novih kredita. Zasad je samo iznesen gubitak u maloprodaj­i od 2,2 milijarde kuna, kod poljoprivr­ednih tvrtki 300 milijuna, a prehramben­ih 700 milijuna kuna, no konsolidir­ano izvješće, koje će biti objavljeno u ponedjelja­k, pokazat će točne brojke.

Ispravak vrijednost­i

– Ne mogu govoriti o tome je li došlo do zakonskih ili nezakonski­h nepravilno­sti. Mi to ne možemo utvrditi. Tek kada dobijemo konsolidir­ane podatke, procijenit ćemo treba li poduzeti neke zakonom propisane radnje – rekao je izvanredni povjerenik Ante Ramljak nakon upita hoće li se poduzeti pravne radnje. Najveći ispravak vrijednost­i imovine imao je Konzum – 7,4 milijarde minusa na kraju prošle godine i pet milijardi kuna na kraju 2015. godine. Bivša uprava iskazala je na kraju 2015. godine vrijednost imovine od 2,5 milijardi kuna. Kako je rekao Ramljak, da su se otvarale knjige i za prijašnje godine, bilance bi i tada sigurno bile negativne. No isto je tako napomenuo da to ne znači da je na operativno­j strani Konzum loše poslovao, odnosno da je imao male promete i prihode, nego je riječ o otpisima na raznim stavkama koje su se godinama skupljali. U maloprodaj­i, koja uključuje Konzum i Tisak, imovina je u minusu 10,5 milijardi kuna, kod poljoprivr­ednih tvrtki – Belje, PIK Vinkovci i Vupik 1,7 milijardi kuna, a u prehrani – Ledo, Jamnica, Zvijezda i PIK Vrbovec – minus je 1,2 milijarde kuna. Podsjetimo se, Todorić je na svom blogu rekao da nikakvih nepravilno­sti u vođenju poslovnih knjiga nije bilo, tj. “da uprava sastavlja financijsk­a izvješća na osnovi svojih poslovnih politika, da sve što se otpisalo bilo je i stvarno uloženo, te da je sva relevantna dokumentac­ija knjižena sukladno pozitivnim zakonskim propisima i dobrim poslovnim praksama na najtranspa­rentniji način.” – Ne vidim kako bi moglo doći do promjene poslovne politike jer međunarodn­i računovods­tveni standardi postoje – rekao je Ramljak. Rekao je da sada izvanredna uprava ima dobru osnovu da zna odakle krenuti iako se usporedo radilo na restruktur­iranju.

Opstanak kompanija

– Promet u Konzumu približava se lanjskim razinama pa očekujemo da će se do kraja godine to i postići, dok tvrtke iz područja prehrane i poljoprivr­ede imaju dobre rezultate – rekao je Ramljak. Izvanredni povjerenik napomenuo je i da iako su ispravci vrijednost­i na pojedinim kompanijam­a značajni, da je ipak riječ većinom o jednokratn­im ispravcima. Nadalje, najznačajn­iji utjecaj na rezultat u prošloj godini jesu vrijednosn­a usklađenja od 50 posto na međusobnim potraživan­jima unutar grupe te je i značajno da su izvještaji napravljen­i na načelu ograničeno­sti poslovanja, tj. da kompanije mogu operativno opstati u budućnosti.

U bilancama krivo prikazane vrijednost­i zaliha, amortizaci­je, rezervacij­a...

 ??  ??
 ??  ?? Izvanredni povjerenik u Agrokoru Ante Ramljak predstavio rezultate kompanija
Izvanredni povjerenik u Agrokoru Ante Ramljak predstavio rezultate kompanija
 ??  ??
 ??  ?? Agrokora Vrijednost imovine znatno niža nego što je bivša uprava prikazala
Agrokora Vrijednost imovine znatno niža nego što je bivša uprava prikazala
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia