Večernji list - Hrvatska

Zar Dalić i Vlada misle da je Ivica Todorić ipak toliko važan!?

Vlada se pohvalila da nisu nađeni prijeteći e-mailovi Umjesto što je Dalić inicirala državnu istragu, bilo je dovoljno da poruči Todoriću: “Imate li prijeteće e-mailove, objavite ih!”

- Marinko Jurasić marinko.jurasic@vecernji.net ZAGREB

Vlada je jučer slavodobit­no priopćila da nadležna državna tijela nisu pronašla “poruke koje bi ukazivale na prijetnje gospodinu Ivici Todoriću ili bilo kojem drugom članu uprave Agrokora”. Pritom su osudili Todorića što koristi neistine za napade na potpredsje­dnicu i Vladu, misleći pri tome na njegovu objavu: “Martina Dalić šalje članu uprave Agrokora prijeteći mail, u 2.30 u noći, u kojem prijeti uhićenjima ako se lex Agrokor ne potpiše. Neka demantira, ako se usudi. (...) Ante Ramljak šalje SMS-om prijetnju članu uprave Agrokora na dan 25. 3.”. Dalić je to demantiral­a tako što je kao potpredsje­dnica Vlade zatražila provjeru svih svojih e-mail korisnički­h računa. Potom su na zahtjev predsjedni­ka Vlade “nadležna državna tijela zadužena za zaštitu sigurnosti informacij­skih sustava pregledala sve službene poslužitel­je i službene korisničke račune potpredsje­dnice Vlade, osobne komunikaci­jske uređaje s privatnom e-mail koresponde­ncijom potpredsje­dnice Vlade te dostupnu komunikaci­ju na stranim davateljim­a e-mail usluga”. I nisu našli ništa.

Prijetnja je posao DORH-a

Prvo se postavlja pitanje jesu li državna tijela trebala raditi te provjere. Na kraju, prvo što je Martina Dalić rekla o Todorićevu blogu bilo je: “Zar vi mislite da je Ivica Todorić stvarno toliko važan da bi Vlada to komentiral­a i da bih se ja brinula zbog tuđih blogova?”. Dakle, to se pitanje poput bumeranga vratilo potpredsje­dnici Vlade, dakako preformuli­rano: “Je li Martina Dalić toliko važna da bi se državni aparat upregnuo kako bi je zaštitio od nevažnog blogera?”. Međutim, unatoč prvotnoj percepciji, odgovor je pozitivan. I to ne samo u slučaju da je Dalić doista prijetila Todoriću već i ako nije. U slučaju prijetnje, riječ bi bila o ozbiljnom kaznenom djelu i zloporabi dužnosti te bi bilo skandalozn­o da se nadležna državna tijela nisu bavila Todorićevo­m optužbom o prijetnjam­a. To je posao isključivo za DORH i policiju, ali to nisu “državna tijela zadužena za zaštitu sigurnosti informacij­skih sustava”. U drugom Vladinu priopćenju sa sjednice Vlade navodi se da je predsjedni­k Vlade dao nalog službama pa je citiran: „Službe su me izvijestil­e...”. Interne službe u Vladi zadužene za sigurnost informacij­skih sustava nisu mogle napraviti traženu provjeru nakon koje bi Vlada s takvom sigurnošću mogla likovati. Zaštita sigurnosti najviših državnih dužnosnika, a i sprečavanj­e neovlašten­og ulaska u zaštićene informacij­ske i komunikaci­jske sustave državnih tijela, izričite su zakonske obveze Sigurnosno-obavještaj­ne agencije.

Službe su me izvijestil­e da nikakvih prijetnji prema vlasniku i upravi Agrokora nije bilo ANDREJ PLENKOVIĆ predsjedni­k Vlade

I bez premijerov­a naloga na koji ga Zakon o sigurnosno-obavještaj­nom sustavu ovlašćuje, posao je SOA-e da se bavi navodima iz Todorićeva bloga jer Agrokor i potpredsje­dnica Vlade važna su pitanja nacionalne sigurnosti. Baš na dan kad je Todorić počeo pisati svoj blog, mediji su objavili da je njih dvoje obrađivala OSA, obavještaj­na agencije BiH, i to zbog “ekonomskog podrivanja zemlje”. Iz BiH su to, dakako, službeno opovrgnuli. Kako god, nema dvojbe da je Agrokor predmet interesa mnogih. Ali i zbog razloga interne sigurnosti bilo je nužno i legitimno da SOA provjeri iznesene navode pa u slučaju potrebe o svom nalazu izvijesti i nadležnog državnog odvjetnika.

Važan i kad ne nudi dokaze!?

Dakle, provjera je bila nužna i bez obzira na utvrđenja službi svejedno će DORH i policija morati odraditi svoje kad im bude omogućen kontakt s Ivicom Todorićem, odnosno možda su i sami već na tomu radili. Ali, što je to trebalo Martini Dalić, Andreju Plenkoviću i Vladi. Time su samo pokazali da Ivica Todorić i te kako jest važan. Čak i kad za svoje optužbe ne nudi ama baš nikakve dokaze. Umjesto što je Dalić preko premijera inicirala javnu istragu, bilo je dovoljno da poruči: “Gospodine Todoriću, ako imate prijeteće e-mailove, objavite ih na svome blogu”.

 ?? GORAN STANZL/PIXSELL ?? Zar vi mislite da je Ivica Todorić stvarno toliko važan da bi Vlada to komentiral­a i da bih se ja brinula zbog tuđih blogova?, rekla je nedavno M. Dalić
GORAN STANZL/PIXSELL Zar vi mislite da je Ivica Todorić stvarno toliko važan da bi Vlada to komentiral­a i da bih se ja brinula zbog tuđih blogova?, rekla je nedavno M. Dalić
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia