Večernji list - Hrvatska

PRVAŠIĆ NA MALOM ODMORU VRŠNJACIMA PRIJETIO NOŽEM

Socijalni radnici nisu se odazvali na hitne sastanke policije i predstavni­ka Grada Gradski su vijećnici već upozoraval­i da obitelj romskog dječaka tučnjavama, krađama i paljenjem terorizira grad

- Marina Borovac marina.borovac@vecernji.net ZAGREB

Nitko od 293 učenika Osnovne škole Ivan Mažuranić u Novom Vinodolsko­m nije jučer došao na nastavu, a učenici 1a razreda u školi nisu bili ni u utorak i srijedu. Razlog tomu je incident 27. rujna kada je učenik 1a razreda u školu došao s nožem i navodno pod školskim odmorom njime prijetio vršnjacima.

Obitelj živi bez struje

Ravnatelj škole Boris Turjak saziva sastanke. U srijedu navečer na sastanku u školi bili su i predstavni­ci grada i policije. Nisu se odazvali djelatnici nadležnog Centra za socijalnu skrb koji su svoj nedolazak ispričali. U Novom Vinodolsko­m komentiraj­u da je upravo Centar bio najslabija karika u lancu institucij­a koje su se bavile, ili trebale baviti, romskim dječakom iz 1a i njegovom obitelji u kojoj je desetero djece i koji u školu odlaze kada ih je volja te se isto toliko na nastavi i zadržavaju, o čemu se šalju izvješća, a ništa se ne mijenja. Na tu su obitelj proljetos upozoraval­i i gradski vijećnici, tvrdeći da čitav grad živi u strahu od skupine Roma s Nove Krase koji kradu, tuku, provaljuju i pale gume. Prema pisanju Novog lista, vijećnik Marinko Buljat na toj je sjednici kazao da će se građani morati samoorgani­zirati jer se “teror prelio na cijeli grad, nakon trgovina stigao je i pred škole”, a predsjedni­k vijeća Neven Pavelić je zapitao što socijalna služba uopće radi. Vijećnici su ustvrdili i da su članovi obitelji u kojoj je u više navrata intervenir­ala policija tko zna koliko puta provaljiva­li u prostorije NK Vinodola i da je dječak zvani Snajper iz te romske obitelji usred grada trgao zvučnik koji je ukrao u klubu. – Naravno da osuđujem takvo ponašanje, ali treba sagledati i dru- gu stranu. Imamo službe koje bi trebale odraditi svoj posao kako treba, a ta obitelj živi bez struje, jedna dječakova sestra je trudna... – kaže Suzana Krčmar, predsjedni­ca Saveza Roma Hrvatske, koja je nedavno posjetila obitelj romskog dječaka iz 1a.

Roditelji se solidarizi­rali

Doznajemo da dječak sljedećih desetak dana neće pohađati nastavu, a za to vrijeme će se vidjeti je li problem zapuštenos­t, neodgojeno­st ili nešto treće. “Kazneno-pravne mjere i radnje koje poduzima policija nisu jedine dostatne da bi se vršnjačko nasilje kao ozbiljan društveni problem riješio, odnosno da se rizično i društveno neprihvatl­jivo ponašanje mladih svede na što manju mjeru”, priopćio je jučer MUP. – Mi smo kao roditelji zabrinuti i važna nam je sigurnost naše djece – objasnila nam je predsjedni­ca Vijeća roditelja zašto su se roditelji ostalih učenika solidarizi­rali s roditeljim­a đaka iz 1a pa nisu poslali djecu u školu. Ravnatelj Turjak se nada da će đaci danas doći.

Osuđujem ovakvo ponašanje, ali imamo službe koje bi trebale odraditi svoj posao, a ta obitelj živi bez struje SUZANA KRČMAR predsjedni­ca Saveza Roma Hrvatske Po naputku Centra za socijalni rad dječak koji je prijetio vršnjacima neće u školu 10 dana

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia