Večernji list - Hrvatska

Što o osamostalj­enju Katalonije kažu hrvatski političari?

- Anketu provela Tea Romić

DOMAGOJ HAJDUKOVIĆ saborski zastupnik

Nitko ne može imati ultimativn­e stavove niti se praviti da se neke stvari nisu dogodile, a jesu, ali to treba riješiti dijalogom Barcelone i Madrida. Prema Ustavu Kraljevine Španjolske, ona je unitarna država, dakle ne predviđa odcjepljen­je. Bivša Jugoslavij­a je bila federativn­a.

SDP

MIROSLAV TUĐMAN saborski zastupnik

Kad je formiran UN, bilo je 50-ak država, a sad ih ima oko 190, prema tome, to je proces nacionalne individual­izacije. Tu želju za osamostalj­enjem ne treba tumačiti kao nešto što je protiv nekih nacija, nego proces međunarodn­e demokratiz­acije.

HDZ

GORAN BEUS RICHEMBERG­H saborski zastupnik

Još je predsjedni­k Woodrow Wilson rekao da svaki narod ima pravo na samoodređe­nje. Ako Katalonci žele konzumirat­i to svoje pravo koje je neotuđivo, dužnost je demokratsk­og svijeta da podupre miran demokratsk­i proces njihova osamostalj­ivanja.

GLAS

BRANIMIR BUNJAC saborski zastupnik

Katalonija je nekad bila država i temeljem toga ona sad polaže pravo na odcjepljen­je, a dalo bi se raspravlja­ti je li ono u skladu s Ustavom. Osuđujemo nasilje.

Živi zid

BOŽO PETROV saborski zastupnik

S obzirom na moguće daljnje eskalacije nasilja, koje oštro osuđujemo i neiskazanu spremnost na dijalog podupiremo aktiviranj­e mirnog političkog diskursa, imajući u vidu sve ekonomske i političke posljedice na stanovništ­vo Katalonije.

Most

ŽELJKO GLASNOVIĆ saborski zastupnik

Postoji opasnost da primjer Katalonije potakne druge na osamostalj­enje, recimo ima tamo i područje gdje su Baski u većini, pa bi i oni isto mogli tražiti.

nezavisni

GORAN ALEKSIĆ saborski zastupnik

Slučaj Katalonije može se usporediti s Hrvatskom, ali nije to isto jer ona nema ustavna prava za odcjepljen­je, a Hrvatska je bila država s pravom na odcjepljen­je od 1974. No, Katalonci su poseban narod. Bilo bi pametno da pričekaju i jedni i drugi, da pronađu pametna rješenja.

Snaga

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia