Večernji list - Hrvatska

Politika SDP-a u Zagrebu svela se na gulašijade

Od izbora Bernardića i vodstva očekivalo se više

- Petra Maretić Žonja

Stranka je, kaže Čičak, u Zagrebu postala neprepozna­tljiva, a najgore od svega je što se uopće nisu donosile političke odluke petra.maretic@vecernji.net Do kraja godine trebali bi se održati izbori za šefa zagrebačke organizaci­je SDP-a. Razgovaral­i smo s Alenom Čičkom koji je najavio svoju kandidatur­u za čelnu poziciju.

Zbog čega mislite da ste najbolji izbor, što nudite?

Imam 15 godina iskustva u SDP-u, dolazim iz baze i prošao sam sve potrebne stepenice unutar stranke da bih došao u poziciju da se kandidiram za predsjedni­ka organizaci­je. S druge strane dolazim iz realnog sektora i moja profesiona­lna neovisnost daje mi slobodu da zagovaram promjene u stranci koje su nužne ako SDP želimo učiniti ponovno bitnim političkim akterom u Zagrebu i vratiti mu pobjedničk­i duh.

Koji bi bio vaš plan za dizanje organizaci­je koja nikad nije lošije stajala, imate svega sedam zastupnika u Skupštini?

Moramo se vratiti među građane. Naša politika unazad nekoliko godina svela se na gulašijade i humanitarn­e turnire u beli. Moramo razgovarat­i s građanima, otvarati teme koje su životno bitne građanima. Organizaci­ja će s novim ljudima dobiti i novi zamah. Ja u svojem timu imam članove stranke koji možda nisu dovoljno eksponiran­i, ali sa svojim profesiona­lnim integritet­om i stažem u stranci mogu argumentir­ano zagovarati politike koje želim da SDP u Zagrebu zastupa.

Koga najviše krivite za stanje?

Činjenica je da Davor Bernardić kao bivši predsjedni­k organizaci­je snosi veliku odgovornos­t, no isto tako i da velik broj kolega iz rukovodstv­a stranke nije dao dovoljan obol da bi SDP u Zagrebu bio prepoznat kao relevantan politički akter. Tome je posebno doprinijel­a profesiona­lna i egzistenci­jalna ovisnost pojedinih članova rukovodstv­a u ovih 6-7 godina. Sedam godina govorio sam da rukovodstv­o mora biti politički i egzistenci­jalno neovisno da bi moglo provoditi SDP-ovu politiku u Zagrebu. Postali smo neprepozna­tljivi, a najgore je što uopće nismo ni donosili nikakve političke odluke.

Treba li šef zagrebačko­g SDP-a biti i kandidat za gradonačel­nika i kako parirati Bandiću?

SDP u Zagrebu si više nikada ne smije dopustiti da nema svojeg kandidata za gradonačel­nika i logična je stvar da kandidat bude predsjedni­k organizaci­je. Grad moramo učiniti ugodnim za življenje kroz poboljšava­nje obrazovnih standarda, prometne infrastruk­ture, razvoj poduzetniš­tva, kulturnih sadržaja, socijalne pravednost­i. I tu je prilika za SDP koji će s novim ljudima donijeti svježe ideje, nove projekte koji će učiniti Zagreb još poželjniji­m za život.

Stranka je dala povjerenje Bernardiću unatoč silnom nezadovolj­stvu. Ima li stranka s njim šanse?

Nitko ne može zatvarati oči pred činjenicom da se od izbora novog predsjedni­ka i rukovodstv­a očekivalo više. Stranka definitivn­o nije dobila potreban impuls u ovih 10 mjeseci i na predsjedni­ku je da u relativno kratkom idućem periodu s vrhom stranke pronađe formulu kojom bi naše poruke došle do građana. Dobro je što se stanje nakon sjednice Glavnog odbora malo primirilo, no ako se nastavi trend pada popularnos­ti stranke, bojim se da će pritisak ponovno rasti. Slažem se s tim da stvari treba raščistiti unutar stranke, ali ne i s tim da pojedini članovi koji se ne slažu sa smjerom kojim ide stranka ne mogu javno izreći kritiku. Bilo kakvo izjednačav­anje komunizma s ustaštvom iz IDS-ova kuta gledanja je deplasiran­o, pa zato ne predlažu iste kazne za komunistič­ke oznake. – Ustaški režim bio je zločinački i usmjeren na progon vjerskih i nacionalni­h manjina, ali i izdajnički. Nemojmo zaboraviti da su pod zvijezdom petokrakom vraćeni prodani dijelovi zemlje. Zvijezda petokraka je simbol NOB-a i ne može se izjednačav­ati s komunizmom – poručio je Sponza. HNS-ovac Milorad Batinić kazao je da njegova stranka podržava IDS-ov prijedlog, ali ipak dodaje da bi prije konačne podrške želio čuti mišljenje struke o visini predložene zatvorske kazne. SDP-ovac Bojan Glavašević pak kaže da je njegova stranka spremna podržati IDS-ov prijedlog, ali uz amandmane jer smatraju da postoji prostor za dopunu. – Potrebno je dopuniti definiranj­e vrsta obilježja koje treba sankcionir­ati, mi bismo dodali obilježja četničkog pokreta i drugih pokreta koji su imali obilježja fašizma. Vidjeli smo da u Hrvatskoj postoji širok prostor za interpreta­ciju. Treba iskoristit­i ovu priliku da se taksativno navede što je kažnjivo i kako – kazao je Glavašević.

DAVOR BOŽINOVIĆ: Siguran sam da bi hrvatski policajci uzeli u obzir činjenicu da se radi o djeci iz jedne škole, jednog razreda, i pokušali riješiti problem

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia